• Legi grele şi controversate sunt ţinute la sertar.
  • Legea pensiilor este o lege controversată.
  • Orban a spus că legea pensiilor va fi modificată pentru ajustarea inechităţilor.

De ce stau legile la sertar? Pentru că România nu are un proiect de ţară. Şi oricum nu ştim unde vrem să ajungem. Profesorul Andrei Ţăranu a vorbit despre această situație.

Politicul, dacă are nişte scopuri foarte clare, altele decât acelea obsesive de a câştiga alegerile pentru a-şi mulţumi clientele de partid, poate să facă. Partidele din România sunt ceea ce numim noi ‘catcher parties’, adică partide care apucă electorat din toate părţile. Şi de aici începe distracţia. Partidele sunt dispuse să promită permanent aproape tot, fiecărui grup social. La final, toată lumea va fi nemulţumită”, a declarat analistul politic Andrei Țăranu.

Una dintre legile controversate este cea a pensiilor. Anunţată cu surle şi trâmbiţe şi dezbătută cu carioca pe tablă în direct la TV, legea a devenit un cartof fierbinte pe care nu prea vrea să-l apuce nimeni.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În noiembrie, fostul premier Orban spunea că legea va fi respectată, iar bugetul va fi construit în funcţie de majorarea promisă. Trei luni mai târziu a rectificat: e o aberaţie să faci legi pe 4-5 ani.

Orban: „Este o aberaţie să te apuci să faci legi pe 4 ani, pe 5 ani, pe 6 ani”

I-a răspuns fostul ministru al muncii, Marius Budăi: nu poţi creşte veniturile, dacă nu-ţi propui acest lucru. „Este o aberaţie să te apuci să faci legi pe 4 ani, pe 5 ani, pe 6 ani. Eventual, pe 100 de ani trebuia. De ce nu au prevăzut cum o să crească pensiile peste 100 de ani, PSD-ul?”, spunea Ludovic Orban.

Marius Budăi, fost ministru al Muncii: „Legea pensiilor se poate transforma într-un cartof fierbinte, pentru cei nepricepuţi şi pentru cei nedoritori. Credinţa mea e că nu ai cum să creşti veniturile oamenilor, dacă nu-ţi propui acest lucru. Niciodată banii nu au fost suficienţi într-un buget, astfel încât să satisfaci nevoile şi necesităţile ţării. Nici noi, când am fost la guvernare, nu am avut în buget, banii pe care ni-i doream. În această perioadă, sunt contraproductive măsurile de austeritate”.