• Putin a avertizat asupra scenariului armelor nucleare.
  • Teritoriul nou-anexat din Ucraina va fi acoperit.
  • Ucraina și Statele Unite spun să-l ia în serios pe Putin.

Ultimul avertisment al președintelui Vladimir Putin, care a declarat că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia în timpul războiului din Ucraina, a făcut ca o întrebare să devină din ce în ce mai auzită: Fostul spion KGB minte?

Putin a avertizat că nu este o minciună, iar politicienii occidentali, diplomații și experții în arme nucleare sunt divizați. Unii spun că ar putea folosi una sau mai multe arme nucleare tactice, mai mici, pentru a încerca să evite o înfrângere militară, pentru a-și proteja președinția, pentru a speria Occidentul sau pentru a intimida Kievul și a-l face să capituleze.

Avertismentul lui Putin, care a fost urmat de o amenințare mai specifică de a folosi o armă nucleară în Ucraina din partea unui aliat, ar putea însemna că Kremlinul ia în considerare o escaladare după ce Rusia anexează patru regiuni ucrainene pe care le ocupă doar parțial.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Se așteaptă ca parlamentul rus să declare aceste regiuni parte a Rusiei pe 4 octombrie. Odată ce se va întâmpla acest lucru, calea ar fi liberă, din punctul de vedere al Moscovei, pentru un posibil atac defensiv dacă ar simți că teritoriul este serios amenințat.

Totuși, încălcarea tabuului nuclear ar fi un semn de disperare, astfel încât dacă Putin va recurge sau nu la arme nucleare ar putea depinde în cele din urmă de cât de încolțit se simte într-un conflict care, până acum, a umilit mai degrabă decât a învins o fostă superputere.

Putin are cel mai mare arsenal nuclear din lume

Putin controlează cel mai mare arsenal nuclear din lume, inclusiv o nouă generație de arme hipersonice și de zece ori mai multe arme nucleare tactice decât Occidentul, iar Statele Unite și alianța militară NATO îl iau în serios.

„Dacă alegerea pentru Rusia este să lupte într-un război pierdut, și să piardă rău și Putin să cadă, sau un fel de demonstrație nucleară, nu aș paria că nu ar alege demonstrația nucleară”, a declarat Tony Brenton, un fost ambasador britanic în Rusia, pentru Reuters în august, înainte ca Putin să-și intensifice avertismentele.

În cele mai recente comentarii ale sale, Putin a avertizat în mod explicit Occidentul că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a apăra teritoriul rusesc și a acuzat Occidentul că discută despre un potențial atac nuclear asupra Rusiei.

„Aceasta nu este o minciună. Iar cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că girueta poate să se întoarcă și să arate spre ei”, a declarat el.

O astfel de retorică tranșantă a Kremlinului este foarte diferită de semnalele nucleare mult mai nuanțate preferate de ultimii lideri sovietici după ce Nikita Hrușciov a dus lumea în pragul războiului nuclear în Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat duminică la televiziunile americane că administrația președintelui Joe Biden ia comentariile lui Putin „extrem de în serios” și a avertizat Moscova cu privire la anumite „consecințe catastrofale” în cazul în care va folosi arme nucleare.