Rusia testează apărarea Ucrainei cu o rachetă rar folosită. Aproape o jumătate de milion de persoane au rămas fără curent electric în Harkov

rachete

Atacul cu rachete lansat de Rusia în cursul nopții de joi spre vineri a aruncat asupra Ucrainei o serie de rachete, într-unul dintre cele mai mari atacuri aeriene ale Moscovei din ultimele luni. Aproape o jumătate de milion de persoane au rămas fără curent electric în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în urma ultimului baraj de lovituri, potrivit guvernatorului regional.

Există îngrijorări cu privire la cât de eficient poate rezista Ucraina la astfel de bombardamente. Ei trimit un semnal foarte puternic tuturor celor din Ucraina și, probabil, unora dintre refugiații noștri din afara Ucrainei, că viața este foarte departe de a reveni la normal, în ciuda faptului că în ultimele săptămâni a fost mai multă liniște”, a declarat Alexander Rodnyansky, un consilier economic al lui Zelenski, pentru CNN.

Dar astfel de lovituri aeriene nu vor face Rusia să câștige războiul, spun experții occidentali. Există o lungă istorie a națiunilor care încearcă să câștige războaiele prin bombardamente strategice, pentru a frânge voința sau capacitatea de rezistență a unui stat advers”, a declarat pentru CNN Justin Bronk, cercetător senior pentru putere aeriană și tehnologie la think tank-ul Royal United Services Institute (RUSI), cu sediul la Londra. Are un record incredibil de slab de succes”.

Rezervele limitate ale Rusiei înseamnă că este puțin probabil să forțeze un progres major în războiul prin intermediul cerului, atâta timp cât forța sa aeriană nu este capabilă să obțină supremația deasupra Ucrainei.

Ce rachete folosește Rusia?

Rusia a lansat în total 95 de rachete de diferite tipuri în cursul zilei trecute, dintre care 34 au fost interceptate, a declarat vineri dimineață Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei într-o actualizare de dimineață, precum și un număr de drone Shahed de fabricație iraniană.

Această gamă a inclus rachete de croazieră care au fost lansate atât din mare, cât și din aer; șase tipuri diferite au fost folosite în primele ore ale dimineții de joi, potrivit lui Valerii Zaluzhnyi, comandantul suprem al Forțelor Armate ucrainene.

O mare atenție a fost concentrată asupra celor șase lansări de rachete balistice Kinzhal lansate din aer, care sunt deosebit de greu de oprit. Puternica armă a fost rar văzută pe cerul țării. Prima sa utilizare cunoscută în Ucraina a avut loc în martie anul trecut și a fost folosită ocazional de atunci, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

La fel ca aproape toate rachetele balistice, este hipersonică, ceea ce înseamnă că se deplasează cu o viteză de cel puțin cinci ori mai mare decât viteza sunetului, dar este, de asemenea, deosebit de dificil de detectat, deoarece poate fi lansată de pe avioane de luptă MiG-31, ceea ce îi conferă o rază de acțiune mai mare și capacitatea de a ataca din mai multe direcții, și pentru că poate manevra pe măsură ce se apropie de țintă.

Exit mobile version