• Începând cu data de 25 august, platformele din UE vor fi nevoite să elimine mai multe tipuri de conținut problematic.
  • Sunt afectate platforme ca Facebook, Instagram, Twetter, Snapshat, Tik Tok, Google map.
  • Platformele s-ar putea retrage din Europa.

Din 25 august, platformele din UE vor fi nevoite să elimine mai multe tipuri de conținut problematic postat pe rețelele sociale, scrie Politico. Acest lucru s-ar putea aplica unor cazuri precum cel al violenței urbane din Franța, a declarat luni comisarul european pentru piața internă Thierry Breton.

Thierry Breton a avertizat toate platformele că „De îndată ce vor apărea conținut de ură, conținut care îndeamnă la revoltă, care îndeamnă la ucidere, vor avea obligativitatea de a le șterge. Dacă nu o fac, vor fi imediat sancționate”.

Sursă: Politico

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Comisarul european se referă la regulamentul privind serviciile digitale, care urma să fie aplicat în Uniunea Europeană din februarie 2024, dar care va deveni funcțional încă din 25 august. Participarea rețelelor sociale la proiect a fost menționată oficial de Comisia Europeană în aprilie anul trecut.

17 platforme online și două motoare de căutare vor fi afectate de text

Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Instagram, LinkedIn, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube dar și Bing și Google Search sunt platformele care vor avea de suferit.

Conform regulamentului european, toate rețelele de socializare și alte platforme vor fi obligate să ofere utilizatorilor un instrument de raportare a conținutului ilegal, care poate fi șters. După raportarea conținutului, acesta trebuie eliminat sau blocat de către platforme.

Sursă: Politico

Thierry Breton a vorbit despre „conținutul care îndeamnă la revoltă”. Totuși, această categorie nu este prevăzută în mod explicit de regulament, care se referă la patru categorii de „riscuri sistemice” pe care platformele trebuie să le anticipeze, și anume difuzarea de „conținut ilegal prin serviciile lor” (pornografie infantilă, vânzarea de produse ilegale), conținut care are „un efect negativ real sau previzibil asupra exercitării drepturilor fundamentale” , asupra „discursului civic, proceselor electorale și securității publice” și „legat de violența bazată pe gen și protecția sănătății”.

În ceea ce privesc penalitățile, revine Comisiei Europene să verifice aplicarea corectă a textului. Coordonatorii vor fi apoi numiți în fiecare stat membru. Dacă se constată încălcări, sunt prevăzute sancțiuni. „Pentru platformele foarte mari și motoarele de căutare foarte mari, Comisia poate impune amenzi de până la 6% din cifra lor de afaceri la nivel mondial”.

Acest lucru ar putea conduce la plecarea lor din UE deoarece „în cazul unor încălcări grave și repetate ale reglementărilor, platformele pot fi interzise din activitățile lor pe piața europeană”.

Citește și