- În cadrul unei slujbe de vineri, Patriarhul Kirill al Moscovei a criticat Ucraina pentru că a luat măsuri drastice împotriva ramurii Bisericii Ortodoxe care are legături de lungă durată cu Moscova.
- Putin a arătat clar că vede Biserica Ortodoxă Rusă ca pe o forță stabilizatoare.
- Vineri, Putin a ordonat o încetare a focului de 36 de ore pentru sărbători.
Președintele Vladimir Putin a lăudat sâmbătă Biserica Ortodoxă Rusă pentru că a sprijinit forțele Moscovei care luptă în Ucraina, într-un mesaj ortodox de Crăciun menit să mobilizeze populația în favoarea viziunii sale asupra Rusiei moderne.
Kremlinul a emis mesajul lui Putin după ce liderul rus a participat singur la o slujbă ortodoxă de Ajun de Crăciun în interiorul unei catedrale din Kremlin, în loc să se alăture altor credincioși la o celebrare publică.
În mesajul său, însoțit pe site-ul Kremlinului de o imagine cu el stând în fața unor icoane religioase, Putin a arătat clar că vede Biserica Ortodoxă Rusă ca pe o forță stabilizatoare importantă pentru societate, într-o perioadă pe care a prezentat-o ca fiind o ciocnire istorică între Rusia și Occident din cauza Ucrainei și a altor probleme.
„Este profund îmbucurător să observăm contribuția constructivă enormă a Bisericii Ortodoxe Ruse și a altor confesiuni creștine la unificarea societății, la păstrarea memoriei noastre istorice, la educarea tinerilor și la consolidarea instituției familiei”, a declarat Putin.
„Organizațiile bisericești au ca prioritate … sprijinirea luptătorilor noștri care participă la operațiunea militară specială (în Ucraina). O astfel de muncă masivă, complexă și cu adevărat altruistă merită un respect sincer”.
Vineri, Putin a ordonat o încetare a focului de 36 de ore pentru sărbători, dar Kievul a respins-o ca pe o manevră a Moscovei de a câștiga timp și de a se regrupa, iar forțele ruse și ucrainene au făcut un schimb de focuri de artilerie după anunț.
Mulți creștini ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, dar susținerea Bisericii Ortodoxe Ruse pentru războiul Moscovei în Ucraina a înfuriat mulți credincioși ortodocși ucraineni și a divizat Biserica Ortodoxă mondială.
Din cele 260 de milioane de creștini ortodocși din lume, aproximativ 100 de milioane se află chiar în Rusia, iar unii dintre cei din străinătate sunt în unitate cu Moscova. Cu toate acestea, alții se opun cu tărie și resping afirmația Moscovei potrivit căreia invazia sa din 24 februarie anul trecut a fost un atac preventiv esențial pentru a-și apăra propria securitate și pe cea a vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina.
Ucraina are aproximativ 30 de milioane de credincioși ortodocși, împărțiți între Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei și alte două Biserici Ortodoxe, dintre care una este Biserica Ortodoxă Ucraineană autocefală, sau independentă.
În cadrul unei slujbe de vineri, Patriarhul Kirill al Moscovei a criticat Ucraina pentru că a luat măsuri drastice împotriva ramurii Bisericii Ortodoxe care are legături de lungă durată cu Moscova.