- Rusia a lansat peste noapte un val fără precedent de atacuri cu rachete și drone asupra Ucrainei.
- Autoritățile ucrainene estimează că 122 de rachete și 36 de drone au fost lansate de Rusia.
- În timpul bombardamentului de aproximativ 18 ore, care a început joi seara și a continuat toată noaptea, cel puțin șase orașe ucrainene au fost lovite.
Rusia a lansat cel mai mare atac cu rachete și drone asupra Ucrainei de la începutul războiului. Dacă estimările autorităților ucrainene sunt corecte – și 122 de rachete au fost lansate, împreună cu 36 de drone – acesta ar fi cel mai mare raid aerian de acest gen de la începutul invaziei pe scară largă a Kremlinului, în februarie 2022, scrie The Drive.
I have no words. Kyiv pic.twitter.com/UP5HWT7vNk— ✙🍒 Constantine 🍒✙ (@Teoyaomiquu) December 29, 2023
Pe baza cifrelor Forțelor Aeriene Ucrainene, anterior, cel mai mare atac a avut loc în noiembrie 2022 și a implicat 96 de rachete lansate împotriva Ucrainei. Cel mai puternic atac din acest an a fost pe 9 martie, cu 81 de rachete.
Potrivit șefului militar al Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi, apărarea antiaeriană a doborât 87 dintre rachete și 27 dintre drone, dar numărul morților în urma atacurilor este acum de 27, potrivit Associated Press. Între timp, oficialii ucraineni au spus că cel puțin 144 de persoane au fost rănite și că multe altele au rămas probabil prinse sub dărâmături.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yurii Ihnat, Rusia „pare că a lansat tot ce are” împotriva țintelor din toată Ucraina. Forțele Aeriene Ucrainene spun că au fost implicate un total de 18 bombardiere Tu-95MS Bear-H, împreună cu bombardiere Tu-22M3 Backfire-C care au lansat opt rachete de croazieră supersonice Kh-22/Kh-32. În plus, cinci avioane de vânătoare MiG-31K Foxhound au lansat fiecare câte o singură rachetă balistică Kinzhal.
În timpul bombardamentului de aproximativ 18 ore, care a început joi seara și a continuat toată noaptea, cel puțin șase orașe ucrainene au fost lovite, inclusiv capitala Kiev, Harkov în nord-est, Liov în vest, Dnipro în est și Odesa în sud. Printre clădirile raportate a fi avariate în Ucraina se numără blocuri de apartamente, școli și o maternitate.
Very grim footage out of Dnipro. Local sources say it is (or was) a maternity hospital. Woman on the video: "There is no maternity hospital at all." pic.twitter.com/HtoBaNxwEc— Michael Weiss (@michaeldweiss) December 29, 2023
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a postat pe X, spunând că „teroarea rusă trebuie să piardă și va pierde”.
„Din păcate, au fost morți și răniți în urma atacurilor. Toate serviciile lucrează non-stop și oferă ajutorul necesar. Condoleanțe celor care i-au pierdut pe cei dragi. Le doresc însănătoșire grabnică celor răniți”, a scris Zelenski.
This morning, russia carried out the most massive air attack since the beginning of the full-scale invasion.
The occupiers used a variety of types of ballistic missiles, air-launched cruise missiles, and Shahed UAVs to target civilian targets. A total of 158 missiles and UAVs… pic.twitter.com/oFtnhacj9r— Defense of Ukraine (@DefenceU) December 29, 2023
Condamnarea atacurilor și reiterarea sprijinului pentru Ucraina au venit din partea mai multor lideri din întreaga lume, printre care se numără și prim-ministrul britanic, Rishi Sunak: „Aceste atacuri pe scară largă asupra orașelor Ucrainei arată că Putin nu se va opri la nimic pentru a-și atinge scopul de a eradica libertatea și democrația”, a scris Sunak pe X.
Ucraina se pregătea de mult timp pentru o ofensivă aeriană la scară largă în această iarnă, care să vizeze orașele, precum și infrastructura critică. Infrastructura energetică a țării era de așteptat să fie ținta principală, ținând cont de tacticile rusești de iarna trecută, care au lăsat milioane de ucraineni fără energie.
Oficialii ucraineni au spus că se așteaptă de la Rusia să vadă o utilizare considerabilă a dronelor Shahed proiectate de Iran, precum și utilizarea rachetelor de croazieră lansate din aer.
Footage of an object hitting a building on Sviatoshyn, Kyiv today during Russian missile attack. pic.twitter.com/zR58aeM0Ux— Clash Report (@clashreport) December 29, 2023
Se pare că stocul de rachete de croazieră al Moscovei s-a diminuat în ultimele luni; capacitatea de producție aproape sigur nu reușește să îndeplinească cerințele, iar sancțiunile amplifică și mai mult aceste probleme.
Cu toate acestea, situația a început să se schimbe la începutul acestei luni, cu un nou atac asupra Ucrainei, folosind 19 rachete cu rază lungă de acțiune, potrivit autorităților ucrainene.
Încă din iarna trecută, Ucraina a primit noi sisteme de apărare antiaeriană fabricate în Occident, dar nici pe departe suficiente pentru a asigura acoperirea fiecărui oraș important, cu atât mai puțin diverse obiective energetice. În același timp, în Occident sunt tot mai multe semne de „oboseală privind războiul” care amenință furnizarea continuă de arme grele, inclusiv sisteme de apărare aeriană.
În ultimele luni, oficialii ucraineni au raportat rezultate pozitive în gestionarea rachetelor lansate de Rusia, dar continuă să existe o cerere mare de sisteme de apărare aeriană pe câmpul de luptă din estul și sudul țării.
Situația din prima linie este probabil un alt factor din spatele bombardamentului masiv rusesc asupra orașelor ucrainene, ambele părți fiind în mare parte blocate pe timp de iarnă; iar contraofensiva ucraineană lansată în vară a înregistrat doar câștiguri neglijabile.
După acest atac fără precedent, marea întrebare este dacă Rusia va putea menține amploarea acestor lovituri, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, sau dacă acest caz a fost mai degrabă o „anomalie”. Indiferent – amenințarea reprezentată de atacurile cu rachete și drone rusești cu rază lungă de acțiune tocmai a atins noi culmi.
Citește și
- Avertismentul lui Xi Jinping înainte de alegerile din Taiwan: „Reunificarea cu China este inevitabilă”
- Scandal în Moscova: Ksenia Sobchak, presupusa fină a lui Putin, prezentă la o petrecere a celebrităților „Aproape Goale”. Reacțiile acide nu au întârziat să apară
- Războiul activelor rusești: Peskov amenință liderii G7 cu „lista Kremlinului” dacă vor confisca activele înghețate ale Rusiei de 300 de miliarde de dolari