• Un juriu din Manhattan l-a pus joi sub acuzare pe Trump.
  • DeSantis a promis că Florida nu va fi implicată într-o extrădare la New York, având în vedere că Trump locuiește în Palm Beach.
  • Se așteaptă ca Trump să se prezinte voluntar săptămâna viitoare în fața unui judecător – ceea ce face ca problema extrădării să devină discutabilă.

Guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, a promis joi că oficialii statului nu vor ajuta la extrădarea fostului președinte Donald Trump din Florida la New York, într-un atac politic încărcat la adresa procurorului, după prima punere sub acuzare din istorie a unui fost președinte, scrie Business Insider.

Într-o declarație pe Twitter, DeSantis l-a acuzat pe procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, că întinde legea pentru a viza un adversar politic”, deși nu i-a numit pe Trump sau pe Bragg.

Florida nu va ajuta la o cerere de extrădare, având în vedere circumstanțele discutabile în cauză cu acest procuror din Manhattan susținut de Soros și agenda sa politică”, a scris el pe Twitter, referindu-se la donatorul democrat George Soros, care nu l-a susținut direct pe Bragg.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Donald Trump este obligat prin lege să se prezinte în fața unui judecător pentru a răspunde acuzațiilor penale și este de așteptat să facă acest lucru în mod voluntar – ceea ce face ca problema extrădării să fie discutabilă pentru Ron DeSantis, care este așteptat să intre în curând în cursa prezidențială republicană, unde va trebui să sifoneze sprijinul bazei lui Trump.

În cazul lui DeSantis, el este, de asemenea, încă titular de funcție, iar extrădarea interstatală este impusă de articolul 4, secțiunea 2 din Constituția SUA. În timp ce guvernatorul nu ar putea opri extrădarea lui Trump din Florida, el ar putea să încetinească procesul dacă Trump nu ar vrea să se predea de bunăvoie de la Mar-a-Lago din Palm Beach. Statutul de extrădare din Florida descrie două modalități de extrădare a persoanelor din Florida către un alt stat în care acestea se confruntă cu acuzații penale.

Metodele la care poate apela DeSantis

În metoda cea mai comună – la care DeSantis părea să se refere – guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, ar trimite o cerere de extrădare guvernatorului din Florida. Singurul rol al guvernatorului este de a se asigura că cererea îndeplinește toate cerințele legale înainte de a ordona extrădarea, au declarat experții juridici. Cererea ar trebui să includă o copie a actului de acuzare, care să dovedească faptul că există un mandat de arestare pe numele lui Trump.

Dacă DeSantis ar vrea să încetinească procesul, el ar putea cere biroului său de afaceri juridice sau unui procuror să revizuiască cererea de extrădare a lui Hochul și să scrie un raport înainte de a o semna. Totuși, dacă cererea de extrădare este legitimă, el va trebui să o semneze în termen de 60 de zile, au declarat experții juridici. El ar putea, de asemenea, să delege și să lase un alt membru al puterii executive din Florida să semneze cererea de extrădare a lui Hochul.

În cea de-a doua metodă de extrădare, procurorii din Manhattan ar putea ocoli complet guvernatorii și ar putea cere unei instanțe din Florida să îi ordone lui Trump să se prezinte la tribunalul din New York. Cu toate acestea, Trump pare pregătit să se îndrepte spre New York fără forță.

Citește și: