• Poliția europeană a efectuat miercuri dimineață raiduri în mai multe țări europene, în cadrul unei anchete privind mafia calabreză.
  • Autoritățile italiene au arestat 108 persoane în Italia în cadrul unei anchete pe patru direcții privind acuzații de „asociere de tip mafiot”.
  • Arestările au fost efectuate de Carabinieri Ros și de Comandamentul Provincial din Reggio Calabria din Italia.

Poliția europeană a efectuat miercuri dimineață raiduri în mai multe țări europene, în cadrul unei anchete privind mafia calabreză, în cea mai recentă acțiune de reprimare a acestei rețele criminale, scrie CNN.

„În această dimineață, o operațiune europeană de amploare a avut loc în mai multe țări. Este vorba despre un caz deschis de Parchetul federal belgian, în colaborare cu Parchetul din Limburg, Poliția Judiciară Federală, Eurojust, Europol și diverse țări, în special Italia”, a precizat Parchetul federal belgian într-un comunicat.

Autoritățile italiene au arestat 108 persoane în Italia în cadrul unei anchete pe patru direcții privind acuzații de „asociere de tip mafiot”, a anunțat miercuri carabinierii italieni într-un comunicat.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Arestările au fost efectuate de Carabinieri Ros și de Comandamentul Provincial din Reggio Calabria din Italia, împreună cu raiduri efectuate în Germania, Belgia, Franța, Portugalia, România și Spania, se arată în comunicatul carabinierilor.

Într-un comunicat comun de miercuri, procurorii din orașele germane au declarat că „forțe din Bavaria, Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat și Saarland” au fost implicate în „operațiunea de mare amploare”, care a avut loc miercuri în întreaga Europă.

În Belgia, peste 20 de raiduri au fost efectuate în cadrul operațiunii, se arată în comunicatul procurorului federal.

‘Ndrangheta, care are sediul în regiunea Calabria din sudul Italiei, este considerată cea mai puternică grupare mafiotă din țară.

Mafiotul care lucra ca pizzar

Autoritățile italiene au luat în vizor clanul calabrez într-un proces istoric în ianuarie 2021, când peste 320 de presupuși mafioți și asociații lor s-au confruntat cu o serie de acuzații, inclusiv extorcare, trafic de droguri și furt, potrivit Reuters. Ulterior, un judecător italian a găsit vinovați 70 de inculpați, în ceea ce a devenit unul dintre cele mai mari procese mafiote din istoria Italiei, potrivit Reuters.
În februarie, poliția italiană a arestat, de asemenea, un mafiot asociat cu ‘Ndrangheta, care era fugar în Saint-Etienne, Franța, unde lucra sub pseudonimul Paolo Dimitrio ca pizzaiolo – sau bucătar de pizza – la restaurantul italian Caffe Rossini.

Edgardo Greco, în vârstă de 63 de ani, a fost condamnat în absență în 1991 pentru dubla crimă a fraților Stefano și Giuseppe Bartolomeo, pe care i-ar fi ucis cu bare de fier înainte de a le dizolva corpurile în acid, potrivit documentelor judiciare. De la condamnare, el s-a sustras autorităților italiene de aplicare a legii.

Cu doar câteva săptămâni înainte de arestarea lui Greco, autoritățile din Palermo au uimit multe persoane din întreaga lume când l-au prins pe Matteo Messina Denaro, superputerea siciliană a Cosa Nostra, care era fugar de 30 de ani.

Messina Denaro era fugar din 1993 și era considerat de Europol, agenția de aplicare a legii a Uniunii Europene, ca fiind unul dintre cei mai căutați oameni din Europa.

Citește și