• Președintele SUA, Joe Biden, a spus că crede că China nu a trimis încă arme Rusiei după invazia acesteia în Ucraina.
  • Un grup de senatori bipartizani îl îndeamnă pe Biden să sprijine ICC furnizând dovezi ale crimelor de război rusești.
  • Am discutat, de asemenea, problema consolidării apărării aeriene ucrainene”, a adăugat el.

​​​​UPDATE ORA 23:00

Forțele ruse, respinse de ucraineni pe un drum cheie din Bahmut Forțele rusești au fost împinse respinse de pe unul dintre drumurile cheie din orașul contestat Bahmut din estul țării, a declarat sâmbătă un oficial militar ucrainean, scrie CNN.

Soldații ucraineni „au reușit să îndepărteze inamicul” de pe „drumul vieții” din Bahmut pe o „distanță considerabilă”, ceea ce împiedică înaintarea trupelor ruse, a declarat Iuri Fedorenko, un ofițer militar ucrainean.

Forțele ucrainene și-au „îmbunătățit poziția” în oraș, a adăugat Fedorenko, deși a recunoscut că „luptele sunt dure”.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

El a precizat că Ucraina „ține linia în cele mai dificile zone” și a înregistrat unele succese tactice.

Potrivit lui Fedorenko, forțele ruse „desfășoară în mod constant atacuri în direcția Bahmut și încearcă în mod constant să avanseze”.

UPDATE ORA 22:00

Ministerul ucrainean al Apărării cere presei să „păstreze discreția” cu privire contraofensiva trupelor sale

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a cerut presei ucrainene „să păstreze discreția în legătură cu orice contraofensive” pe care forțele armate ucrainene le planifică sau le-ar putea desfășura în viitor, scrie The Kyiv Independent.

Maliar a precizat la sâmbătă că doar trei oficiali din Ucraina au voie să anunțe planurile strategice ale forțelor ucrainene: președintele Volodimir Zelenski, ministrul apărării Oleksii Reznikov și comandantul suprem Valeri Zalujnîi.

„Avem un singur plan strategic – să eliberăm toate teritoriile noastre. Detaliile sunt un secret militar” , a scris Maliar pe Facebook.

În ianuarie, Kyrylo Budanov, șeful Direcției principale de informații a Ucrainei, a declarat că Ucraina plănuia o contraofensivă majoră în primăvară, luptele „cele mai importante” fiind așteptate în martie.

Cu toate acestea, Zelenski a declarat sâmbătă că Ucraina nu a putut începe următoarea contraofensivă din cauza lipsei de arme, inclusiv echipamente grele și avioane de luptă.

UPDATE ORA 21:00

Rusia solicită ONU să coopereze în cadrul anchetei privind Nord Stream

Rusia a îndemnat toate țările membre ale Națiunilor Unite să coopereze cu ancheta condusă de ONU privind exploziile din septembrie de-a lungul conductelor Nord Stream din Marea Baltică.

Moscova și-a formulat solicitările într-un proiect de rezoluție adresat Consiliului de Securitate al ONU, în care a cerut, de asemenea, crearea unei anchete internaționale imparțiale cu privire la toate aspectele sabotajului conductelor de gaz Nord Stream 1 și Nord Stream 2. Rezoluția solicită, de asemenea, urmărirea tuturor părților vinovate și îndeamnă la implicarea părților relevante în investigațiile efectuate de unele state în mod independent.

Rezoluția va fi supusă la vot luni.

UPDATE ORA 20:00

Directorul general al AIEA anunţă că se va deplasa săptămâna viitoare la centrala nucleară Zaporojie

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat sâmbătă că se va deplasa săptămâna viitoare, pentru a doua oară după invazia rusă, la centrala nucleară Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, pentru a ,,evalua în mod direct situaţia în materie de siguranţă şi de securitate nucleare” , scrie RFE.

,,În pofida prezenţei noastre de şapte luni, situaţia de la centrală nucleară Zaporojie rămâne precară” , a declarat Grosssi într-un comunicat.

,,Pericolele în materie de siguranţă şi de securitate nucleare sunt foarte evidente, la fel ca necesitatea de a acţiona acum pentru a evita un accident” , a adăugat el.

Grossi a propus stabilirea unei zone de securitate în jurul centralei.

Un nou grup de experţi îl va însoţi pe directorul AIEA, agenţia menţinând o prezenţă permanentă la centrală începând din septembrie.

Rotaţia din februarie a fost întârziată cu aproape o lună, potrivit AIEA, care deplânge ,,circumstanţele foarte dificile cărora experţii au trebuit să le facă faţă”.

UPDATE ORA 19:00

Putin afirmă că Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări

Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări, a declarat preşedintele Vladimir Putin, citat de agenţia TASS, preluată de Reuters.

O astfel de măsură nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a spus Putin, notând că Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ridicat de mult timp problema staţionării de arme nucleare tactice în Belarus, a adăugat Putin.

,,Am convenit cu Lukaşenko că vom amplasa arme nucleare tactice în Belarus fără încălcarea regimului de neproliferare” , a mai spus preşedintele rus, citat de TASS.

UPDATE ORA 18:00

Zelenski spune că nu a primit de la China nicio propunere de mediere între Ucraina și Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu a primit de la China nicio propunere de mediere între Ucraina și Rusia.

Într-un interviu acordat ziarului nipon Japan News, Zelenski a spus că a dat „mesaje directe” prin canalele diplomatice că vrea să vorbească cu liderul chinez Xi Jinping, dar că nu a primit niciun răspuns.

„Nu am primit o propunere din partea Chinei de a media (conflictul). Nu am primit o propunere de întâlnire (cu Xi Jinping)”, a precizat Zelenski.

Volodimir Zelenski și-a exprimat totodată scepticismul cu privire la planul în 12 puncte al Chinei privind „soluţionarea politică a crizei ucrainene”. Despre acest plan chinez, care propune o încetare a focului și negocieri de pace, Zelenski spune că trebuie să prevadă în primul rând o „respectare a suveranității și integrității teritoriale”.

Acest plan a fost susţinut de preşedintele rus Vladimir Putin.

China a refuzat până acum să condamne agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 17:00

Medvedev: Rusia are nevoie de o armată mai mare de recruți

Șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat presei locale, a pledat pentru o armată mixtă care să includă atât recruți, cât și soldați cu contract, menționând că armata rusă trebuie să fie mai mare ca dimensiune, scrie baha news.

Potrivit Interfax, Medvedev a susținut că această măsură ar putea contribui la asigurarea unei apărări de succes a Rusiei. ,,Armata noastră ar trebui să devină mai mare”, a declarat Medvedev.

Vestea vine după ce, în decembrie, Moscova a anunțat că intenționează să își mărească efectivele la 1,5 milioane de oameni, ceea ce ar include 695.000 de soldați contractuali.

UPDATE ORA 16.00

Rusia a pierdut 720 de soldați în ultimele 24 de ore, susține Ucraina

Statul Major al armatei ucrainene a anunțat sâmbătă că, de la începutul campaniei militare a Moscovei în Ucraina, cel puțin 169.89 de membri ai personalului rus au fost ,,lichidați” de forțele ucrainene. Potrivit estimărilor ucrainene, 720 de militari ruși ar fi murit în ultimele 24 de ore, potrivit Baha.

De asemenea, națiunea rusă ar fi pierdut în ultima zi șase tancuri, 11 vehicule blindate protejate, șapte sisteme de artilerie, nouă lansatoare de rachete multiple, un elicopter, șase avioane fără pilot la nivel tactic, 19 camioane și cisterne și două unități de echipament specializat.

UPDATE ORA 15.00

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a vorbit telefonic cu Vladimir Putin și i-a mulțumit pentru „atitudinea sa pozitivă” în extinderea acordului cu cereale la Marea Neagră, a anunțat sâmbătă președinția turcă.

Acesta a spus că cei doi lideri au discutat despre pașii pentru îmbunătățirea relațiilor turco-ruse și despre evoluțiile privind războiul din Ucraina și că Erdogan și-a exprimat importanța încheierii conflictului dintre Rusia și Ucraina prin negocieri cât mai curând posibil, a informat Reuters.

UPDATE ORA 14.00

Peste 5.000 de foști criminali au fost grațiați după ce și-au încheiat contractele de luptă în cadrul grupului de mercenari Wagner din Rusia împotriva Ucrainei, a declarat sâmbătă fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin.

Grupul Wagner, format inițial din veterani înrăiți în luptă ai forțelor armate ruse, a căpătat un rol mult mai important în războiul din Ucraina după ce armata rusă a suferit o serie de înfrângeri umilitoare anul trecut, relatează Reuters.

Prigozhin a ieșit din umbră și a recrutat mii de bărbați din închisori, oferindu-le șansa de a fi liberi în schimbul servirii în unele dintre cele mai periculoase bătălii din Ucraina.

UPDATE ORA 13.00

Forțele ruse au atacat vineri porțiunile de nord și de sud ale frontului în regiunea de est a Ucrainei Donbas. Rapoartele militare ucrainene descriu lupte grele de-a lungul unei linii care merge de la Lyman la Kupiansk, precum și în sud, la Avdiivka, la periferia orașului Donețk, aflat sub control rus.

UPDATE ORA 12.00

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a spus că Moscova se pregătește pentru o contraofensivă ucraineană pentru care „știe toată lumea” se pregătește Kievul. Medvedev, care este vicepreședintele puternicului consiliu de securitate al lui Putin, a avertizat că Moscova este gata să folosească „absolut orice armă” dacă Ucraina ar încerca să relueze peninsula Crimeea pe care Rusia a anexat-o în 2014.

UPDATE ORA 11.00

Ministrul de externe al Noii Zeelande, Nanaia Mahuta, și-a exprimat îngrijorarea Chinei cu privire la orice acordare de ajutor letal pentru a sprijini Rusia în războiul său împotriva Ucrainei în timpul unei întâlniri cu omologul său chinez, Qin Gang.

Biroul de presă al lui Mahuta a detaliat sâmbătă remarcile ei de avertizare la Beijing, la câteva zile după ce președintele chinez, Xi Jinping, și-a încheiat călătoria la Moscova, unde Xi și președintele rus, Vladimir Putin, s-au lăudat reciproc și au vorbit despre o prietenie profundă, a raportat AP.

Călătoria de patru zile a lui Mahuta, care a început miercuri, a fost prima făcută de un ministru de externe neozeelandez la Beijing din 2018. A venit totuși într-un moment ciudat, având în vedere vizita lui Xi în aceeași săptămână pentru a-i oferi lui Putin un impuls diplomatic după Curtea penală internațională a declarat că încearcă să-l judece pentru presupuse crime de război.

UPDATE ORA 10.00

Președintele parlamentului rus a propus interzicerea activităților curții penale internaționale (CPI), după ce instanța a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin, acuzându-l de crime de război.

Vyacheslav Volodin, un aliat al lui Putin, a declarat sâmbătă că legislația rusă ar trebui modificată pentru a interzice orice activitate a CPI în Rusia și pentru a pedepsi pe oricine a oferit „asistență și sprijin” instanței.

„Este necesar să se elaboreze amendamente la legislația care interzice orice activitate a CPI pe teritoriul țării noastre”, a spus Volodin într-o postare Telegram, a raportat Reuters.

UPDATE ORA 09.00

Președintele SUA, Joe Biden, și premierul canadian, Justin Trudeau, au afișat un front unit împotriva regimurilor autoritare, Biden vizitând capitala canadiană la câteva zile după ce liderii Chinei și Rusiei au avut un summit la Moscova.

La o conferință de presă comună cu Trudeau, Biden a pus sub semnul întrebării nivelul de cooperare dintre China și Rusia, menționând că China nu a furnizat arme Rusiei pentru a le folosi împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 08.00

Poliția rusă a plasat un fost redactor de discursuri al președintelui Vladimir Putin pe o listă de suspecți urmăriți penal, cel mai recent pas în cadrul unei ample campanii de reprimare a disidenței.

Associated Press relatează că Abbas Gallyamov a scris discursuri pentru Putin în timpul mandatului de prim-ministru al liderului rus din perioada 2008-2012. Ulterior, Gallyamov a devenit un consultant și analist politic deschis, care a fost citat în mod frecvent de presa rusă și străină. El a locuit în străinătate în ultimii ani.

UPDATE ORA 07.00

Un grup bipartizan de senatori doresc ca administrația Biden să continue să sprijine investigațiile internaționale privind presupusele crime de război rusești, au scris aceștia într-o scrisoare către președintele american Joe Biden.

Legislatorii au spus că „ salută asistența semnificativă ” oferită de administrație pentru a documenta potențialele crime din timpul războiului Rusiei din Ucraina, se arată în scrisoare.

Cu toate acestea, scrisoarea spunea că recunosc rolul Curții Penale Internaționale în investigarea unor astfel de incidente și a îndemnat administrația Biden să sprijine CPI și să împărtășească probe cu procurorii.

UPDATE ORA 06.00

Conflictul din Ucraina a creat o situație „îngrozitoare” a drepturilor omului, potrivit Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Agenția a catalogat mii de cazuri de victime civile, împreună cu cazuri de tortură, viol și detenție arbitrară în conflictul din Ucraina pe parcursul a șase luni – august până în ianuarie.

ONU a mai spus că a documentat zeci de cazuri de execuții sumare ale prizonierilor de război (POW) efectuate atât de forțele ruse, cât și de cele ucrainene din februarie 2022, dar admite că este mult mai greu să obții informații din Rusia sau din teritoriile aflate sub controlul Rusiei decât este de la autoritățile ucrainene.

UPDATE ORA 05.00

Președintele Statelor Unite ale Statului Major, generalul Mark Milley, sa întâlnit cu ambasadorul Finlandei în SUA, Mikko Hautala, și cu generalul finlandez al apărării Timo Kivinen, la Pentagon.

Părțile au discutat probleme de securitate europeană și modalități suplimentare de sprijinire a Ucrainei, potrivit unei citiri a Pentagonului a reuniunii. Milley a reiterat, de asemenea, angajamentul SUA de a sprijini cererea Finlandei de aderare la NATO.

UPDATE ORA 04.00

Guvernul ucrainean a estimat că mai mult de jumătate din populația Ucrainei este expusă riscului de a dezvolta probleme de sănătate mintală din cauza războiului în desfășurare al Rusiei.

Guvernul de la Kiev a declarat anterior că bombardarea rusă a infrastructurii civile, cum ar fi unitățile de asistență medicală, se adaugă provocărilor cu care se confruntă persoanele care caută sprijin pentru sănătate mintală. Rusia a negat anterior că forțele sale din Ucraina vizează infrastructura civilă sau comit crime de război.

UPDATE ORA 03.00

Prima doamnă a Ucrainei lansează un program de sănătate mintală

Prima doamnă a Ucrainei a lansat un program intitulat „Cum ești”, pentru a promova sănătatea mintală în timp ce țara ei luptă împotriva unei invazii ruse la scară largă.

„Pe fundalul știrilor zilnice alarmante, al atacurilor cu rachete, al durerii umane și al necazului, nu pare potrivit să vă întrebați: „Ce mai faci? Dar, de fapt, bunăstarea psihologică și înțelegerea a ceea ce se întâmplă în lumea noastră interioară sunt mai oportune ca niciodată”, a spus Olena Zelenska într-un comunicat al guvernului ucrainean.

UPDATE ORA 02.00

Recruții ucraineni de artilerie se apropie de finalul antrenamentului pe tunurile autopropulsate AS90 de 155 mm. Personalul ucrainean a tras pentru prima dată cu armele în condiții reale, sub supravegherea instructorilor lor din armata britanică, într-o unitate de instruire a armatei britanice.

UPDATE ORA 01.00

Forțele ruse au efectuat 40 de lovituri aeriene, cinci atacuri cu rachete și peste 20 de atacuri cu rachete împotriva trupelor ucrainene, precum și a infrastructurii civile din zonele populate, a scris armata ucraineană într-o actualizare zilnică.

Ucraina a precizat că a efectuat 16 lovituri asupra unor situri concentrate cu personal și echipamente militare rusești.

Forțele armate ucrainene au declarat, de asemenea, că au existat victime civile ucrainene, dar nu au furnizat un bilanț.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Comandantul șef al armatei ucrainene a subliniat dificultatea bătăliei pentru orașul Bakhmut din estul țării în timpul unei convorbiri telefonice de vineri cu șeful forțelor armate britanice.

Generalul ucrainean Valerii Zaluzhnyi a transmis o postare pe Telegram în care a prezentat conversația sa cu șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, amiralul Sir Tony Radakin, scrie CNN.

L-am informat pe colegul meu despre situația operațională de-a lungul întregii linii de front. Situația în direcția Bakhmut este cea mai dificilă”, a scris Zaluzhnyi. „Datorită eforturilor titanice ale Forțelor de Apărare, situația a fost stabilizată”.

Am discutat, de asemenea, problema consolidării apărării aeriene ucrainene”, a adăugat el.

Zaluzhnyi i-a mulțumit lui Radakin, Marii Britanii și altor aliați pentru sprijinul acordat. Mulțumită ajutorului partenerilor noștri, rezistăm și vom câștiga cu siguranță”, a spus el.

Citește și