Pisicile din Cipru vor primi tratamente pentru COVID-19. Medicamentele rămase neutilizate pentru oameni vor ajunge la feline

Medicamentele rămase neutilizate împotriva COVID-19 pentru oameni vor fi puse la dispoziţie pentru a trata pisicile din Cipru, unde acestea mor cu miile din cauza unei mutaţii a noului coronavirus, au anunţat joi autorităţile. Guvernul din Nicosia a dat undă verde în conformitate cu o recomandare a Ministerului Agriculturii.

O tulpină de coronavirus – peritonita infecţioasă felină (FIP), care nu este transmisibilă la oameni – a făcut ravagii în prolifica populaţie de pisici din insula mediteraneană. Stocurile de medicamente care au fost folosite pentru tratarea cazurilor de coronavirus uman şi care nu mai sunt utilizate pot fi puse la dispoziţie”, a precizat cabinetul într-un comunicat. Medicamentele, sub formă de pastile, vor fi furnizate prin intermediul serviciilor veterinare, relatează CGTN.

Activiştii pentru animale au avertizat că Cipru se transformă într-o insulă a pisicilor moarte, evaluând că boala a ucis probabil o mare parte din populaţia de un milion de pisici. Dar asociaţia veterinară a insulei susţine că rapoartele privind moartea a până la 300.000 de pisici este o exagerare, estimând că numărul acestora este sub 10.000.

Legenda spune că o împărăteasă romană, Elena, a adus pentru prima dată pisici în Cipru pentru a combate şerpii veninoşi în urmă cu aproximativ 1.700 de ani. Dar dovezile arheologice ale domesticirii pisicilor pe insulă datează de acum 9.500 de ani, în satul neolitic Shillourokambos, unde au fost găsite rămăşiţele unei pisici şi ale unui om îngropate împreună în mod deliberat.

Citește și:

Exit mobile version