Putin spune că e gata să negocieze cu SUA și UE viitorul Ucrainei

Russia's President Vladimir Putin attends a meeting with the Constitutional Court judges on Constitution Day outside Moscow, Russia, December 12, 2023. Sputnik/Mikhail Tereschenko/Pool via REUTERS/File Photo

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina, SUA și Europa viitorul Ucrainei dacă ele și-ar dori asta, menționând că „Moscova își va apăra interesele naționale”, scrie Reuters.

Putin, care și-a trimis trupele în Ucraina în 2022, a spus în repetate rânduri că ar fi pregătit să negocieze pacea, deși oficialii occidentali susțin că președintele rus așteaptă alegerile din SUA înainte de a depune un efort real.

„Cei din Ucraina, care sunt agresivi față de Rusia, și din Europa, și din SUA – ei vor să negocieze? Bine. Dar și noi vom negocia ținând cont de interesele noastre naționale”, a spus Putin în cadrul unei întâlniri a liderilor din Moscova.

„Nu renunțăm la ce e al nostru”, a spus Putin, adăugând că Rusia nu intenționează să se lupte cu Europa.

Rusia controlează aproximativ 17,5% din teritoriul recunoscut internațional ca fiind al Ucrainei, de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar anul trecut a declarat că cele 4 regiuni ucrainene parțial controlate de trupele ruse sunt acum parte din Rusia. Kievul spune că nu va avea liniște decât după eliminarea ultimului soldat rus din Ucraina.

Putin a vorbit la întâlnirea Ministerului Apărării la care au participat militarii de top, inclusiv ministrul Apărării Sergei Shoigu și Generalul Valery Gerasimov, precum și Directorul FSB Alexander Bornikov.

Trupele ruse, a spus Putin, au preluat controlul pe front.

„Nu vom abandona obiectivele operațiunii militare speciale”, a declarat președintele rus, adăugând totodată că Rusia are nevoie de comunicare militară mai bună, de recunoaștere, de țintire și capacitate prin satelit.

Putin a spus că industria de apărare a Rusiei răspunde mai rapid decât cea occidentală și că Rusia va continua să-și dezvolte puterea nucleară și de luptă.

Producția Rusiei de tancuri a crescut de 5,6 ori din februarie 2022, în timp ce producția vehiculelor aeriene fără pilot a crescut de 16,8 ori, iar producția artileriei de 17,5 ori, a declarat Shoigu.

Rusia a declarat că a acceptat 490,000 de soldați în 2023. Anul viitor, Rusia va încerca să crească cifra la 745,000 de bărbați înrolați.

Forțele ruse au minat 7,000 de kilometri pătrați din Ucraina – unele mine având o lățime de până la 600 de metri, împreună cu 1,5 milioane de bariere antitanc și 2.000 km de șanțuri antitanc, a declarat Shoigu.

Putin a declarat că aderarea Ucrainei la NATO „nu este acceptabilă pentru Rusia nici în 10 ani, nici în 20”.

Citește și

Exit mobile version