- Pentagonul dezvăluie informații secrete despre spionajul american în contextul conflictului ruso-ucrainean.
- SUA spionează Ucraina și modul în care acționează în apărarea aeriană.
- Au apărut peste 50 de documente care conțin scurgeri de informații.
În ultimele săptămâni, au fost publicate online o serie de documente secrete ale Pentagonului, scrie CNN. Acestea au oferit detalii despre modul în care SUA spionează atât aliații, cât și inamicii, ceea ce a provocat îngrijorare în rândul oficialilor americani, care se tem că dezvăluirile ar putea pune în pericol surse sensibile și compromite relații externe importante.
Unele dintre documente, despre care oficialii americani spun că sunt autentice, expun amploarea spionajului american asupra unor aliați cheie, inclusiv Coreea de Sud, Israel și Ucraina. Altele dezvăluie gradul în care SUA a pătruns în Ministerul rus al Apărării și în organizația de mercenari ruși Wagner Group, în mare parte prin intermediul comunicațiilor interceptate și al surselor umane, care ar putea fi acum întrerupte sau puse în pericol.
Printre alte secrete divulgate se numără și slăbiciuni cheie în armamentul ucrainean, în apărarea aeriană, precum și în mărimea și pregătirea batalioanelor într-un moment critic al războiului.
Spionarea aliaților
Ucraina și-a modificat deja unele dintre planurile militare din cauza scurgerii de informații, a declarat pentru CNN o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Conform unei analize CNN, există 53 de documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, toate acestea părând să fi fost produse între jumătatea lunii februarie și începutul lunii martie. Unul dintre documente arată că SUA l-a spionat pe Zelenski. Acest lucru nu este surprinzător, a declarat sursa apropiată lui Zelenski, dar oficialii ucraineni sunt profund frustrați de această scurgere de informații.
Raportul serviciilor de informații americane, care are ca sursă serviciile de informații de semnal, spune că Zelenski, la sfârșitul lunii februarie, „a sugerat să lovească locațiile de desfășurare rusești din regiunea rusă Rostov” folosind vehicule aeriene fără pilot, deoarece Ucraina nu are arme cu rază lungă de acțiune capabile să ajungă atât de departe.
Citește și