- Ucraina raportează atacuri asupra infrastructurii în mai multe zone.
- Rusia depune un protest la ambasadorul britanic pentru sabotaj.
- Rusia dă unor locuitori din regiunea Herson zile pentru a pleca.
Bombardamentele și raidurile rusești cu rachete au lovit din nou infrastructura energetică din Ucraina și au întrerupt alimentarea cu energie electrică a celei mai mari centrale nucleare din Europa, au declarat joi oficiali ucraineni. Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică după ce bombardamentele au avariat liniile de înaltă tensiune rămase, lăsând-o doar cu generatoare diesel, a declarat compania nucleară ucraineană Energoatom.
Centrala, aflată în mâinile rușilor, dar operată de muncitori ucraineni, dispune de combustibil pentru 15 zile pentru a face să funcționeze generatoarele, a precizat Energoatom. Reactoarele sale au nevoie de energie pentru a menține combustibilul din interior rece și a preveni o topire.
Un oficial de rang înalt de la Moscova a declarat că forțele speciale rusești au împiedicat un atac ucrainean asupra centralei. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat, de asemenea, că forțele ucrainene „continuă să bombardeze centrala nucleară Zaporojie cu arme occidentale, ceea ce ar putea duce la o catastrofă globală”.
Ambele părți s-au acuzat în mod repetat una pe cealaltă de bombardarea centralei, acuzații pe care ambele le neagă.
Lovituri rusești au fost raportate și în Kriviy Rih, în centrul Ucrainei, și în Sumy și Kharkiv, în nord-est. Au avut loc lupte grele în regiunile estice Lugansk și Donețk.
„Inamicul încearcă să păstreze teritoriile capturate temporar, concentrându-și eforturile pentru a limita acțiunile forțelor de apărare în anumite zone”, a declarat joi Statul Major al Ucrainei. Moscova a declarat că a vizat infrastructura ca parte a ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” pentru a degrada armata ucraineană și pentru a elimina ceea ce consideră a fi o potențială amenințare la adresa securității Rusiei.
Ca urmare, civilii ucraineni au suportat întreruperi de energie electrică și livrări reduse de apă în ultimele săptămâni. Rusia neagă că a vizat civili, deși conflictul a ucis mii de oameni, a strămutat milioane de oameni și a lăsat unele orașe ucrainene în ruine. Miniștrii de externe din grupul G7 al democrațiilor bogate vor discuta despre cum să coordoneze cel mai bine sprijinul suplimentar pentru Ucraina atunci când se vor întâlni joi în Germania.