• Kishida a făcut aceste remarci cu câteva zile înainte de întâlnirea sa de miercuri cu Biden la Washington.
  • Japonia, alături de Coreea de Sud, se află în prima linie a programului agresiv de testare a armamentului nord-coreean.
  • Summitul Kishida-Biden a fost caracterizat de Washington drept o oportunitate istorică pentru cele două țări de a-și moderniza alianța.

Tensiunile geopolitice în creștere au împins lumea într-un „punct de cotitură istoric” și forțează Japonia să își schimbe poziția de apărare, a declarat duminică Premierul japonez Fumio Kishida, înainte de un summit foarte urmărit cu Președintele american Joe Biden, care va avea loc săptămâna viitoare, conform CNN.

„Pe măsură ce asistăm la agresiunea Rusiei în Ucraina, la situația continuă asupra Orientului Mijlociu, precum și la situația din Asia de Est, ne confruntăm cu un punct de cotitură istoric”, a declarat Kishida în timpul unui interviu la reședința sa privată din Tokyo. „Acesta este motivul pentru care Japonia a luat decizia de a-și consolida în mod fundamental capacitățile de apărare și am schimbat foarte mult politica de securitate a Japoniei pe aceste fronturi”, a spus el.

În fața provocărilor tot mai mari în materie de securitate, a subliniat Premierul, alianța dintre Japonia și Statele Unite devine „din ce în ce mai importantă”, un punct de vedere despre care a spus că speră să obțină sprijin bipartizan la Washington.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Kishida a făcut aceste remarci cu câteva zile înainte de întâlnirea sa de miercuri cu Biden la Washington, unde se va adresa, de asemenea, unei sesiuni comune a Congresului și va participa la primul summit trilateral între Japonia, Statele Unite și Filipine.

Summitul Kishida-Biden a fost caracterizat de Washington drept o oportunitate istorică pentru cele două țări de a-și moderniza alianța, în timp ce ambele țări se confruntă cu amenințări regionale, de la testele de armament ale Coreei de Nord și relațiile tot mai intense cu Rusia până la agresiunea Chinei în Marea Chinei de Sud și față de Taiwan.

Parteneriatul cu Japonia a fost mult timp în centrul strategiei SUA în Indo-Pacific, dar relația de apărare s-a extins sub conducerea lui Kishida, care a ridicat profilul Japoniei în ceea ce privește securitatea globală și regională.

De la preluarea mandatului în 2021, prim-ministrul a supervizat o schimbare radicală a posturii de apărare a Tokyo, îndepărtându-se de constituția pacifistă impusă de Statele Unite în urma celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a crește cheltuielile pentru apărare la aproximativ 2% din PIB până în 2027 și pentru a dobândi capacități de contraatac.

Această mișcare nu este lipsită de controverse, în special în China și în alte părți ale Asiei care au suferit enorm sub militarismul Japoniei din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Când a fost întrebat despre această schimbare, Kishida a subliniat mediul de securitate „sever și complex” din jurul națiunii sale din Asia de Est, a patra economie ca mărime din lume.

Evenimentele de săptămâna viitoare vor fi, de asemenea, o platformă pentru aprofundarea expansiunii dintre Japonia și un alt partener regional cheie al SUA și aliat în cadrul tratatului de apărare reciprocă, Filipine.

Aceasta are loc la mai puțin de un an de la o întâlnire inovatoare între SUA, Japonia și Coreea de Sud – ambele summituri subliniind centralitatea Japoniei în strategia de securitate indo-pacifică a Americii și impulsul pentru creșterea coordonării cu aliații și partenerii pe fondul creșterii tensiunilor regionale.

Vizita lui Kishida și a lui Biden de săptămâna viitoare are loc, de asemenea, în condițiile în care ambii lideri se confruntă cu circumstanțe incerte acasă. Premierul japonez se confruntă cu cote de popularitate dezastruoase, în principal în urma scandalurilor în care este implicat partidul său, iar alegerile americane iminente ridică potențialul unei schimbări politice dacă fostul Președinte Donald Trump se întoarce la Casa Albă.

De la preluarea mandatului, Kishida a poziționat, de asemenea, Japonia ca partener al SUA nu doar în Asia, ci și la nivel mai global. De asemenea, Kishida a precizat că guvernul său face „demersuri la nivel înalt” pentru a asigura o întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru a rezolva problemele și a promova relații stabile între cele două țări.

Japonia, alături de Coreea de Sud, se află în prima linie a programului agresiv de testare a armamentului nord-coreean, rachetele sale de test căzând în mod regulat în apele regionale. De asemenea, problema cetățenilor japonezi răpiți de Coreea de Nord în urmă cu mai bine de zece ani a rămas un punct de dispută deosebit de emoțional.

„În același timp, este important să transmitem un mesaj ferm Coreei de Nord și Chinei că este important pentru pacea, stabilitatea și prosperitatea comunității internaționale să se mențină o ordine internațională liberă și deschisă, bazată pe statul de drept”, a declarat Kishida.

Citește și