• SUA trebuie să reziste tacticilor rusești de dezinformare și să ajute Ucraina, susțin cei mai importanți observatori ai războiului.
  • NATO a revenit la o mentalitate de Război Rece, a declarat astăzi Ministerul de Externe al Rusiei.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus un pachet de ajutor militar de 100 de miliarde de euro pe cinci ani pentru Ucraina.

UPDATE ORA 21.00 – Cameron face apel la membrii NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare

Ministrul de externe le-a cerut membrilor NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare.

Vorbind la Royal United Services Institute, cel mai important grup de reflecție din Marea Britanie în domeniul apărării și securității, în timp ce începe reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, Lordul Cameron a declarat în fața audienței: „Nu am avut niciodată nevoie să mi se reamintească sau să înțeleg importanța vitală a NATO în viața noastră națională.

„Și a fost extraordinar că am susținut-o în toți anii de liniște, ani în care unii se întrebau dacă mai are un creier funcțional, nu mi-am pierdut niciodată încrederea în NATO”.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Fostul premier a declarat că NATO este „mult mai puternic astăzi decât a fost de ani de zile”, menționând că Suedia va fi primită pentru prima dată ca participant cu drepturi depline.

UPDATE ORA 20.30 – Sprijinul acordat de Coreea de Nord și Iran Rusiei are consecințe grave

Sprijinul militar al Coreei de Nord și al Iranului pentru Rusia are „consecințe grave asupra securității globale pe care NATO nu le poate ignora”, potrivit secretarului general al alianței.

Națiunea secretă a lui Kim Jong Un a transferat Moscovei rachete balistice și alte arme, în timp ce Teheranul a furnizat drone Shahed, care au fost folosite în mod regulat pentru a distruge și perturba infrastructura din Ucraina.

În schimb, Rusia a furnizat tehnologie și provizii care ajută propriile capacități nucleare și de rachete. Occidentul este din ce în ce mai îngrijorat de faptul că Teheranul ar putea trimite, de asemenea, rachete balistice Rusiei.

„Prietenii Rusiei din Asia sunt vitali pentru continuarea acestui război de agresiune”, a declarat Jens Stoltenberg, în timp ce miniștrii s-au întâlnit la Bruxelles. El a mai spus că și China „susține economia de război a Rusiei”.

„Acest lucru are consecințe asupra securității regionale și globale”, a adăugat dl Stoltenberg.

UPDATE ORA 20.00 – Miniștrii francezi și ruși ai forțelor armate poartă discuții

Ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, a avut astăzi convorbiri cu omologul său rus, Serghei Șoigu.

În cursul întâlnirii, dl Lecornu a reafirmat condamnarea de către Franța a „războiului de agresiune” al Rusiei în Ucraina, a precizat biroul său într-un comunicat. A fost prima convorbire telefonică între cei doi lideri din octombrie 2022, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului francez al Apărării.

De asemenea, dl Lecornu a exprimat solidaritatea Parisului cu victimele atacului terorist de luna trecută de la Moscova, care a ucis peste 100 de persoane. Vladimir Putin a declarat că atacul a fost comis de militanți islamici, dar a sugerat că a fost și în beneficiul Ucrainei și că Kievul ar fi putut juca un rol.

Atât Ucraina, cât și aliații săi occidentali au negat acest lucru

UPDATE ORA 19.00 – Stoltenberg spune că a purtat discuții cu liderul ungar

Secretarul general al NATO a declarat că a discutat cu premierul Ungariei despre preocupările acestuia din urmă cu privire la rolul alianței militare în Ucraina.

Liderul ungar Viktor Orban a fost un ghimpe în calea Ucrainei, încercând în mod repetat să blocheze ajutorul și menținând legături strânse cu Rusia.

Vorbind la reuniunea NATO de la Bruxelles, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat: „Ceea ce discutăm nu este o prezență de luptă a NATO în Ucraina. „Discutăm despre cum putem coordona și oferi sprijin din afara Ucrainei către Ucraina, așa cum fac aliații NATO”.

El a spus că ar fi posibil să se abordeze preocupările exprimate de Ungaria și „să se găsească o cale prin care să putem avea un consens”.

UPDATE ORA 18.00 – Întârzierile ajutorului american „au consecințe pe câmpul de luptă”

Tocmai îl auzim pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vorbind de la o reuniune a miniștrilor de externe ai alianței.

El are un mesaj special pentru SUA, spunând că fiecare zi de întârziere a deciziei de a trimite ajutoare în Ucraina are „consecințe pe câmpul de luptă”. El spune că acesta este motivul pentru care Ucraina este nevoită să raționalizeze muniția și „se luptă să țină pasul cu rușii”.

Rusia începe să „depășească” Ucraina în armament, avertizează dl Stoltenberg.

Secretarul general spune că aliații Ucrainei au „responsabilitatea” de a lua decizii și că este „urgent” ca SUA să ajungă la una. El spune că a fost asigurat de membri ai Congresului că majoritatea americanilor doresc mai mult ajutor pentru Ucraina.

UPDATE ORA 17.30 – „Prietenii Rusiei” cer UE să renunțe la ideea confiscării a 200 de miliarde de dolari în active înghețate ale Federației Ruse – Politico

Reprezentanții din China, Arabia Saudită și Indonezia îndeamnă în mod privat UE să reziste în continuare presiunii din partea SUA și Marea Britanie. Ei se tem că confiscarea bunurilor rusești va crea un precedent și ei vor fi următorii.

„Accept că rușii le-ar fi putut cere prietenilor să facă acest tam-tam”, a spus un diplomat înalt dintr-o țară din afara UE.

Există, de asemenea, temeri că Moscova își va încuraja aliații să atace activele occidentale în țările lor.

UPDATE ORA 17.18 – Ungaria nu va participa la activitățile NATO de coordonare a aprovizionărilor militare către Ucraina, a spus Szijjarto

Creșterea rolului de coordonare al NATO în livrările militare către Ucraina este periculoasă, deoarece trage alianța în conflict cu Rusia, crede Szijjarto.

Stoltenberg a confirmat intenția NATO de a prelua coordonarea aprovizionării militare către Ucraina, care sunt acum coordonate de Statele Unite.

UPDATE ORA 17.00 – Rusia susține că NATO a revenit la mentalitatea Războiului Rece

Relația Moscovei cu NATO a revenit la „setările Războiului Rece”, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova. Alianța militară occidentală marchează săptămâna aceasta cea de-a 75-a aniversare a sa.

Dna Zakharova a declarat că NATO nu are loc în „lumea multipolară” pe care Rusia spune că încearcă să o construiască pentru a pune capăt dominației SUA și a susținut că istoria sa a fost „plină de aventuri agresive care au adus războaie și distrugere pentru multe națiuni”. Ea a adăugat că aniversarea sa nu este un motiv de sărbătoare.

Când Vladimir Putin a lansat invazia sa în Ucraina în 2022, el a declarat că a vrut să împiedice NATO să se extindă spre est, spre Rusia. Se pare că invazia a avut efectul opus, deoarece a adus Finlanda și Suedia în alianță.

UPDATE ORA 16.00 – Blinken a fost nevoit să meargă cu mașina la Bruxelles după o problemă cu avionul

Delegația secretarului de stat al SUA a fost nevoită să meargă cu mașina de la Paris la Bruxelles pentru reuniunea de astăzi a miniștrilor de externe din NATO, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Schimbarea de plan a avut loc după ce avionul său a avut o problemă mecanică. Deplasarea cu mașina între Paris și Bruxelles durează aproximativ patru ore.

Într-o călătorie anterioară în Europa, în ianuarie, dl Blinken a fost blocat pentru scurt timp în orașul elvețian Davos din cauza unei probleme cu avionul său.

UPDATE ORA 15.00 – „Este doar o problemă de voință politică”: ministrul ucrainean cere mai multe apărări antiaeriene

Partenerii Ucrainei nu oferă Ucrainei suficientă apărare aeriană, a declarat astăzi pentru Reuters ministrul de externe al țării, Dmytro Kuleba, într-un interviu.

„Partenerii ne-au oferit sistemele lor diferite (de apărare aeriană), apreciem acest lucru, dar este pur și simplu insuficient, având în vedere amploarea războiului”, a spus Kuleba.

„Soluția este acolo. Este doar o problemă de voință politică. Deci cineva trebuie să ia decizia”, a spus ministrul.

UPDATE ORA 14.00 – David Cameron spune că toate țările ar trebui să „cheltuiască peste 2%” din PIB pentru apărare

Ajuns la reuniunea miniștrilor NATO, secretarul de externe britanic, David Cameron, le-a îndemnat aliaților să sporească cheltuielile pentru apărare.

„Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a ne asigura că această alianță continuă să crească și să se consolideze este să ne asigurăm că toți cheltuim peste 2% din PIB-ul nostru pentru apărare. Multe mai multe țări fac asta acum, dar avem nevoie de fiecare țară să facă asta.

Sincer, acesta este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a ne asigura că summitul NATO de la Washington din această vară este un succes și este, de asemenea, cel mai bun mod de a ne pregăti pentru alegerile americane din toamnă, oricare ar fi rezultatul acestora.”

UPDATE ORA 13.00 – NATO a revenit la o mentalitate de Război Rece, a declarat astăzi Ministerul de Externe al Rusiei

„Astăzi, în relațiile cu Rusia, blocul a revenit în contextul Războiului Rece”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Maria Zakharova reporterilor, a informat Reuters.

Ea a spus că alianța nu are locul într-o „lume multipolară”.

UPDATE ORA 12.00 – Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus un pachet de ajutor militar de 100 de miliarde de euro pe cinci ani pentru Ucraina

Întrebat despre propunere, un înalt diplomat european a spus pentru The Guardian:

„100 de miliarde pentru 5 ani pare destul de mare, dar este un mic efort pe care trebuie să-l plătim pentru ca Ucraina să câștige. În caz contrar, prețul va fi mult mai mare, vă asigur.”

Diplomatul a adăugat: „Nu ne-am dat seama încă cum construim acești 100 de miliarde de 5 ani. Am putea ajunge la o soluție care să includă și contribuțiile bilaterale către Ucraina, care ar putea fi apoi suportabile pentru fiecare.”

UPDATE ORA 10.00 – Zelenski cere „sisteme de apărare aeriană fiabile, capabile să salveze vieți”

În timp ce miniștrii NATO se pregătesc să se întâlnească astăzi la Bruxelles, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a reiterat apelul pentru mai multe apărări aeriene.

„Această teroare face ravagii în orașe și sate din întreaga Ucraine, iar Rusia este deosebit de necruțătoare în bombardarea zonelor de front și de frontieră”, a scris el.

„Nimic din toate acestea nu va fi posibil atunci când Ucraina va primi sisteme de apărare aeriană fiabile, capabile să salveze vieți și să restabilească securitatea orașelor noastre. „Patrioții” în mâinile ucrainenilor au demonstrat că toate formele de teroare rusă pot fi învinse”, a spus el.

UPDATE ORA 09.00 – Ucraina a doborât patru drone peste noapte, a declarat armata țării

„În noaptea de 3 aprilie 2024, inamicul a atacat regiunea Donețk cu trei rachete ghidate antiaeriene S-300 și a lansat 4 UAV Shahed-136/131 din zona Primorsko-Akhtarsk a Federației Ruse”, a spus aerul ucrainean. a spus forța, a raportat Ukrinform.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Statele Unite trebuie să cunoască și să evite cu orice preț operațiunile de dezinformare ale Rusiei dacă vor să își păstreze valorile occidentale și să ajute Ucraina să câștige războiul, susțin analiștii de conflicte

„Faptele de bază sunt puse sub semnul întrebării zilnic, în timp ce Kremlinul inundă dezbaterea occidentală cu narațiunile sale”, au declarat analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington.

Analiștii au afirmat că „ideea că războiul este imposibil de câștigat din cauza dominației Rusiei este o operațiune de informare rusă, care ne oferă o imagine a adevăratei strategii a Kremlinului și singura speranță reală de succes”.

De ani de zile, Rusia a manipulat informațiile suficient de mult pentru a determina alte țări să perceapă Rusia ca o forță dominantă în Europa și, mai recent, că este învingătoare în Ucraina.

Pentru că Rusia trebuie să marginalizeze partenerii occidentali ai Ucrainei, în special SUA, au scris analiștii ISW, „strategia rusă care contează cel mai mult, prin urmare, nu este strategia de luptă a Moscovei, ci mai degrabă strategia Kremlinului de a ne face să vedem lumea așa cum dorește el să o vedem și să luăm decizii în acea realitate alternativă generată de Kremlin care va permite Rusiei să câștige în lumea reală”.

Citește și