• Un profesor a dat în judecată un parc pentru că a înlocuit sistemul de intrare
  • China are cele mai multe orașe monitorizate din lume
  • Amprentele digitale și ADN-ul pot fi obținute doar cu consimțământ

Știai că, în premieră, teribilele metode de supraveghere ale Chinei au fost răpuse chiar în China? Un profesor de drept, Guo Bing, a dat în judecată un parc zoologic pentru că a înlocuit sistemul de intrare bazat pe amprente digitale cu unul de recunoaștere facială.

Profesorul a descoperit că imaginile lui cu soția sa, intrând în parc, au depășit limitele legale. Tribunalul popular din estul Chinei i-a dat dreptate, a decis ca imaginile cu familia profesorului obținute prin recunoașterea facială să fie șterse, iar profesorul să primească și despăgubiri modice.

Să știi că precedentul este foarte important. China are cele mai multe orașe monitorizate din lume, iar supravegherea omului prin recunoaștere facială este o industrie care s-a dezvoltat exponențial în era COVID.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Până și în China totul strârnește îngrijorări. Acolo, pe lângă telefonia mobilă, recunoașterea facială este folosită pentru orice: să previi furtul de hârtie igienică din toaletele publice, să arunci gunoiul la coș, să identifici șoferii somnoroși, să combați abuzul de droguri, să te căsătorești și chiar pentru a-ți găsi pisica sau câinele.

O persoană poate fi acum identificată și după mers sau bătaia inimii, iar statul știe și de câte ori faci jogging. Diferența esențială este că la amprente digitale sau ADN trebuie consimțământul persoanelor, pe când datele faciale pot fi obținute ușor, fără acest acord.