• Jurământul Președintelui Emmanuel Macron de a menține deschisă posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina a stârnit dezbateri la nivel național și internațional.
  • Macron nu a adoptat întotdeauna o poziție de om puternic față de președintele rus Vladimir Putin.
  • Lipsa sprijinului american este unul dintre principalele motive pentru care Macron emite o notă nouă.

UPDATE ORA 22:25 – Ucraina și Rusia schimbă lovituri transfrontaliere intense, în timp ce războiul aerian se intensifică

Ucraina și Rusia schimbă atacuri aeriene tot mai intense, în timp ce bombardează regiunile de frontieră cu rachete, bombe și rachete.

În ultimele luni, războiul s-a mutat din ce în ce mai mult de la câmpul de luptă la atacuri aeriene asupra infrastructurii militare, energetice și de transport ale celeilalte părți.

De partea ucraineană, Președintele Volodymyr Zelensky a declarat că Rusia a lansat 200 de bombe ghidate de la începutul lunii asupra comunităților din jurul orașului Sumy, în nord-est, în timp ce, în cel mai recent atac al Moscovei, o rachetă a lovit orașul Harkov, la aproximativ 160 de kilometri de Sumy. Cel puțin cinci persoane au fost ucise.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

UPDATE ORA 20:45 – SUA se angajează să ofere un sprijin neclintit pentru a asigura suveranitatea și securitatea Ucrainei

Șeful Pentagonului a avertizat că securitatea Ucrainei și a Americii este în prezent amenințată, iar timpul este critic.

„Ei nu au nicio zi de pierdut, și nici noi nu avem, așa că plec de la această întâlnire pe deplin hotărât să mă asigur că ajutorul militar și muniția continuă să curgă”, a declarat Lloyd Austin.

UPDATE ORA 18:30 – Informații noi despre dronele ucrainene care au atacat o bază aeriană de bombardament rusesc

Dronele ucrainene au atacat miercuri dimineața devreme baza aeriană Engels, aflată în interiorul teritoriului rus, potrivit unei surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene. Dronele au fost operate de agenția de informații militare GUR a Kievului, a declarat sursa pentru Reuters, adăugând că Ucraina evaluează pagubele.

Roman Busargin, guvernatorul regiunii Saratov, unde se află baza, a părut să confirme parțial comentariile sursei, spunând că dronele ucrainene au fost doborâte în apropiere de orașul Engels. Cu toate acestea, el nu a raportat nicio pagubă.

Engels este sediul principal al flotei de bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune a Rusiei și se află în apropierea orașului Saratov – la aproximativ 730 km sud-est de Moscova și la sute de kilometri de granița cu Ucraina.

Ucraina a folosit drone pentru a o ataca în decembrie, provocând moartea a trei persoane, potrivit Moscovei.

UPDATE ORA 15:00 – Cel puțin trei persoane au fost ucise în Harkov

Alte cinci persoane au fost rănite în urma atacului rusesc care a lovit o clădire de opt etaje și o fabrică, a declarat șeful departamentului de investigații al poliției regionale.

„O tipografie obișnuită, o fabrică de mobilă și de produse de vopsitorie [au fost lovite]”, a declarat Serhiy Bolvinov, șeful unității, pe Facebook.

Atacul a declanșat, de asemenea, un incendiu pe o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați, a spus el, adăugând că numărul victimelor ar putea crește.

UPDATE ORA 14:00 – Dronele ucrainene au atacat baza aeriană Engles

Dronele ucrainene au atacat baza aeriană Engels, aflată în adâncul teritoriului rus, în această dimineață, iar Kievul evalua pagubele, a declarat o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene pentru agenția de presă Reuters.

„Rezultatele sunt în curs de verificare”, a spus sursa ucraineană despre atac.

Anterior, guvernatorul regiunii Saratov, unde se află baza, a declarat că drone ucrainene au fost doborâte în apropierea orașului Engels, dar nu a raportat pagube. Baza se află în apropiere de Saratov și este principalul sediu al flotei de bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune a Rusiei.

UPDATE ORA 13:00 – Papa Francisc face apel la dialog pentru a pune capăt războiului

Papa Francisc a reînnoit apelurile la pace prin negocieri, condamnând conflictul din Ucraina.

„Nu ar trebui să uităm niciodată că războiul este întotdeauna o înfrângere, nu putem continua în război, ar trebui să facem toate eforturile pentru a media, pentru a negocia sfârșitul războiului, să ne rugăm pentru acest lucru”, a spus suveranul pontif în scurtele sale remarci la finalul audienței, citând Ucraina „martiră”.

La începutul acestei luni, Francisc a provocat controverse după ce a sugerat într-un interviu acordat postului elvețian de televiziune RSI că Ucraina ar trebui să „arate curajul steagului alb” și să deschidă discuții cu Rusia.

UPDATE ORA 12:00 – Premierul ucrainean acceptă acordul UE privind importurile de produse agricole

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că acordul va permite Ucrainei să își sprijine producătorii și să își mențină nivelurile de export.

Acest „regim economic fără vize” ne va permite să menținem dinamica exporturilor noastre, să sprijinim producătorii ucraineni și să consolidăm bazele pentru o integrare ulterioară în piața unică a UE”, a scris Shmyhal pe Telegram.

Acordul provizoriu ar permite producătorilor ucraineni de produse alimentare să aibă acces liber de taxe vamale pe piețele UE până în iunie 2025. Însă ar urma să fie impuse noi limite pentru unele produse, ca urmare a protestelor fermierilor din UE față de reglementările de mediu și importurile ieftine.

UPDATE ORA 11:00 – Putin va lua în considerare China pentru prima sa călătorie în noul mandat

Vladimir Putin a declarat că va lua în considerare China pentru prima sa călătorie în străinătate în timpul noului său mandat prezidențial.

În cadrul unei întâlniri cu fracțiunile parlamentare de ieri, liderul Partidului Comunist, Gennady Zyuganov, i-a cerut liderului rus să aleagă Beijingul pentru o primă călătorie.

„Sper că prima dumneavoastră vizită va fi în Est, și nu în Vest. Tovarășul Xi Jinping așteaptă vizita dumneavoastră, el iubește foarte mult țara noastră”, a declarat TASS, citându-l pe Ziuganov.

Putin a promis că va lua în considerare această călătorie.

„Cu siguranță – fără glume – voi lua în considerare ceea ce tocmai ați spus”, a răspuns Putin.

La sfârșitul săptămânii, Putin a revendicat o victorie zdrobitoare în scrutinul prezidențial din Rusia, dar a fost un scrutin regizat, care nu putea avea decât un singur câștigător.

UPDATE ORA 10:00 – 1.200 de copii sunt evacuați în Rusia după atacurile din Ucraina

Rusia evacuează 1.200 de copii după ce Ucraina a atacat mai multe regiuni. Oficialii ruși au declarat că sistemele de apărare aeriană au distrus toate dronele și rachetele și că nimeni nu a fost rănit. Dis-de-dimineață, guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busargin, a declarat că două drone lansate de Ucraina au fost interceptate în apropierea orașului Engels.

Rusia are o bază militară de bombardiere strategice în apropiere de acest oraș.Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat aseară că 1.200 de copii din zonele cele mai expuse la risc vor fi transportați temporar până la sfârșitul săptămânii în alte regiuni rusești.
El a adăugat că aproximativ 9.000 de persoane au cerut să fie evacuate.

Alte tentative de atac au avut loc în Kursk și Voronej, regiuni care se învecinează, de asemenea, cu Ucraina. Între timp, bombardamentele intense ale Rusiei asupra regiunii ucrainene de graniță de nord-est Sumy au determinat Kievul să ordone evacuarea civililor.

„De la începutul lunii, aviația rusă a aruncat deja aproape 200 de bombe ghidate asupra comunităților din regiunea Sumy”, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său de noapte.
„Sate, orașe, infrastructură civilă”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Jurământul Președintelui francez Emmanuel Macron de a menține deschisă posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina a stârnit dezbateri la nivel național și internațional.

În timp ce Președintele Emmanuel Macron se confruntă cu reacții de respingere a comentariilor sale privind trimiterea de trupe terestre în Ucraina, experții susțin că schimbarea sa de postură rezultă din factori atât personali, cât și strategici.

Macron nu a adoptat întotdeauna o poziție de om puternic față de președintele rus Vladimir Putin. Avansul Rusiei în Ucraina, pachetul de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari blocat în Congresul SUA și oportunitatea ca Franța să își afirme poziția de lider al UE joacă un rol.

Acum, Rusia face câștiguri teritoriale în Ucraina, ceea ce îl determină pe Macron să schimbe strategia, a declarat Hall Gardner, profesor la Paris, specializat în originile diplomatice ale războiului Situația este și mai precară din cauza dezbaterii din SUA privind trimiterea unui pachet de ajutor pentru Ucraina, într-o perioadă în care armata duce o lipsă critică de muniții. Gardner spune că lipsa sprijinului american este unul dintre principalele motive pentru care Macron emite o notă nouă.

Citește și