• Germania, Țările de Jos, România și Spania cumpără 1.000 de rachete pentru PATRIOT.
  • MApN a cerut aprobarea Parlamentului pentru achiziția a 200 de rachete PAC 2 GEM-T.
  • În 2023, România a operaționalizat primul sistem PATRIOT din cele patru achiziționate.
  • România a semnat pentru achiziția a altor trei sisteme PATRIOT.

NATO a anunțat miercuri că departamentul său de achiziții urmează să sprijine un grup de țări membre, printre care Germania, Țările de Jos, România și Spania, cu privire la un contract pentru achiziţionarea a 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot, care va costa 5,5 miliarde de euro. Ministerul Român al Apărării a obținut deja aprobarea Parlamentului pentru achiziția a 200 de rachete PAC 2 GEM-T, preț estimat la aproximativ un miliard de euro.

Europa se înarmează cu rachete antiaeriene în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina

Rachetele interceptoare PAC 2 GEM-T sunt cele cu bătaia cea mai mare, au o rază de acțiune de peste 160 km și pot doborî rachete balistice sau de croazieră, aeronave și drone. Sistemele PATRIOT au doborât toate rachetele hipersonice rusești Kinzhal, despre care Putin spunea că sunt invincibile. Este posibil ca o parte din aceste rachete să ajungă în Ucraina.

Cum stă România la capitolul apărare antiaeriană

2023 a fost un an important pentru apărarea spațiului aerian al României. România a primit toate cele patru sisteme antieriene PATRIOT pe care le-a comandat și a operaționalizat primul sistem PATRIOT. Astfel, România va avea șapte sisteme PATRIOT.

Recomandări

LASCONI ESTE NOUL PREȘEDINTE AL USR
CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA

Citește și