• Politicienii americani au scris șefilor Meta, TikTok, Twitter și YouTube pentru a le cere să arhiveze conținutul care include potențiale dovezi ale crimelor de război comise de Rusia în Ucraina.
  • Deși scrisorile nu echivalează cu ordine juridice obligatorii, ele sunt susținute de o putere politică considerabilă și vin în contextul în care platformele se confruntă cu o serie de presiuni în ceea ce privește problemele de siguranță online.
  • Ambasadorul Marii Britanii la ONU a declarat că există dovezi potrivit cărora „Rusia comite patru dintre cele șase încălcări grave ale Consiliului de Securitate împotriva copiilor în timp de război”.

Meta, TikTok, Twitter și YouTube au primit notificări din partea politicienilor americani, care le cer să păstreze conținutul care ar putea fi folosit pentru urmărirea penală a criminalilor de război.

Politicienii americani au scris șefilor Meta, TikTok, Twitter și YouTube pentru a le cere să arhiveze conținutul care include potențiale dovezi ale crimelor de război comise de Rusia în Ucraina.

Scrisorile au fost trimise de patru democrați de rang înalt care prezidează comisii din Camera Reprezentanților legate de supraveghere, afaceri externe și securitate națională.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Deși scrisorile nu echivalează cu ordine juridice obligatorii, ele sunt susținute de o putere politică considerabilă și vin în contextul în care platformele se confruntă cu o serie de presiuni în ceea ce privește problemele de siguranță online.

Una dintre scrisorile văzute de NBC News, adresată lui Mark Zuckerberg, afirmă: „Scriem pentru a încuraja Meta să ia măsuri pentru a păstra și arhiva conținutul partajat pe platformele sale care ar putea fi folosit ca probă”.

Se adaugă că acest lucru ar ajuta „guvernul SUA și supraveghetorii internaționali pentru drepturile omului care vor investiga crimele de război rusești, crimele împotriva umanității și alte atrocități din Ucraina”.

Peste 10.000 de potențiale crime de război în curs de investigare

Un diplomat britanic de rang înalt a înregistrat dovezi ale unor „acuzații credibile” de violență sexuală împotriva copiilor de către trupele rusești, alături de alte încălcări ale normelor Consiliului de Securitate al ONU privind tinerii în timp de război.

Dame Barbara Woodward, ambasadorul Marii Britanii la ONU, a declarat că există dovezi potrivit cărora „Rusia comite patru dintre cele șase încălcări grave ale Consiliului de Securitate împotriva copiilor în timp de război”.

Poliția antiteroristă din Londra, care adună dovezi privind posibile crime de război, a declarat că a fost impresionată de materialele „incredibil de chinuitoare” și de mărturiile celor de pe linia frontului.

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că analizează peste 10.700 de potențiale crime de război care implică peste 600 de suspecți, inclusiv soldați ruși și oficiali guvernamentali.

Procesul unui soldat rus acuzat de uciderea unui civil este în curs de desfășurare la Kiev. Sergentul Said Shyshimarin, în vârstă de 21 de ani, este acuzat că a împușcat în cap un bărbat în vârstă de 62 de ani în satul Chupakhivka din nord-estul țării.

Este pentru prima dată când un membru al armatei ruse este judecat pentru o crimă de război în cadrul conflictului.