- Războiul din Ucraina este deja considerat cel mai costisitor din istoria omenirii.
- Ucraina a raportat o creștere de 5% a PIB-ului în 2023.
- Ciolacu: Războiul din Ucraina ne-a costat direct și indirect între 2 și 3% din PIB.
Cât au costat doi ani de război economiile lumii? Războiul din Ucraina este deja considerat cel mai costisitor din istoria omenirii. La trei trilioane de dolari a fost estimat costul în bani al primilor doi ani de lupte.
Advertisment
Costurile nu înseamnă doar cheltuielile militare pentru arme, muniții și soldați. Invazia Rusiei în Ucraina a provocat creșteri fără precedent ale prețurilor la energie, carburanți, mâncare sau materiale de construcții.
Cel mai mare donator al Ucrainei? Uniunea Europeană. Peste 130 de miliarde de dolari.
Recomandări
Cum stă România? Ciolacu spune că războiul ne-a costat direct și indirect între 2 și 3% din PIB.
Cum s-a repoziționat economia globală, în contextul războiului din Ucraina? Care au fost reușitele, unde au eșuat guvernele lumii?
„Economia globală a rezistat, adică după creșterea prețurilor, creșterea inflației, creșterea dobânzilor. Acum, după 2 ani de zile, ne așteptăm la scăderea dobânzilor.
Până la urmă, economia globală nu a avut nicio problemă. Doar un an de zile, un an și jumătate s-au înregistrat anumite pierderi. Dar dacă ne uităm la economia americană, economia americană duduie, bursa americană duduie. Într-adevăr, Europa cochetează cu recesiunea, iar din păcate principala piață afectată este Germania, care este țara cea mai puternică din Uniunea Europeană și în cazul nostru este principalul partener comercial. Scăderea industriei din Germania ne afectează într-un mod direct. Dar dacă tragem așa o linie după 2 ani de zile, nu știm ce ne va rezerva viitorul. Acest război din Ucraina, cinic vorbim, pentru România, îl putem pune într-o serie de evenimente pozitive, pentru că am ajuns la cel mai înalt nivel de securitate. NATO și-a întărit poziția în România.
În continuare suntem pe creșterea economică, sperăm să rămânem pe creștere economică, avem un anumit nivel de investiții și ne pregătim pentru când va fi finalul războiului și va începe reconstrucția Ucrainei. Gândește-te că noi suntem țara NATO, cea mai apropiată de zona distrusă de război. Deci, la un moment dat, când va veni finalul acestui război, nu știm cum va fi acest final, va urma o reconstrucție, iar România este foarte bine poziționată din acest punct de vedere”, spune Cristian Hostiuc, director ZF, la Aleph News.
Ce se va intampla daca SUA va schimba abordarea față de Ucraina?
„Depinde și care va fi următorul președinte al Statelor Unite. Depinde foarte mult și viitorul finanțării Ucrainei. Fără Statele Unite, fără NATO, Ucraina nu are nicio șansă, trrebuie să fim realiști.
Dacă vine Donald Trump și are o altă poziție față de administrația Biden din acest punct de vedere și arată acest lucru prin blocarea acuma ajutorului militar către Ucraina. Întrebarea este ce va face Europa, dacă Europa va strânge rândurile și va lua locul Statelor Unite în acest conflict sau nu. Dacă va avea suficiente resurse financiare, resurse militare, resurse politice, geostrategice pentru a lua locul Statelor Unite? Este este cea mai mare întrebare. Dacă nu, probabil că Rusia va rămâne pe teritoriul pe care l-a cucerit în acest moment, Donețk, în jurul Donețk, Lugansk, ce a mai luat din Crimeea, și va fi un conflict înghețat. Adică trebuie să fim de acord sau realiști: Ucraina, fără resursele militare ale Statelor Unite, fără resursele militare sau fără banii Uniunii Europene, nu poate să facă față rușilor”.
Citește și
- Putin, discurs triumfător în ajunul aniversării a doi ani de război în Ucraina. Liderul rus laudă „triada nucleară” a Rusiei și spune că 95% dintre forțele nucleare au fost modernizate
- Ultimatum pentru mama lui Alexei Navalnîi privind înmormântarea fiului său. Ce variante îi dă Comisia de Anchetă
- Doi ani de război. Ce șanse are Ucraina împotriva Rusiei? Analiștii de război spun că apărarea trebuie prioritizată: „Până în 2025 sau 2026, Rusia nu își va atinge obiectivele”
Partenerii noștri