• Curtea Supremă a constatat că Rwanda nu este o țară sigură în care solicitanții de azil din Regatul Unit ar putea fi îndepărtați cu forța.
  • Un raport avertizează că această politică pune în pericol reputația Regatului Unit în ceea ce privește statul de drept și drepturile omului.
  • Joanna Cherry MP: „Nu este vorba doar despre drepturile și greșelile politicii din Rwanda în sine”.

Legislația controversată a guvernului britanic privind Rwanda, care consideră această țară africană ca fiind un loc sigur pentru deportarea persoanelor, este fundamental incompatibilă cu obligațiile Marii Britanii în materie de drepturile omului și încalcă dreptul internațional, potrivit unui raport parlamentar condamnabil, scrie The Guardian.

Parlamentarii și colegii din comisia comună transpartinică pentru drepturile omului au prezentat o analiză critică a proiectului de lege privind siguranța în Rwanda, care avansează cu viteză în parlament. Scopul proiectului de lege este de a contracara hotărârea Curții Supreme din noiembrie anul trecut, care a constatat că Rwanda nu este o țară sigură în care solicitanții de azil din Regatul Unit ar putea fi îndepărtați cu forța.

Proiectul de lege afirmă că Rwanda este, de fapt, o țară sigură și că orice persoană trimisă acolo de guvernul britanic nu va fi trimisă cu forța într-o țară nesigură. Raportul constată că nu este clar dacă acest lucru poate fi garantat în practică.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Raportul este cel mai recent dintre numeroasele rapoarte ale experților juridici și în domeniul drepturilor omului care condamnă planul guvernului britanic pentru Rwanda și ridică semne de întrebare cu privire la faptul că această politică este sigură, viabilă și conformă cu legislația națională și internațională.

În urma examinării proiectului de lege, raportul constată că este fundamental incompatibil cu obligațiile Regatului Unit în materie de drepturi ale omului, erodează protecțiile prevăzute în Human Rights Act, contravine unor părți din Convenția europeană a drepturilor omului și nu respectă angajamentul Regatului Unit de a respecta tratatele internaționale.

Acesta merge dincolo de preocupările legate de politica privind Rwanda și avertizează că acțiunile pe care le întreprinde guvernul pentru a nu mai aplica anumite legi pun „în pericol” reputația greu câștigată a Regatului Unit în ceea ce privește statul de drept și drepturile omului.

Președintele comisiei, Joanna Cherry MP, a declarat: „Acest proiect de lege este conceput pentru a elimina garanții vitale împotriva persecuției și a abuzurilor drepturilor omului, inclusiv dreptul fundamental de a avea acces la o instanță. Ostilitatea față de drepturile omului se află în inima sa și niciun amendament nu o poate salva. Nu este vorba doar despre drepturile și greșelile politicii din Rwanda în sine. Prin această abordare, proiectul de lege riscă să aducă daune incalculabile reputației Regatului Unit ca susținător al drepturilor omului la nivel internațional.”

Citește și