RAPORT. ONU, îngrijorată de condițiile din închisorile şi centrele sociale din România

 Într-un raport publicat vineri, care vizează din penitenciarele, din unitățile medicale de psihiatrie şi din centrele de îngrijire socială din România, Comitetul Națiunilor Unite pentru Combaterea Torturii (CAT) al ONU își exprimă îngrijorarea despre condițiile din aceste instituții.

Deși, în comunicatul publicat de Biroul Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Comitetul a salutat progresele realizate în țară, inclusiv abolirea termenelor de prescriere în cazurile de tortură și eforturile semnificative de modernizare a infrastructurii penitenciarelor, organismul ONU a subliniat că există îngrijorări persistente referitoare la supraaglomerarea continuă din închisori, unitățile psihiatrice și centrele de îngrijire socială și a evidențiat condițiile dificile cu care se confruntă deținuții, pacienții și rezidenții.

De asemenea, Comitetul a îndemnat România să renunțe la activitățile „unităților speciale de intervenție” din închisori și să prezinte informații cu privire la aplicarea acestei recomandări până anul viitor, scrie Mediafax.

În legătură cu informațiile despre actele de tortură și rele tratamente ale oficialilor din organismele de protecție a frontierelor, inclusiv în contextul respingerii imigranților care solicită protecție, Comitetul a cerut României să investigheze toate aceste suspiciuni și să aducă autorii acestor fapte în fața justiției.

Comitetul a exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la prevederile legale care permit detenția familiilor cu copii și a altor imigranți aflați în situații vulnerabile, inclusiv celor care sunt victime ale actelor de tortură, în centrele pentru imigranți. În acest context, Comitetul a recomandat României să evite deținerea acestor grupuri vulnerabile și să revizuiască legislația privind imigrația.

Citește și :

Exit mobile version