• Președintele Consiliului European face o întorsătură dramatică după ce candidatura sa a stârnit reacții majore.
  • Decizia vine cu câteva zile înainte ca liderii europeni să se întâlnească la Bruxelles.
  • Oficialii au perceput anunțul său surpriză ca un semnal că acordă mai multă importanță viitorului său politic decât actualului său rol de șef al Consiliului European.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, care s-a confruntat cu un control intens asupra deciziei sale de a-și părăsi postul pentru a candida la viitoarele alegeri UE, se retrage acum din cursă, au declarat pentru POLITICO doi oficiali informați cu privire la decizie.

Decizia vine cu câteva zile înainte ca liderii europeni să se întâlnească la Bruxelles.

Decizia surprinzătoare a lui Michel de a candida la alegerile parlamentare europene din iunie, care ar fi însemnat să-și părăsească postul cu câteva luni înainte de încheierea mandatului său, a stârnit reacții furioase din partea oficialilor UE, diplomaților europeni și Parlamentului.

Oficialii au perceput anunțul său surpriză ca un semnal că acordă mai multă importanță viitorului său politic decât actualului său rol de șef al Consiliului European.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.

Mișcarea lui Michel a generat, de asemenea, presiuni asupra liderilor europeni pentru a găsi un compromis cu privire la cele mai importante locuri de muncă din UE.

Dacă ar fi fost ales membru al Parlamentului European – ceea ce era foarte probabil dacă ar fi candidat – Michel ar fi trebuit să preia mandatul la jumătatea lunii iulie, deschizând ușa premierului eurosceptic al Ungariei, Viktor Orbán, să prezideze temporar reuniunile liderilor UE.

Citește și