• Oficialii ucraineni au anunţat joi că forţele ruseşti s-au retras de pe Insula Şerpilor, un avanpost strategic din Marea Neagră.
  • Între timp, în est, Moscova a continuat să facă presiuni pentru a prelua controlul întregii regiuni Donbas, care se concentrează pe Lysychansk, ultimul bastion ucrainean rămas în provincia Luhansk.
  • În cadrul unei vizite în Turkmenistan, la începutul zilei de joi, președintele rus Vladimir Putin a declarat că obiectivele sale în Ucraina nu s-au schimbat de la începutul războiului.

Rusia și-a retras joi forțele de pe Insula Șerpilor, unde s-au confruntat cu atacuri ucrainene neîncetate, dar a continuat să încercuiască ultimul bastion al rezistenței ucrainene în provincia estică Luhansk.

Ministerul rus al Apărării a declarat că și-a retras forțele de pe Insula Zmiyinyy (Șarpilor) din largul portului ucrainean Odesa din Marea Neagră, în ceea ce a descris drept un „gest de bunăvoință”, potrivit The Tribune.

Acesta a adăugat că retragerea a demonstrat că „Federația Rusă nu a împiedicat eforturile Națiunilor Unite de a stabili un coridor umanitar pentru preluarea produselor agricole de pe teritoriul Ucrainei”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ucraina confirmă retragerea

Oficialii ucraineni au anunţat joi că forţele ruseşti s-au retras de pe Insula Şerpilor, un avanpost strategic din Marea Neagră, potrivit BBC.

„KABOOM! Nu mai sunt trupe ruseşti pe Insula Şerpilor”, a declarat şeful biroului preşedintelui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak.

„Forţele noastre armate au făcut o treabă excelentă”, a adăugat oficialul pe Twitter.

Insula Șerpilor a fost în vizorul rușilor încă din primele zile

Ucraina și Occidentul au acuzat Rusia că a blocat porturile ucrainene pentru a împiedica exporturile de cereale, contribuind la criza alimentară mondială. Rusia a negat acuzațiile și a acuzat la rândul ei Ucraina că trebuie să îndepărteze minele marine din Marea Neagră pentru a permite o navigație sigură.

Rusia a preluat controlul asupra insulei în primele zile ale războiului, în speranța aparentă de a o folosi pentru a controla zona și ca punct de pregătire pentru un atac asupra Odesa. Ucrainenii au atacat în mod continuu forțele rusești staționate acolo.

Războiul continuă în estul Ucrainei

Între timp, în est, Moscova a continuat să facă presiuni pentru a prelua controlul întregii regiuni Donbas, care se concentrează pe Lysychansk, ultimul bastion ucrainean rămas în provincia Luhansk. Trupele rusești și aliații lor separatiști controlează 95% din Luhansk și aproximativ jumătate din Donețk, cele două provincii care alcătuiesc Donbasul, majoritar rusofon.

În cadrul unei vizite în Turkmenistan, la începutul zilei de joi, președintele rus Vladimir Putin a declarat că obiectivele sale în Ucraina nu s-au schimbat de la începutul războiului. El a spus că acestea sunt „eliberarea Donbasului, protejarea acestor oameni și crearea unor condiții care să garanteze securitatea Rusiei însăși”.

El a negat că Rusia și-a ajustat strategia după ce nu a reușit să cucerească Kievul în prima etapă a conflictului. „După cum puteți vedea, trupele se mișcă și ating reperele care le-au fost stabilite pentru o anumită etapă a acestei activități de luptă. Totul decurge conform planului”, a declarat Putin la o conferință de presă în Turkmenistan.