• Dmitri Peskov a declarat că blocul militar condus de SUA este deja implicat în conflictul din Ucraina și continuă să se extindă spre granițele Rusiei.
  • Cel puțin patru persoane au fost ucise când Rusia a lansat un dublu atac mortal cu drone asupra regiunii Harkov.
  • Cel puțin trei dintre cei uciși erau angajați ai serviciului de urgență al statului ucrainean.

UPDATE ORA 19:00 – Personalul rus a fost expulzat din sediul NATO

Mai mulți membri ai personalului rus au fost expulzați din sediul NATO, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg. Nu este clar când au avut loc expulzările.

„Ne-am dat seama că aceștia desfășurau activități care nu erau de fapt activități diplomatice, ci activități de informații”, a declarat Stoltenberg pentru Bild.

El nu a precizat câți au fost expulzați și nici nu a oferit detalii cu privire la informațiile pe care aceștia le-au adunat în timp ce se aflau la sediul NATO, care se află la Bruxelles.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

UPDATE ORA 18:00 – Doi morți și un copil de nouă ani printre răniți în atacul din Zaporizhzhia, potrivit unui oficial ucrainean

Cel puțin două persoane au murit și șase au fost rănite în urma unui atac rusesc în Zaporizhzhia, a declarat șeful administrației militare ucrainene pentru această regiune.

Un băiat de nouă ani se numără printre răniți, în timp ce morții sunt un bărbat și o femeie de vârstă nespecificată, a declarat Ivan Fedorov pe Telegram. Mama băiatului, în vârstă de 36 de ani, a fost, de asemenea, rănită, alături de tineri de 20 de ani și de un bărbat și o femeie de 50 de ani.

Dl Fedorov nu a precizat cum a fost comis atacul, iar Rusia nu a comentat afirmațiile. Rusia a afirmat astăzi că Ucraina a încercat să lovească centrala nucleară din Zaporizhzhia cu drone.

UPDATE ORA 17:00 – Rusia susține că Ucraina a încercat să lovească o centrală nucleară cu drone

În cea mai recentă dintr-o serie de acuzații de natură similară, Rusia a afirmat din nou că Ucraina a încercat să atace centrala nucleară Zaporizhzhia. „Forțele armate ucrainene au lovit teritoriul centralei nucleare din Zaporizhzhia cu mai multe UAV (drone)”, a declarat TASS, o agenție de presă de stat rusă, care citează conducerea centralei instalată la Moscova.

Cu toate acestea, se crede că infrastructura critică nu ar fi fost afectată, a adăugat aceasta. Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc că au încercat să creeze un dezastru nuclear prin atacarea centralei – care se află sub controlul Moscovei încă din primele zile ale războiului.

Ucraina nu a răspuns la ultimele acuzații ale Moscovei – care nu sunt verificate.

UPDATE 15:00-O ofensivă iminentă a Rusiei este puțin probabilă, spune un oficial NATO

Este puțin probabil ca Rusia să lanseze o ofensivă pe scară largă în viitorul apropiat, a declarat un oficial NATO.

Forțele ruse au un „avantaj cantitativ semnificativ” în ceea ce privește armele și personalul, dar „nu dispun de muniția și de unitățile manevrabile necesare pentru o ofensivă majoră de succes”, a declarat oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, pentru European Pravda.

Oficialul a mai spus că unitățile rusești de pe linia frontului sunt „lipsite de personal și lipsite de experiență”.

În plus, acestea primesc ordine „motivate politic” care corespund unor „obiective nerealiste” pe câmpul de luptă, a spus el.

Ca urmare, este puțin probabil ca Moscova „să poată desfășura o ofensivă semnificativă fără o nouă mobilizare pe scară largă”.

Volodymyr Zelenskyy a declarat în februarie că Rusia plănuia o ofensivă în primăvară sau la începutul verii.

UPDATE 13:00- 20 de persoane au fost ucise sau rănite în atacul asupra aerodromului, susține o sursă

Până la 20 de persoane au fost ucise sau rănite în atacul cu drone ucrainene care a vizat aerodromul Morozovsk, potrivit unei surse.

Sursa anonimă a serviciilor de informații ucrainene, care a vorbit cu Associated Press, nu a furnizat dovezi pentru afirmația lor – care nu este verificată.

După cum am raportat în postarea noastră anterioară, guvernatorul regiunii rusești în care se află aerodromul a declarat că opt persoane au fost rănite – dar a precizat că atacul a avut loc în apropierea bazei (și nu direct asupra acesteia) și nu a făcut nicio referire la vreun deces.

UPDATE 11:00-Ucraina neagă afirmația Rusiei potrivit căreia forțele au ajuns într-un oraș din estul țării

Armata ucraineană a respins afirmațiile Rusiei potrivit cărora trupele sale ar fi ajuns în suburbiile orașului Chasiv Yar din regiunea Donețk.

Cu toate acestea, a remarcat lupte în zonă.

„Situația de acolo este foarte dificilă, luptele continuă, dar ei [trupele rusești] nu sunt acolo”, a declarat Andriy Zadubinnyi, purtătorul de cuvânt al comandamentului de est al Ucrainei, pentru agenția de presă Reuters.

„Nu credeți rapoartele rusești”.

Acest lucru vine după ce agenția de știri de stat rusă RIA a citat un consilier al șefului regional instalat de Moscova în regiune, care a declarat că forțele Kremlinului au ajuns în suburbii.

UPDATE 10:00-Ucraina efectuează „lovituri coordonate” asupra unei baze aeriene militare din interiorul Rusiei

Ucraina a efectuat „lovituri coordonate” în cursul nopții împotriva unei baze aeriene militare din interiorul Rusiei, vizând avioane de luptă rusești, a declarat o sursă ucraineană pentru Sky News.

Operațiunea, care a avut loc în această dimineață, a inclus atacuri împotriva bombardierelor de vânătoare SU-34, care au fost folosite de armata rusă pentru a lovi forțele Kievului în interiorul Ucrainei, a declarat sursa militară, vorbind sub rezerva anonimatului.

„Aerodromul militar Morozovsk găzduiește puternice capacități de avioane rapide, SU-34, care lansează lovituri asupra trupelor ucrainene de pe linia frontului”, a declarat sursa.

UPDATE 9:00-Rusia spune că planurile suedeze pentru o bază NATO în Marea Baltică reprezintă o provocare

Ministerul de Externe al Rusiei a calificat planurile Suediei de a înființa o bază militară NATO pe insula Gotland din Marea Baltică drept o provocare care ar transforma marea într-o zonă de confruntare geopolitică, a relatat agenția de stat rusă RIA news.

Ministerul a declarat că această mișcare ar crește riscurile pentru transportul maritim în Marea Baltică.

UPDATE 8:00-Forțele rusești „intră într-o suburbie ucraineană

Forțele rusești au intrat într-o suburbie a orașului Chasiv Yar din regiunea ucraineană Donețk, a declarat un consilier al șefului regional numit de Rusia.

Chasiv Yar, situat la aproximativ 10 km la vest de Bakhmut, a servit ca punct de pregătire important pentru trupele ucrainene din zonă.

Oficialii ucraineni nu au comentat afirmațiile Rusiei privind intrarea în orașul Donețk.

Avansul rusesc a fost confirmat de think-tank-ul american Institute for the Study of War, care a citat imagini geolocalizate și a afirmat că forțele ucrainene și-au oprit înaintarea, și de agenția de știri de stat rusă RIA.”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Relațiile dintre Rusia și NATO au alunecat până la nivelul de confruntare directă, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dmitri Peskov a declarat că blocul militar condus de SUA este deja implicat în conflictul din Ucraina și continuă să se extindă spre granițele Rusiei.

Între timp, cel puțin patru persoane au fost ucise atunci când Rusia a lansat un dublu atac mortal cu drone asupra regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei, au declarat oficialii.

Rusia a tras 15 drone în întreaga regiune, potrivit guvernatorului Oleh Synehubov, dar cele mai multe pagube au fost produse în orașul omonim al regiunii. Imaginile au arătat o gaură mare făcută în partea laterală a unei clădiri cu 14 etaje din oraș.

Cel puțin trei dintre cei uciși erau angajați ai serviciului de urgență al statului ucrainean, care s-au grăbit să ajungă la locul primului atac la blocul turn, pentru a deveni victimele unei a doua lovituri. Cel puțin o duzină de persoane au fost rănite.

În șase regiuni ucrainene au fost introduse limitări ale alimentării cu energie electrică din cauza ultimelor atacuri asupra infrastructurii rețelei și a consumului mai mare de electricitate.

Citește și