• Nu ar putea exista o dată exactă pentru începerea contraofensivei, potrivit unui membru al consiliului din Herson.
  • Iurii Sobolevskyi, primul adjunct al șefului consiliului regional ucrainean din Kherson, a declarat că nu crede că va fi anunțată o dată anume pentru o contraofensivă așteptată în sud.
  • „De fapt, ceea ce fac forțele armate ucrainene în sectorul nostru sudic poate fi considerat o contraofensivă: menținerea controlului focului, distrugerea constantă a țintelor militare și reducerea capacității de luptă a inamicului”, a declarat el.

UPDATE ORA 23.00

Zelenski critică Rusia după atentatele mortale din regiunea Kherson: „Lumea trebuie să vadă și să știe acest lucru”.

UPDATE ORA 22.00 Abordarea Moscovei privind descurajarea nucleară este defensivă, afirmă un oficial rus

Abordarea rusă privind descurajarea nucleară este de natură defensivă, a declarat miercuri ministrul adjunct al apărării, Alexander Fomin, în timpul unei ședințe de informare pentru atașații militari.

„Pe baza documentelor doctrinare, au fost discutate abordările rusești privind descurajarea nucleară. S-a remarcat faptul că activitățile Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare sunt de natură defensivă și au ca scop protecția garantată a suveranității și integrității teritoriale a țării”, a declarat Fomin, potrivit unui comunicat.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

UPDATE ORA 21.00

Medvedev spune că atacul cu drone nu lasă Rusiei altă opțiune decât „eliminarea” lui Zelenski
Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a declarat că un presupus atac cu drone asupra Kremlinului, care ar fi avut loc peste noapte, nu a lăsat Moscovei alte opțiuni decât „eliminarea” președintelui ucrainean VoloIdimir Zelenski și a „camarilei” sale de la Kiev.

UPDATE ORA 20.00 Zelenski neagă responsabilitatea pentru atacul cu drona

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a răspuns acuzațiilor rusești potrivit cărora Ucraina s-ar afla în spatele unui atac cu dronă asupra Kremlinului, despre care se presupune că ar fi fost un efort de a-l ucide pe Vladimir Putin.

În cadrul unei conferințe de presă la Helsinki, unde se află în vizită la președintele Sauli Niinistö, acesta a declarat: „Noi nu îl atacăm pe Putin, sau Moscova, ci luptăm pe teritoriul nostru”.

UPDATE ORA 19.00 Șaisprezece morți în bombardamentele de miercuri din regiunea Kherson

Biroul procurorului general al Ucrainei a lansat o anchetă „preliminară” pentru crime de război după atacurile asupra unui supermarket și a gării. Un echipaj de ambulanță din gară a declarat că a fost vizat. Cifrele includ, de asemenea, trei ingineri care au fost răniți

UPDATE ORA 18:00. Zelenski spune că urmează o contraofensivă în curând

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele sale vor lansa în curând o contraofensivă împotriva forțelor rusești. Zelenski a făcut aceste remarci în cadrul unei conferințe de presă în Finlanda, după săptămâni de speculații cu privire la planurile Ucrainei de a riposta la invazia care, timp de luni de zile, s-a concentrat în jurul unor bătălii crâncene în estul țării, cu puține progrese de ambele părți.

Rusia a fost lovită de mai multe atacuri cu drone în ultimele zile, în timp ce Ucraina se pregătește să facă presiuni pentru a recâștiga părți din teritoriul său aflat sub ocupație. Două trenuri de marfă din regiunea de frontieră rusă Bryasnk au deraiat în ultimele zile din cauza unor dispozitive explozive, potrivit oficialilor locali.

UPDATE ORA 17:00. Kremlinul acuză Ucraina de tentativă de ucidere a lui Putin

Autoritățile ruse au acuzat Ucraina că a încercat să atace Kremlinul cu două drone, potrivit agențiilor de presă de stat. Kremlinul a catalogat presupusul atac de peste noapte drept un „act terorist” și o încercare eșuată de a-l ucide pe Vladimir Putin, potrivit unui raport al RIA.

Un raport al Tass a publicat citate ale unor oficiali care au declarat că forțele militare și de securitate rusești au dezactivat dronele înainte ca acestea să poată ataca.

Acesta a precizat că nu au fost provocate pagube și nici victime și nu a oferit alte detalii. Kremlinul a adăugat că președintele Vladimir Putin este în siguranță și că a continuat să lucreze cu programul său neschimbat. Nu au existat comentarii imediate din partea autorităților ucrainene.

UPDATE ORA 16:00. Ucraina neagă implicarea în atacul cu drone

Guvernul de la Kiev a reacționat după ce Kremlinul a acuzat Ucraina că a lansat o tentativă de asasinare a lui Vladimir Putin cu două drone în primele ore ale dimineții de miercuri.

Reuters relatează că un înalt oficial prezidențial ucrainean a declarat că Ucraina nu are „nimic de-a face” cu atacul cu drone.

Aceștia au adăugat că un atac asupra Kremlinului „nu ar schimba nimic pe câmpul de luptă” și probabil ar „provoca Rusia să întreprindă acțiuni mai radicale”.

UPDATE ORA 15:00. Rusia acuză Ucraina că a folosit o dronă pentru a ataca Kremlinul

Rusia a afirmat că Ucraina a folosit o dronă pentru a încerca să-l ucidă pe Vladimir Putin peste noapte.

Pe rețelele de socializare au circulat imagini cu un mic nor de fum care se ridică deasupra Kremlinului din Moscova în primele ore ale zilei de miercuri.

Kremlinul a declarat că a considerat atacul ca fiind o „acțiune teroristă planificată”, a relatat agenția de știri de stat rusă RIA. Aceasta a precizat că două drone au fost folosite în presupusul atac, dar au fost dezactivate de apărarea rusă. Putin nu a fost rănit, iar clădirile Kremlinului nu au suferit pagube materiale, a precizat Kremlinul.

„Kremlinul a evaluat aceste acțiuni ca fiind un act terorist planificat și o tentativă de asasinare a președintelui în ajunul Zilei Victoriei, parada din 9 mai”, a precizat RIA. Aceasta a precizat că Putin nu și-a schimbat programul și că lucrează în mod normal la Novo Ogaryovo, în afara Moscovei. „Partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de represalii unde și când consideră necesar”, a precizat aceasta.

UPDATE ORA 14:00. Zelenski va vizita Berlinul la data de 13 mai

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va deplasa la Berlin pe 13 mai, a anunțat ziarul german Tagesspiegel, citând poliția.

Potrivit raportului, liderul ucrainean va fi primit de cancelarul german Scholz cu onoruri militare pe 14 mai, înainte de a zbura la Aachen mai târziu în cursul zilei pentru a primi Premiul Charlemagne 2023. Miercuri, Zelenski urma să se întâlnească cu liderii nordici în Finlanda.

UPDATE ORA 13:00. În Herson va fi introdusă o stare de asediu de 58 de ore

În Herson va fi introdusă o stare de asediu non-stop de la ora 20:00 vineri până luni la ora 6:00 dimineața, a anunțat guvernatorul Hersonului, Oleksandr Prokudin.

„În timpul acestor 58 de ore, este interzisă deplasarea sau șederea pe străzile orașului. De asemenea, orașul va fi închis pentru intrare și ieșire”, a declarat Prokudin. Măsura este necesară, a spus el într-o înregistrare video pe rețelele de socializare, „pentru ca ofițerii de aplicare a legii să-și poată face treaba și să nu vă pună în pericol”, dar nu a oferit mai multe detalii.

UPDATE ORA 12:00. Papa îl salută pe trimisul ortodox rus pe fondul discuțiilor despre misiunea de pace

Papa Francisc l-a salutat pe trimisul străin al Bisericii Ortodoxe Ruse, la doar câteva zile după ce a dezvăluit că este în curs o misiune secretă pentru a încerca să pună capăt războiului din Ucraina.

Mitropolitul Anthony a participat la audiența generală săptămânală a lui Francisc în Piața Sfântul Petru, înainte de a-l saluta pe Papă la final. El i-a oferit lui Francisc o icoană, pe care Papa a binecuvântat-o.

UPDATE ORA 11:00. Șeful apărării ruse vrea dublarea producției de rachete de război

Marți, șeful apărării din Rusia a îndemnat o companie de stat să își dubleze producția de rachete, în contextul în care se anunță o posibilă contraofensivă ucraineană, iar ambele părți implicate în războiul care durează de 14 luni se pare că se confruntă cu o criză de muniție.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, vorbind în cadrul unei întâlniri cu comandanții militari de rang înalt, a declarat că firma de stat Tactical Missiles Corporation și-a îndeplinit contractele în timp util.

UPDATE ORA 10:00

Rusia a susținut că inițiativa privind cerealele din Marea Neagră nu i-a permis să exporte produse agricole. Agenția de știri de stat Tass subliniază în această dimineață ce dorește Rusia să obțină prin orice prelungire a acordului.

UPDATE ORA 09:00

Citând forțele de securitate, Suspilne relatează că un bărbat de 20 de ani din Nikolaev a fost reținut sub suspiciunea că a ajutat forțele rusești informându-le despre bazele forțelor de apărare ucrainene din regiune.

UPDATE ORA 08:00

Serviciile de securitate ale Rusiei susțin că au dejucat un complot de atac împotriva liderilor guvernului impus de Rusia în Crimeea, peninsula pe care Federația Rusă a pretins că a anexat-o în 2014.

Tass relatează că FSB l-a numit pe Roman Mashovets, adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, ca fiind unul dintre arhitecții complotului, fără a furniza dovezi.

UPDATE ORA 07:00. Incendiu puternic în Crimeea. Un depozit de combustibil a luat foc lângă podul Kerci

Un incendiu major a izbucnit miercuri dimineața la un depozit de combustibil, în apropierea unui pod crucial care leagă Rusia continentală de Crimeea, a declarat un oficial rus, la câteva zile după ce Moscova a acuzat Ucraina pentru un atac care a incendiat un depozit de petrol din Sevastopol, informează Reuters.

Flăcările și fumul negru se ridicau deasupra a ceea ce păreau a fi rezervoare mari pe care erau inscripționate avertismente roșii de „Inflamabil” în videoclipuri postate pe rețelele de socializare rusești, deși Reuters nu a putut verifica în mod independent nici rapoartele privind incendiul, nici videoclipurile.

„Incendiul a fost clasificat ca fiind de cel mai înalt grad de dificultate” , a declarat pe canalul de Telegram Veniamin Kondratiev, guvernatorul regiunii Krasnodar, situată peste Marea Azov, de cealaltă parte a Ucrainei, adăugând că nu au existat victime.

UPDATE ORA 06:00. Duma de Stat pregăteşte un proiect pentru a asigura „trăinicia” familiilor ruse

Deputaţi din Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului rus, pregătesc un proiect de lege care prevede ca o dată la cinci ani, fiecare soţ al unui cuplu să primească câte 20.000 de ruble (în total, peste 450 de euro), condiţia fiind să fie căsătoriţi de cel puţin 20 de ani, relatează News, care citează TASS.

Vicepreşedintele grupului parlamentar liberal-democrat Iaroslav Nilov, care se numără printre iniţiatorii legii, a spus că „este necesară sprijinirea instituţiei familiei” .

„Dacă oamenii sunt căsătoriţi de mai mult de 20 de ani, haideţi să le plătim câte 20 mii fiecărui soţ excluzând coeficienţii regionali. Şi să facem aceasta la fiecare 5 ani. În plus, regiunile vor avea dreptul să stabilească suplimentar măsuri de sprijin social” , a menţionat deputatul.

Potrivit lui Nilov, grupul parlamentar liberal-democrat vrea să dedice acest proiect de lege fondatorului partidului, controversatul Vladimir Jirinovski, „a cărui primă şi singură căsnicie a durat multe decenii”, în ciuda dificultăţilor.

UPDATE ORA 05:00. Ucraina a format opt noi brigăzi pentru contraatac

Opt noi brigăzi de soldaţi ucraineni au fost formate pentru a lua parte la o viitoare contraofensivă, în contextul în care se speculează tot mai mult cu privire la calendarul acesteia şi la posibilitatea de a reuşi să le aplice o înfrângere serioasă invadatorilor ruşi, scrie The Guardian.

Pe fondul îngrijorării că rezerva de ucraineni dispuşi să lupte se diminuează pe măsură ce războiul atinge pragul de 15 luni, s-au ridicat semne de întrebare cu privire la succesul procesului de recrutare pentru forţa de asalt.

Ministrul ucrainean de interne a declarat însă marţi că au fost ,,formate complet” brigăzile iniţiale pregătite pentru ,,furtună” , care cuprind până la 40.000 de soldaţi, dar a adăugat că acestea vor avea nevoie de o pregătire suplimentară înainte de a fi gata să ia parte la lupte.

UPDATE ORA 04:00. Casa Albă nu i-a spus nimic lui Zelenski despre scurgerile de informaţii secrete

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru Washington Post, într-un interviu publicat marți, că cei de la Casa Albă nu l-a informat cu privire la scurgerea de documente secrete americane care a atras atenția în întreaga lume luna trecută.

,,Nu am primit informații de la Casa Albă sau de la Pentagon în prealabil” , a declarat Zelenski, citat de Reuters.

,,Este neprofitabil pentru noi” , a adăugat el. ,,Nu este benefică pentru reputația Casei Albe și cred că nu este benefică pentru reputația Statelor Unite. „

Materialele postate online ofereau o imagine parțială, veche de o lună, a războiului din Ucraina.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat la 12 aprilie că scurgerile de documente de la Pentagon conțin un amestec de informații adevărate și false despre armata țării sale și a minimalizat impactul negativ al acesteia.

Ca răspuns la comentariile lui Zelenski, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe a declarat ,,Suntem în legătură constantă cu omologii noștri ucraineni în legătură cu o serie de probleme, inclusiv cu privire la dezvăluirile neautorizate, dar nu vom intra în detaliile acestor discuții private” .

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu o serie de aliați, inclusiv cu ministrul Reznikov, în legătură cu această problemă.

UPDATE ORA 03:00. Zelenski: Luna mai şi lunile următoare vor fi foarte active pentru Ucraina pe scena internaţională

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus marţi seara ucrainenilor că luna mai şi lunile următoare vor fi foarte active pentru Ucraina pe scena internaţională, implicând negocieri şi alte evenimente internaţionale care vor consolida apărarea ţării. Foarte probabil, el are în vedere viitorul summit NATO de la Vilnius, unde Kievul vrea să obţină garanţii ferme de securitate şi o dată de aderare, timp în care Ucraina speră să-şi recupereze teritoriile ocupate graţie unei contraofensive iminente.

Zelenski a făcut aluzie la contraofensivă la începutul discursului său zilnic adresat ucrainenilor, dar a subliniat că toate planurile rămân secrete. El a spus că a avut o şedinţă cu principalii responsabili din domeniul armatei, cu comandanţii cheie şi alţi oficiali din apărare.

„Este clar că aceasta este o şedinţă închisă, detaliile sale nu sunt făcute publice. Dar, la fel ca şedinţele Statului Major, cabinetul militar lucrează, de asemenea, în mod regulat pentru a sincroniza cele mai importante acţiuni defensive şi active ale noastre” , a spus Zelenski, trecând apoi deja la a doua temă a discursului.

Astfel, el a anunţat că este pregătită înăsprirea regimului de sancţiuni la adresa Rusiei – atât cele proprii, ucrainene, cât şi cele comune cu partenerii.

„Monitorizăm îndeaproape modul în care statul terorist încearcă să eludeze sancţiunile, înregistrând fiecare astfel de direcţie şi colaborând cu partenerii noştri pentru a o bloca. Pregătim un pachet mare de sancţiuni. Decizia va fi luată în curând” , a spus Zelenski.

UPDATE ORA 02:00.

Comisia Europeană va propune miercuri un instrument financiar care va stimula capacitatea de producţie a muniţiei în Uniunea Europeană la un milion de obuze pe an cu scopul refacerii stocurile naţionale, dar şi pentru a ajuta Ucraina, scrie presa franceză.

,,Sunt încrezător că în decurs de 12 luni vom putea să ne creştem capacitatea de producţie la un milion de muniţii pe an în Europa” , a asigurat marţi comisarul pentru industrie Thierry Breton.

Această propunere este cea de-a treia fază a planului de acţiune aprobat la sfârşitul lunii martie de UE pentru a furniza cel puţin un milion de obuze de 155 mm forţelor ucrainene şi pentru a reface stocurile strategice ale ţărilor europene, dintre care unele sunt aproape epuizate.

500 de milioane de euro

Instrumentul financiar va pune la dispoziţie 500 de milioane de euro, dintre care 260 de milioane din Fondul European de Apărare. El va face posibilă cofinanţarea investiţiilor producătorilor pentru a creşte producţia fabricilor acestora din UE. Este vorba de aproximativ 15 companii care produc muniţie în 11 state membre.

Aceşti producători ,,nu au astăzi anvergura necesară pentru a răspunde nevoilor de securitate ale Ucrainei şi ale statelor noastre membre. Dar au tot potenţialul de a o face” , potrivit lui Thierry Breton, care a vizitat unităţile principalilor producători de muniţie din UE. ,,Putem şi trebuie să revitalizăm baza industrială pentru a o adapta la nevoia unui conflict de mare intensitate” , a explicat el.

,,Ritmul actual nu susţine efortul de război al Ucrainei ,care consumă mai mult decât produce UE” , a confirmat pentru AFP reprezentantul unui stat membru.

Propunerea nu este destinată să răspundă nevoilor imediate ale Ucrainei, care se pregăteşte pentru o ofensivă în încercarea de a recuceri teritoriile ocupate de Rusia. ,,Pentru a sprijini Ucraina pe termen foarte scurt, trebuie să continuăm să donăm din stocurile noastre”, a insistat comisarul european.

40.000 de obuze și mai mult de o mie de rachete

De la apelul preşedintelui Volodimir Zelenski din 9 februarie, ţările UE au furnizat Ucrainei aproape 40.000 de obuze şi peste o mie de rachete pentru armele lor de apărare antiaeriană şi antitanc, potrivit informaţiilor obţinute de AFP. Aceste date corespund însă cererilor de rambursare depuse de statele membre şi nu reflectă realitatea aprovizionărilor acoperite de secretul militar.

Se are în vedere un plic de un miliard de euro pentru a rambursa o parte din muniţia cedată de statele membre din arsenalele lor. Un al doilea plic de un miliard de euro va fi folosit pentru a cofinanţa achiziţii comune de obuze de 155 mm pentru Ucraina. Comenzile vor fi plasate în septembrie la producători a căror producţie se desfăşoară în UE şi Norvegia.

Banii puşi la dispoziţie ar urma să ofere UE autonomie în producţia de muniţie şi să crească capacitatea industriei de a răspunde conflictelor de mare intensitate, precum cel din Ucraina. ,,În ceea ce priveşte apărarea, producătorii noştri trebuie să treacă acum la formula economiei de război” , a afirmat Thierry Breton.

UPDATE ORA 01:00.

Ministerul Apărării al Federației Ruse informează în mod activ cu privire la loviturile cu rachete asupra teritoriului Ucrainei pentru a reduce nivelul de anxietate din spațiul informațional rusesc în legătură cu viitoarea contraofensivă ucraineană – sunt convinși analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Institutul a relatat despre rapoartele părților ucraineană și rusă referitoare la cel mai recent atac masiv cu rachete lansat de Rusia în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Șeful adjunct și-a exprimat optimismul în legătură cu Ucraina și a spus că aceasta va fi capabilă să își recupereze teritoriul de la Rusia, scrie CNN.

„Pentru că ceea ce se întâmplă acum în teritoriul ocupat temporar este doar un coșmar. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple în secolul XXI. Sunt camere de tortură, pașapoarte forțate și deportări de copii etc.”, a susținut el. „Prin urmare, nu cred că va exista o dată de la care se va considera că a început deja contraofensiva”, a spus Sobolevskyi.

„Toți ucrainenii au acum o singură dorință: victoria noastră și pacea, pentru că Ucraina nu și-a dorit niciodată război, iar acum este obligată să se apere. Vrem ca totul să se încheie cu victoria noastră, astfel încât să ne putem relua viața, dezvoltarea țării noastre în familia europeană și în întreaga lume civilizată. Pentru mine personal, acest lucru este important, deoarece oamenii noștri, oamenii din Kherson, sunt acolo [pe teritoriile ocupate] acum și mă simt responsabil și pentru ei. Este într-adevăr foarte greu pentru oamenii noștri din teritoriile ocupate temporar”, a declarat Sobolevskyi.

În noiembrie 2022, trupele ucrainene au avansat printr-o mare parte a orașului Kherson și a zonei înconjurătoare, forțând luptătorii ruși să se retragă pe malul estic al râului Dnipro.