- Netanyahu și Putin au discutat la telefon despre războiul din Gaza
- Premierul Benjamin Netanyahu a catalogat cooperarea Rusia-Iran ca fiind „periculoasă”
- Apelul dintre cei doi lideri vine după ce SUA au blocat prin veto rezoluția ONU privind armistițiul.
- Netanyahu i-a cerut lui Putin ca Hamas să lase Crucea Roșie să-i viziteze pe ostatici.
Putin și Netanyahu au discutat duminică pe larg la telefon despre tensiunile crescânde dintre cei doi, pe fondul cooperării Rusia-Iran, dar și despre războiul Israel-Hamas, scrie Bloomberg.
Într-un apel de 50 de minute, Netanyahu a criticat puternic cooperarea periculoasă dintre Rusia și Iran și și-a exprimat nemulțumirea față de atitudinea Moscovei la ONU împotriva Israelului, potrivit unui comunicat al cabinetului lui Netanyahu.
„Premierul a subliniat că orice țară care este victima unui atac terorist, precum Israelul, ar acționa cu aceeași intensitate”, scrie în comunicat.
Relațiile dintre Rusia și Israel s-au înrăutățit de când Hamas a comis masacrul de la 7 octombrie, atacând comunitățile din sudul Israelului, cu 1200 de oameni uciși și 240 răpiți. Israelul spune că Iranul poartă o mare parte din vină pentru că a antrenat și a finanțat teroriștii Hamas.
Președintele rus a criticat atacurile Israelului și ofensiva terestră din Gaza. Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că au fost uciși 17.000 de oameni, o cifră disputată de Israel. Hamas este clasificată drept organizație teroristă de către SUA și UE.
Vineri, SUA au blocat prin veto rezoluția Consiliului de Securitate al ONU, rezoluție susținută de Rusia, care solicita un armistițiu în teritoriul palestinian.
Presiunea dezvăluie o îngrijorare internațională cu privire la pierderile civile provocate de operațiunea militară a Israelului.
Declarațiile Kremlinului
Comunicatul Rusiei susține că apelul liderilor de astăzi s-a concentrat pe „situația catastrofală din Fâșia Gaza”, dar nu a menționat nimic despre disperarea lui Netanyahu în ceea ce-l privește pe Putin.
Putin „și-a reiterat poziția care respinge și condamnă terorismul indiferent de forma pe care o îmbracă”, spune Kremlinul.
„În același timp, e extrem de important ca apărarea împotriva teroriștilor să nu ducă la consecințe severe pentru populația civilă”.
Kremlinul și Israelul au încetinit cooperarea și în privința activităților militare din Siria, unde Israelul a sporit atacurile împotriva grupărilor susținute de Iran care se deplasează în apropiere de granița israeliană.
Parteneriatul lui Putin cu Iranul, o țară dedicată distrugerii Israelului, s-a adâncit odată cu invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 și a devenit nucleul sancțiunilor Statelor Unite și Uniunii Europene.
Moscova folosește des drone iraniene în Ucraina, potrivit Casei Albe.
Netanyahu a discutat și cu Scholz și Macron
Tot în cursul zilei de duminică, Netanyahu a dezvăluit că a discutat în acest weekend cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele francez Emmanuel Macron, discuții în cadrul cărora premierul israelian a respins solicitările de încetare a focului.
„Le-am spus că este imposibil să sprijine, pe de o parte, eliminarea Hamas, și pe de altă parte să facă presiuni să oprim războiul, care ar preveni eliminarea Hamas”, a declarat Netanyahu.
Biroul lui Scholz a spus că liderul german a subliniat nevoia de a proteja civilii, de a îmbunătăți situația umanitară din Gaza și de a preveni conflictul de a se răspândi și în alte regiuni din Orientul Mijlociu.
Citește și