• Raportul a reiterat îngrijorarea cu privire la presiunea tot mai mare exercitată de Beijing asupra Taiwanului autoguvernat, o insulă pe care China o consideră o provincie separatistă.
  • Oficialul american a declarat că Washingtonul nu consideră iminentă o invazie a Taiwanului.
  • Raportul, care acoperă în principal activitățile din 2021, a declarat că China are în prezent un stoc nuclear de peste 400 de focoase nucleare.

China va avea probabil un arsenal de 1.500 de focoase nucleare până în 2035, dacă va continua în ritmul actual de dezvoltare nucleară, potrivit unui raport publicat marți de Pentagon. Cifra subliniază îngrijorările tot mai mari ale SUA cu privire la intențiile Chinei în ceea ce privește extinderea arsenalului său nuclear, chiar dacă proiecțiile nu sugerează că China accelerează ritmul de dezvoltare a focoaselor sale deja foarte rapid.

„Au o dezvoltare rapidă care este prea substanțială pentru a fi ținută sub tăcere”, a declarat un oficial american de rang înalt din domeniul apărării în timpul unei conferințe de presă privind raportul anual al Pentagonului referitor la armata chineză.

„Ridică întrebări cu privire la faptul că se îndepărtează de o strategie care a fost bazată pe ceea ce ei au numit o descurajare slabă și eficientă”. Raportul, care acoperă în principal activitățile din 2021, a declarat că China are în prezent un stoc nuclear de peste 400 de focoase nucleare.

Recomandări

HAI LA ORA DE JAZZ!
INVERSĂM ROLURILE DE GEN
UNDE MERGI AZI?
INFLUENȚE ÎN TECH
A.I. DETECTEAZĂ CANCERUL
A.I. ÎȚI IA JOBUL

Proiecția Pentagonului privind arsenalul nuclear al Chinei de 1.000 de focoase până în 2030 a rămas neschimbată, a declarat oficialul, adăugând că proiecția pentru 2035 se bazează pe un ritm de expansiune neschimbat. China spune că arsenalul său este eclipsat de cele ale Statelor Unite și Rusiei și că este pregătită pentru dialog, dar numai dacă Washingtonul își reduce arsenalul nuclear la nivelul Chinei.

Statele Unite au un arsenal de aproximativ 3.700 de focoase nucleare, din care aproximativ 1.740 au fost desfășurate, potrivit think-tank-ului Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
Liderul chinez Xi Jinping a semnalat, în timpul Congresului Partidului Comunist din octombrie, că China își va consolida descurajarea strategică, un termen adesea folosit pentru a descrie armele nucleare.

Raportul a reiterat îngrijorarea cu privire la presiunea tot mai mare exercitată de Beijing asupra Taiwanului autoguvernat, o insulă pe care China o consideră o provincie separatistă. Oficialul american a declarat că Washingtonul nu consideră iminentă o invazie a Taiwanului.