• Este a treia oară de la începutul conflictului când Volodimir Zelenski vine să-l întâlnească pe Emmanuel Macron la Paris.
  • În timp ce războiul din Ucraina intră în al treilea an, iar la Avdiivka au loc lupte acerbe, președintele ucrainean a antamat o vizită diplomatică la Berlin dimineața, apoi la Paris după-amiaza, vineri, 16 februarie, scrie FranceInfo.
  • Motivul principal al vizitei liderului ucrainean: Să garanteze sprijinul de durată al aliaților săi pentru Ucraina.

Motivul principal al vizitei liderului ucrainean: Să garanteze sprijinul de durată al aliaților săi pentru Ucraina. La Berlin, vineri dimineață, cancelarul Olaf Scholz și Volodimir Zelenski au semnat un acord de securitate în acest sens, în special la nivel militar.

Este vorba despre „angajamentele de securitate și sprijinul pe termen lung” ale Ucrainei, a anunțat anterior cancelaria germană. Acest document este „un pas istoric”, a subliniat Olaf Scholz pe X.

„Germania va continua să sprijine Ucraina împotriva războiului de agresiune al Rusiei atâta timp cât va fi necesar”, a adăugat el.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Un acord similar trebuie semnat cu Emmanuel Macron la Paris la finalul zilei. Obiectivul este stabilirea unei „noi arhitecturi de securitate pentru Ucraina”, a scris președintele ucrainean pe Telegram.

Aceste acorduri vor servi în special pentru a da substanță angajamentelor asumate la summitul NATO de la Vilnius (Lituania) din iulie 2023, în timpul căruia țările G7 s-au angajat să ofere sprijin militar „pe termen lung” Kievului. Conținutul precis al acordului dintre Paris și Kiev nu este încă cunoscut, dar Elysée a clarificat că acesta va acoperi „sprijinul militar pe termen lung”, precum și „sprijinul economic și asistența ajutorului civil, pentru a consolida stabilitatea economică a Ucrainei și rezistența .

Marea Britanie a fost prima țară care a încheiat un acord de acest tip, pe 12 ianuarie. Acesta include angajamente privind „arme antitanc, rachete, sute de mii de noi obuze de artilerie și pregătirea a mii de soldați ucraineni” , potrivit premierului britanic Rishi Sunak. Elysée estimează că acordul cu Franța va fi în mare măsură în aceeași ordine de idei, întrucât toate țările G7 „sunt în cadrul declarației de la Vilnius” , deși cu „specificități” naționale .

Ajutor suplimentar

Dincolo de implementarea angajamentelor de la Vilnius, președintele ucrainean vrea să profite de ocazie pentru a solicita o creștere a ajutorului francez și european.

Armata ucraineană denunță în mod regulat lipsa muniției și a armelor pentru a face față rușilor . „Ocupanții ruși continuă să-și sporească eforturile și să depășească în număr” forțele ucrainene, a declarat miercuri noul comandant șef al armatelor ucrainene, Oleksandr Syrsky. Uniunea Europeană a convenit recent asupra unui ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro , dar unele angajamente de lungă durată privind livrările de arme nu au fost respectate .

În acest context, Kiev îndeamnă UE să-și mărească livrările de obuze de artilerie și să „semneze contracte pe termen lung cu companii” din sectorul de apărare ucrainean. După aceste două călătorii, Volodymyr Zelensky va petrece sâmbătă la Conferința de Securitate de la München (Germania), unde urmează să țină un discurs și apoi să aibă mai multe discuții bilaterale, în special cu vicepreședintele american, Kamala Harris.

Reafirmarea unității dintre Kiev și aliații săi

Pentru Paris, unul dintre obiective este, de asemenea, „să sprijine în continuare Ucraina în traiectoria sa europeană”. În noiembrie, Comisia a recomandat deschiderea negocierilor cu Ucraina și Moldova pentru o posibilă aderare la UE.

Acest sprijin este cu atât mai necesar cu cât, de cealaltă parte a Atlanticului, se profilează amenințarea dezangajării americane. Noul pachet de ajutor pentru Kiev este, de asemenea , încă în impas. Republicanii, încurajați de Donald Trump, au anunțat marți că au refuzat să examineze o lege pentru acordarea acestui nou plic, cerând în schimb o înăsprire a politicii americane de migrație la granița cu Mexic.

Citește și