• „Nu văd niciun act care să constituie genocid” în Gaza, au declarat SUA.
  • Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller a declarat: „Acestea sunt acuzații care nu ar trebui făcute cu ușurință… nu vedem niciun act care să constituie genocid”.
  • Dclarațiile vin în contextul în care loviturile israeliene au ucis peste 22.300 de palestinieni din Gaza – pe care organizațiile pentru drepturile omului au descris-o drept o „închisoare în aer liber”.

UPDATE 23:50 – Ministrul israelian al apărării schițează un plan pentru noua fază a războiului din Gaza

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a dezvăluit joi planuri pentru următoarea fază a războiului din Gaza, cu o nouă abordare a luptei în nord și un accent susținut asupra țintirii liderilor Hamas din teritoriul sudic al enclavei.

În a treia fază, soldații Forțelor de Apărare Israelului din nordul Gazei vor adopta o „nouă abordare de luptă” care să cuprindă „raiduri, distrugerea tunelurilor teroriste, activități aeriene și terestre și operațiuni speciale”, potrivit lui Gallant.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD


Într-un document de trei pagini, Gallant a oferit și detalii despre cea de-a patra și presupusa fază finală a războiului, intitulată „Ziua de după”. Odată ce „obiectivele războiului vor fi atinse” nu va mai exista „nicio prezență civilă israeliană în Fâșia Gaza”, conform planului său.

UPDATE 22.30 – Activiști pro-Palestina protestează în fața casei lui Blinken din Virginia

Activiști pro-Palestini prezenți au scandat „Să-ți fie rușine” și au aruncat cu sânge fals pe străzi, peste mașina lui Blinken (Secretarul de stat american), protestând împotriva politicii sale față de Gaza.

SUA, una dintre puținele țări care se opune încetării focului în Gaza, se confruntă cu o presiune internațională crescută, milioane de oameni ieșind în stradă în capitalele lumii, cerând încetarea ostilităților.

UPDATE 22.30 – Trei persoane despre care se credeau dispărute sunt declarate răpite, spun IDF

Trei cetățeni israelieni despre care autoritățile i-au considerat anterior dispăruți au fost „recunoscuți oficial ca răpiți”, a declarat IDF într-o declarație de astăzi.

Familiile lor au fost informate, iar oficialii au promis că vor reveni cu detalii suplimentare „pe măsură ce situația se va desfășura”.

„Această decizie vine după operațiuni exhaustive de scanare și investigare în țară, luând în considerare diverse scenarii și informații disponibile”, a mai transmis IDF.

UPDATE ORA 21.00 – Mike Pence promite sprijin cât se află în Israel

Fostul vicepreședinte al SUA Mike Pence a vizitat joi sudul Israelului, cutremurat de război, pentru a-și exprima sprijinul pentru țară în lupta împotriva Hamas.

Aflat lângă ruinele unei secții de poliție din orașul Sderot, unde a avut loc o luptă acerbă între militanții Hamas și ofițerii de poliție pe 7 octombrie, Pence a transmis:

„Comunitatea mondială pare să găsească întotdeauna un liant spre a critica Israelul, a spus Pence. ,,În această oră ,,întunecată” am vrut să fiu prezent pentru a mă asigura că poporul din Israel știe că cei din Statele Unite îi este alături și vom fi mereu”.

UPDATE ORA 20.45 – Agenția de știri de stat iraniană spune că prima explozie din timpul evenimentului memorial a fost un atentat sinucigaș

Cel puțin una dintre cele două explozii care au ucis cel puțin 84 de persoane în timpul evenimentului comemorativ de miercuri din sudul Iranului, creând tensiuni în regiune, a fost un atentat sinucigaș, potrivit unei agenții de presă iraniene administrată de stat.

Evenimentul comemorativ a avut loc în Kerman, un oraș din sudul Iranului, dedicat unui general iranian de rang înalt, ucis într-o lovitură cu drone din SUA în 2020.

Prima dintre cele două explozii a lovit la aproximativ 700 de metri de mormântul generalului Qassem Soleimani din Cimitirul Martirilor din Kerman, a informat agenția de știri. A doua explozie se oare că ar fost la aproximativ 600 de metri distanță.

UPDATE ORA 20.00 – Șeful ONU pentru drepturile omului se arată „foarte deranjat” de apelul miniștrilor de extremă dreapta către israelieni, de a reloca locuitorii din Gaza

Șeful Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Turk, declară că a fost „foarte deranjat” de remarcile făcute de doi miniștri de extremă dreaptă a guvernului israelian în această săptămână, care fac eforturi pentru relocarea civililor din Gaza în afara Fâșiei Gaza, mai precis în ,,țări terțe”.

Aproximativ 85% dintre locuitori din Gaza au fost strămutați în prioada războiului și au dreptul să se întoarcă la casele lor, a scris Turk într-o postare pe X, fostul Twitter, joi.

El a reiterat că, potrivit dreptului internațional umanitar, transferul forțat al persoanelor protejate în sau dinspre un teritoriu ocupat este interzis.

UPDATE ORA 18.30 – ISIS revendică atacurile din Iran

ISIS a revendicat atacurile teroriste din Iran, scrie CNN.

Au fost doi teroriști sinucigași, Umar al-Muwahid și Sayf Allah al-Mujahid.

Cel puțin 84 de persoane au fost ucise și 284 au fost rănite în exploziile de miercuri, a informat agenția de presă de stat IRNA, în ceea ce a fost cel mai mortal atac din Iran de la revoluția din 1979.

ISIS a emis o declarație joi – la mai bine de 24 de ore după explozii – susținând că doi atacatori sinucigași și-au detonat vestele explozive în timp ce șiiții se adunau pentru a patra aniversare de la asasinarea lui Soleimani lângă mormântul său din orașul său natal, Kerman.

Grupul nu a oferit nicio altă dovadă, iar relatarea lor despre explozii diferă de cea oferită în mass-media iraniană.

Președintele iranian Ebhrahim Raisi a acuzat Israelul pentru explozii și a avertizat că va plăti un „preț mare”. Armata israeliană a declarat pentru CNN că „nu are niciun comentariu” în această privință.

Înainte de declarația ISIS, analiștii și un oficial american speculaseră că explozia avea semnele distinctive ale unui atac terorist.

UPDATE ORA 15.00- Atacurile pe căile maritime din Marea Roșie trebuie să se oprească

Atacurile pe căile maritime din Marea Roșie trebuie să se oprească, altfel vor fi luate măsuri internaționale, i-a avertizat joi secretarul britanic de externe David Cameron pe houthii din Yemen.

„Acest lucru este ilegal. Nu are de-a face cu Gaza, nu are de-a face cu Israelul. Este vorba despre libertatea de navigare. Este vorba despre capacitatea navelor de a-și transporta încărcătura”, relatează Reuters, el a spus el presei în timpul unei călătorii în Kosovo.

„Economia mondială, fiecare economie, va avea de suferit dacă navele vor continua să fie atacate în acest mod ilegal și inacceptabil. Și aceste atacuri trebuie să se oprească sau vor fi luate măsuri.”

Întrebat, Cameron a refuzat să precizeze ce măsuri va lua Marea Britanie.

UPDATE ORA 13.00- Forțele aeriene israeliene au lansat imagini video despre atacul Hezbollah în Liban.

Forțele aeriene israeliene au lansat imagini video despre care susțin că arată că atacă ținte Hezbollah în Liban.

Mesajul care însoțește filmarea spune:

„În această dimineață, forțele aeriene au atacat un post de observare și infrastructura teroristă a organizației teroriste Hezbollah, în zona Marun al-Ras din sudul Libanului. La scurt timp mai târziu, forța IDF a atacat o echipă antitanc din zonă. De asemenea, în această dimineață au fost detectate o serie de lansări de pe teritoriul libanez către teritoriul israelian.”

UPDATE ORA 12.00- Israelul a acuzat ONU că „stăpânește” livrarea ajutorului umanitar

Israelul a acuzat ONU că „stăpânește” livrarea ajutorului umanitar către Fâșia Gaza, teritoriul pe care Israelul l-a ținut sub un asediu virtual și un bombardament aerian continuu din 7 octombrie.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Cogat, organismul israelian al Ministerului Apărării, care este responsabil pentru afacerile civile palestiniene, a declarat că este gata să inspecteze până la 200 de camioane de ajutor pe zi, dar că ONU nu furnizează atât de multe.

S-a spus: „Nu poți continua să eviți faptele: nu există o pedeapsă colectivă. Două treceri sunt deschise. Ați spus că puteți transfera 200 de camioane pe zi în Kerem Shalom, dar nu răzuiți 100. În ultimele 80 de zile, ne-am adaptat, tot ce ați făcut este să blocați.”

Se estimează că cel puțin 85% din populația Gaza a fost strămutată din casele lor din 7 octombrie, iar agențiile ONU au avertizat anterior că 40% din populația de acolo este expusă riscului de foame. Israelul a întrerupt peridoc utilitățile și comunicațiile în interiorul Gazei.

UPDATE ORA 11- Merav Barkai a descris situația ca fiind „incredibil de tristă și dificilă”.

Times of Israel prezintă câteva citate de la o rudă a unuia dintre ostaticii capturați din Israel de Hamas, care a murit ulterior în timpul unei încercări eșuate de restabilire a armatei israeliene. Merav Barkai a descris situația ca fiind „incredibil de tristă și dificilă”.

Citând apariția ei la radioul 103 FM, relatează că mătușa lui Sahar Baruch a spus:

 „Când am primit notificarea că a fost ucis, ar fi putut fi o altă notificare. Aceasta a fost o încercare de salvare; eram atât de aproape de a fi acolo. Ne-am speriat încă de la început că va exista o încercare militară de a-l salva și se va termina așa. Este incredibil de trist și dificil. Ostaticii au fost eliberați, oameni rămași acolo în viață, ne-am simțit aproape, la doar un pas de acea îmbrățișare.”

Se crede că trupul lui Baruch este încă în Gaza. Se estimează că 240 de persoane au fost răpite din Israel și capturate ca ostatici ținuți captivi în Gaza pe 7 octombrie. Puțin peste 100 dintre ei au fost ulterior eliberați.

UPDATE ORA 10.00- 14 persoane ucise în zona de evacuare

Agenția de presă palestiniană Wafa raportează că, pe lângă 14 persoane ucise în zona de evacuare al-Mawasi, „numărul morților după ce aeronava de ocupație a bombardat terenuri agricole care găzduiau persoanele strămutate la vest de Khan Younis a crescut la șase”.

UPDATE ORA 9.00- Cea mai tânără victimă avea cinci ani

Hani Mahmoud, reportaj pentru Al Jazeera din Rafah, în sudul Gazei, a scris pentru rețeaua de știri că 14 palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene în zona de evacuare al-Mawasi.

El scrie:

„A existat un bombardament constant peste noapte, concentrat asupra zonelor din apropierea zonei de evacuare al-Mawasi, o zonă în care armata israeliană a instruit oamenii să se adăpostească.

O casă din apropierea acelei zone a fost distrusă. Cele două familii care se adăposteau acolo au fost toate ucise, adică un total de 14 persoane. Cea mai tânără victimă avea cinci ani. Marea majoritate avea sub 10 ani. De când lovitura a lovit în apropierea zonei de evacuare al-Mawasi, toate molozurile și resturile au căzut asupra oamenilor din corturile lor, rănind zeci.”

UPDATE ORA 06.00 – Un palestinian ucis și numeroase arestări în raiduri israeliene asupra unor locuințe din Cisiordania ocupată

Agenția de știri a statului palestinian, Wafa, raportează că un bărbat palestinian în vârstă de 29 de ani a fost împușcat și ucis de forțele israeliene în timpul unui raid militar în orașul Tammoun din Cisiordania ocupată.

Se pare că victima a fost împușcată în spate în timpul unor confruntări în timp ce tinerii palestinieni locali încercau să se opună raidurilor militare israeliene asupra mai multor case.

„Explozii puternice au fost auzite în mod repetat”, a declarat Wafa despre raidul din Tammoun.

UPDATE ORA 05.00 – CIJ confirmă detaliile audierilor publice privind măsurile provizorii

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a confirmat că va organiza audieri publice pe 11 și 12 ianuarie, în cadrul procedurii inițiate de Africa de Sud împotriva Israelului la 29 decembrie 2023.

Audierile care vor avea loc la curtea CIJ din Palatul Păcii de la Haga vor fi dedicate cererii Africii de Sud privind „măsuri provizorii”, a precizat CIJ într-un comunicat de presă.

UPDAATE ORA 04.00 – Boris Johnson condamnă ancheta poliției britanice Met Police privind crimele de război

Fostul prim-ministru britanic afirmă că ancheta Scotland Yard privind presupusele crime de război din Gaza reflectă o „politizare îngrijorătoare”, relatează cotidianul Daily Telegraph.

Unitatea pentru crime de război a Scotland Yard a audiat mai mulți martori de la deschiderea investigației în noiembrie.

UPDATE ORA 03.00 – Hasan Nasrallah, liderul Hezbollah, afirmă că uciderea puternicului lider adjunct al Hamas „nu va rămâne nepedepsită”

Nasrallah a descris moartea lui Arouri drept o „crimă majoră și periculoasă despre care nu putem să tăcem”.

El a adăugat că, dacă Israelul pornește un război împotriva Libanului, „nu vor exista plafoane, nu vor exista reguli” pentru răspunsul Hezbollah.

„Nu ne este frică de război”, a declarat Nasrallah într-un discurs televizat. „Cei care se gândesc să intre în război cu noi vor regreta. Războiul cu noi va avea un cost foarte mare”.

El a declarat anterior că orice omoruri în Liban ar fi o linie roșie.

UPDATE ORA 02.00 – Organizația Maritimă Internațională a ONU solicită măsuri de securitate sporite în Marea Roșie pe fondul creșterii numărului de atacuri

Organizația Maritimă Internațională a Națiunilor Unite (OMI) a subliniat miercuri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, importanța asigurării siguranței și securității lanțurilor de aprovizionare globale, în special în Marea Roșie.

Secretarul general al OMI, Arsenio Dominguez, a condamnat seria recentă de atacuri asupra navelor internaționale revendicate de rebelii houthi din Yemen, subliniind că astfel de acte perturbă comerțul și sunt inacceptabile în conformitate cu dreptul internațional.

UPDATE ORA 01.00 – Hamas spune că trebuie să existe un acord de încetare a focului permanent pentru ca ostaticii rămași să fie eliberați

Recent, Hamas a lansat un ultimatum Israelului, conform căruia trebuie să existe o încetare permanentă a focului pentru ca ostaticii rămași în Gaza să fie eliberați.

Respingerea de către Israel a cererii inițiale a Hamas a fost așteptată, a declarat o sursă, dar discuțiile purtate de atunci au fost văzute ca o deschidere și un prim pas în cadrul unor negocieri complexe și în curs de desfășurare.

În timp ce schimburile de replici sunt în curs de desfășurare între Israel și Hamas – cu SUA și Qatar jucând roluri de mediere – în prezent există puțină tracțiune în negocieri, au adăugat ambele surse.

Una dintre surse a numit acest lucru „un progres foarte lent”, dar a declarat că faptul că atât Israelul, cât și Hamas au fost de acord ca negocierile să fie reluate reprezintă un pas uriaș în sine.

ȘTIRE INIȚIALĂ

SUA au declarat că „nu văd niciun act care să constituie genocid” în Gaza, făcând referire la procesul intentat de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție, în care a acuzat Israelul de acte „genocidare” în Gaza.

În cadrul unei conferințe de presă de miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a răspuns la o întrebare referitoare la cererea Africii de Sud adresată CIJ de a emite o ordonanță de urgență prin care să declare că Israelul încalcă Convenția privind genocidul, spunând următoarele:

„Acestea sunt acuzații care nu ar trebui făcute cu ușurință… nu vedem niciun act care să constituie genocid… Aceasta este o determinare a departamentului de stat”.

Comentariile lui Miller vin în contextul în care loviturile israeliene au ucis peste 22.300 de palestinieni din Gaza – pe care organizațiile pentru drepturile omului au descris-o drept o „închisoare în aer liber”. Între timp, loviturile israeliene au strămutat cu forța 1,9 milioane de supraviețuitori palestinieni din casele lor, lăsându-i să se confrunte cu lipsuri grave în ceea ce privește produsele de primă necesitate, inclusiv alimente, apă, combustibil și medicamente.