• O cantitate insuficientă de somn îți afectează intelectul.
  • Privarea de somn poate fi cauza unor tipuri de cancer, ca cel mamar.
  • Lipsa somnului scurtează telomerii și accelerează îmbătrânirea.

Spune-mi cât dormi, ca să-ți spun cât trăiești. În medie, avem nevoie de șapte până la opt ore pentru a fi în formă. Cu toate acestea, în ultimii treizeci de ani am pierdut o oră de somn pe noapte. Potrivit unui studiu realizat de Public Health France, dormim chiar mai puțin de 6 ore, o situație considerata îngrijorătoare.

În ce fel ne afectează sănătatea lipsa de somn?

Lipsa cronică de somn reprezintă un pericol în primul rând pentru funcțiile noastre intelectuale. Dacă ai fost lipsit de somn timp de douăzeci și patru de ore, te trezești în starea cuiva care conduce cu 1 g/l de alcool în sânge! Percepțiile și judecățile noastre sunt modificate.

Somnul consolidează și învățarea realizată în timpul zilei. Somnul permite rețelelor neuronale să stabilizeze informații din memoria pe termen lung. O reducere a timpului de somn este însoțită de stimularea hormonului stresului, cortizolul, cu consecința rigidizării arterelor și apariția bolilor carviovasculare.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Prelungirea nopților ar fi, de asemenea, o condiție prealabilă pentru a pierde în greutate cu succes. Durata somnului are o acțiune asupra hormonilor care influențează apetitul. Studiile au arătat că voluntarii lipsiți de somn, cu acces gratuit la un bufet, ar putea câștiga până la 3 kilograme pe săptămână! Cauza: oboseala care te împinge la gustare.

În ce fel ne-ar ajuta somnul să ne prelungim durata de viață?

Insomnia și privarea de somn, pe termen lung, te fac mai vulnerabil la infecții virale precum gripa și reduc eficacitatea anumitor vaccinări. Mai rău: datoria cronică de somn te expune la un risc mai mare de apariție a anumitor tipuri de cancer, în special cancer de sân în rândul femeilor.

Dar lipsa somnului este, de asemenea, un accelerator al îmbătrânirii. Ne afectează telomerii, micile bucăți de ADN care formează capace de protecție, acoperind capetele cromozomilor noștri. „Pe măsură ce îmbătrânim, telomerii se scurtează. Acest proces este mai marcat atunci când ne lipsește în mod regulat somnul. Vestea buna este că procesul e reversibil. Dormitul mai mult, practicarea activității fizice sau meditația sunt modalități excelente de a vă prelungi telomerii și speranța de viață”.

Citește și