• În calitate de moștenitor de lungă durată al tronului, Charles a fost un ecologist declarat.
  • Charles a declarat că nu va vorbi despre politică în calitate de rege, urmând exemplul Elisabetei.
  • Premierul Anthony Albanese spune că ar trebui să vorbească despre schimbările climatice.

Regele Charles și-a luat slujba pentru care s-a născut, chiar dacă asta ar putea însemna să renunțe la rolul la care ține cu cea mai mare pasiune. Majestatea Sa a fost timp de mulți ani un militant deschis pentru mediu și schimbările climatice, dar a precizat că nu va fi cunoscut ca un rege activist.

Politicienii australieni au oferit opinii diferite cu privire la faptul dacă Charles al III-lea ar trebui să continue să vorbească despre problema care îi definește cel mai bine activismul, catastrofa de mediu și schimbările climatice. Premierul Anthony Albanese a declarat că noul rege nu trebuie să tacă despre schimbările climatice, deoarece este o problemă care se află deasupra politicii de partid: „Cred că abordarea provocării schimbărilor climatice nu ar trebui să fie văzută ca o problemă politică”, a declarat el pentru ABC.

„Ar trebui să fie văzută ca o problemă care ține de umanitate și de însăși calitatea vieții și supraviețuirea noastră ca lume. Aceasta este o mare amenințare și Regele Charles a identificat acest lucru pentru o perioadă lungă de timp.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Cred că implicarea în probleme este foarte diferită de implicarea în chestiuni politice de partid. Acest lucru ar fi complet nepotrivit. Cu toate acestea, liderul opoziției, Peter Dutton, a declarat că indicația regelui Charles că se îndepărtează de activism a fost adecvată. Cred că ceea ce a spus în discursul său de ieri a fost că acum, așa cum a făcut și regina, nu mai exprimă aceste opinii în fiecare zi”, a spus el.

În primul său discurs în calitate de rege, Charles a promis că va respecta obligația constituțională a monarhilor britanici de a se menține deasupra disputei politice, așa cum a făcut Regina. „Nu va mai fi posibil să acord atât de mult din timpul și energia mea organizațiilor caritabile și problemelor la care am ținut atât de mult, dar știu că această muncă importantă va continua în mâinile de încredere ale altora”, a spus el.

Într-un documentar realizat în 2018 cu ocazia împlinirii a 70 de ani, prințul Charles de atunci a declarat că își va schimba comportamentul atunci când va deveni rege. „Ideea, cumva, că voi continua exact în același mod, dacă va trebui să reușesc, este un nonsens total, deoarece cele două – cele două situații – sunt complet diferite”, a spus el.

Întrebat dacă va continua campania electorală, acesta a răspuns: „Nu, nu va continua. Nu sunt atât de prost”.

În timpul îndelungatei sale domnii, mama regelui Charles s-a ținut departe de politică, deși un ajutor de la palat a fost forțat să demisioneze în 1987 după ce a declarat pentru New York Times că regina s-a opus refuzului lui Margaret Thatcher de a impune sancțiuni Africii de Sud din epoca apartheidului.

Cu toate acestea, neutralitatea reginei l-a impresionat atât de mult pe fostul premier britanic Tony Blair, încât acesta a declarat că, în ciuda faptului că a fost chemat în mod regulat în audiență la regină timp de 10 ani, habar nu avea care erau opiniile sale politice.

În schimb, Charles al III-lea și-a purtat mult timp inima pe mânecă, lansând avertismente apocaliptice cu privire la schimbările climatice și pledând pentru salvarea pădurilor sau a speciilor pe cale de dispariție.