• Parlamentul European a condamnat Hamas și a recunoscut dreptul Israelului de a se apăra.
  • Reprezentanții au cerut intensificarea asistenței umanitare în Gaza și o anchetă independentă în cazul exploziei de la spitalul Al Ahli.
  • Au fost 500 de voturi pentru, 21 împotrivă și 24 de abțineri.

Parlamentul European a votat o rezoluție care cere o pauză umanitară în Gaza, după ce a condamnat Hamas și a recunoscut dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar internațional, scrie AP.

În același timp, reprezentanții Parlamentului European au cerut intensificarea asistenței umanitare în Gaza și au cerut o anchetă independentă în cazul exploziei de la spitalul Al Ahli.

„Ca și Națiunile Unite, ca și ONG-uri precum Medici fără frontiere, Amnesty International și Human Rights Watch, solicităm o încetare imediată a focului umanitar. Acest lucru înseamnă oprirea tuturor operațiunilor militare pentru a ajuta populația civilă. Milioane de oameni, dragi colegi, așteaptă încetarea operațiunilor militare, așteaptă sfârșitul conflictului, așa că haideți să ne ridicăm la înălțimea situației și să votăm în favoarea acestei încetări imediate a focului umanitar”, a declarat Manon Aubry, membru al Parlamentului European.

Recomandări

CORTEGIUL LUI RAISI A AJUNS ÎN TEHERAN
SPUNEM ADIO ZBORURILOR LOW COST?
ȘICANELE DINTRE BIDEN ȘI TRUMP CONTINUĂ
MERGI ÎN TURCIA FĂRĂ VIZĂ
IOHANNIS VORBEȘTE CU ZELENSKI
CE FACE UN LIDER BUN?

Deputații europeni au cerut eliberarea ostaticilor israelieni

În rezoluția adoptată cu 500 de voturi pentru, 21 împotrivă și 24 de abțineri, deputații europeni au cerut, de asemenea, eliberarea imediată a tuturor ostaticilor răpiți de Hamas și au recunoscut dreptul Israelului la autoapărare.

„Politica înseamnă, de asemenea, să îndrăznești să spui cu voce tare și clar ceea ce vrem cu adevărat să întrebăm. Priviți imaginile. Priviți ce se întâmplă. Oamenii cer o pauză umanitară. Este ceea ce au cerut ieri statele noastre membre în cadrul Consiliului ONU. Vă rog, vreau să vă rog să votați pentru. Nu mă ridic la acest amendament oral pentru această pauză umanitară. Sunt oameni care mor în fiecare zi. Ei au nevoie de această pauză umanitară”, a spus Hilde Vautmans, un alt membru al Parlamentului European.

Parlamentul European a cerut „o pauză umanitară”

Deputații europeni au avut o dezbatere aprinsă cu câteva minute înainte de vot pentru a decide dacă să ceară o „încetare a focului” sau o „pauză umanitară”. Cea din urmă a obținut cele mai multe voturi.

„Votul este închis și aceasta (rezoluția) este aprobată”, a fost declarația de final a lui Pina Picierno, vicepreședintele Parlamentului European.

Citește și