• Specialiștii spun că una dintre cauze sunt chiar factorii de mediu, mai ales poluarea.
  • În București poluarea înregistrează cote alarmante, de 75%.
  • Stresul zilnic și agitația influențează, de asemenea oboseala și lipsa de motivație.

Cunoști și tu acele dimineți în care, oricât ai fi dormit și oricât de liniștită ar urma să fie ziua care tocmai începe, te simți obosit, nervos și irascibil?

Specialiștii spun că unul dintre motive sunt chiar factorii de mediu, în special poluarea atmosferică, care a ajuns în București la 75%. Stresul zilnic și agitația orașului influențează, de asemenea, starea
de calm. Cum gestionăm mai bine situațiile cotidiene, astfel încât să avem parte de un somn bun și să ne trezim odihniți și motivați.

Mara Bria, psiholog specializat în probleme ale somnului

,,Sunt mai multe posibilități care pot să interfereze cu un somn bun, hrănitor. Probabil cea mai frecventă este faptul că nu dormim suficient de mult, pentru că datele arată că numărul de ore de somn pe care adulții trebuie să-l respecte e ocazional respectat. Aici mă refer la acel interval de șapte nouă ore de somn pe care avem nevoie să-l respectăm zilnic, cu consecvență, indiferent de faptul că este o săptămână activă de lucru sau este weekendul sau vacanțele. Atunci, poate cel mai mare contributor că ne trezim dimineața insuficient de odihniți este probabil un stil de viață care interferează cu cel mai important aspect și anume acest număr care diferă de la om la om”.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

,,Un alt aspect care poate interfera cu calitatea somnului sunt lucrurile pe care le facem fie înainte de a dormi, care înseamnă consum de alimente, de cafea, de alcool, de carbohidrați, care au arătat datele recente că modifică calitatea somnului. Se observă asta prin faptul că sunt mai irascibili, cu mai puțină energie, cu mai puțină disponibilitate înspre a face activitățile de zi cu zi firești”.

La ce tehnici ar trebui să apelăm pentru a avea parte de un somn

,,Mă întorc tot la calitatea somnului, pentru că știm că are marele rol de a face acea parte de curățenie, de a reașeza corpul, însă asta se întâmplă specific atunci când visăm. Apropo de această relație de calitatea somnului și cât suntem de bine dispuși. Ce se întâmplă în acea etapă de somn numită somn rem în care noi visăm în acea parte din somn creierul are un mare rol în a regla tot ce înseamnă disconfortul emoțional și ceea ce noi nu procesăm pe parcursul zilei. Dacă nu dormim suficient în timpul nopții, vom avea parte de mai puțin somn cu vise, adică mai puțin timp și mai puține resurse pentru a face această procesare emoțională”.

,,Un alt aspect este ca înainte cu o oră, două de somn, să creăm un mediu care să ne faciliteze adormirea. Asta înseamnă să nu folosim ecrane cu expunere la lumină, care să interfereze cu declanșarea somnului în organism pentru că lumina este în opoziție ritmul corpului de somn. E foarte important să nu ne implicăm în activități care ne cresc starea de agitație, de la certuri până la activități extrem de intense, până la a viziona filme sau orice alte materiale care au un impact negativ puternic asupra noastră”, a transmis la Aleph News, Mara Bria.

Citește și