• Douăzeci și cinci de „angajamente de luptă” au avut loc în jurul orașelor Kupyansk, Liman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, se arată în actualizare.
  • Piloții ucraineni se antrenează acum pe avioane F-16 în mai multe țări, afirmă cel mai înalt diplomat al UE.
  • Ucraina va primi sprijin occidental „pentru anii următori”, spune Rishi Sunak.

UPDATE ORA 22.00

Alexandr Lukașenko a apărut în public și a respins afirmațiile potrivit cărora ar avea probleme de sănătate. Într-o înregistrare video difuzată de o instituție media de stat, președintele belarus, în vârstă de 68 de ani, le-a spus oficialilor: „Nu voi muri, băieți”.

Lukașenko, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, nu a mai fost văzut de la 9 mai, la o paradă militară la Moscova, unde a părut obosit și instabil. El a declarat în cadrul unei reuniuni că a suferit de un adenovirus, care este un virus comun al răcelii.

UPDATE ORA 21.00

Două bombardiere americane au fost detectate în timp ce se apropiau de frontiera rusă deasupra Mării Baltice, potrivit Ministerului rus al Apărării. Aceștia spun că un avion de vânătoare a fost mobilizat pentru a intercepta cele două bombardiere și pentru a preveni orice incursiune la graniță.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Avioanele au fost descrise ca fiind „bombardiere strategice ale Forțelor Aeriene ale SUA” și nu au trecut granița, potrivit oficialilor ruși. Forțele aeriene americane operează trei tipuri de bombardiere strategice, uriașul B-52 Stratofortress, B-1 Lancer și invizibilul B-2 Spirit.

UPDATE ORA 20.00

Presa de stat rusă a relatat că agenția de securitate a țării – FSB – a solicitat prelungirea cu trei luni a arestului preventiv al reporterul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat pentru CNN: „Ar trebui să fie eliberat imediat. Jurnalismul nu este o crimă.”

El a spus că oficialii americani încă fac presiuni asupra Rusiei pentru a obține acces consular pentru domnul Gershkovici care a negat întotdeauna acuzațiile.

UPDATE ORA 19.00

Recruții ruși se îndreaptă spre război cu un zâmbet și cu binecunoscutul simbol ce confirmă că totul va fi bine.

Sursă: Sky News

Conscrișii au participat astăzi la o ceremonie la Catedrala Trinității din Sankt Petersburg pentru a marca plecarea lor. Ei vor fi mutați în garnizoanele lor. În luna octombrie a anului trecut, oficialii ruși au declarat un număr de 82.000 de recruți ce au fost trimiși pe linia frontului.

Sursă: Sky News

Rusia a înrolat 300.000 de oameni în toamna anului trecut, iar în luna ianuarie a acestui an, serviciile de informații au sugerat că se pregătește să mobilizeze încă 500.000 de oameni.

În martie, serviciile de informații britanice au afirmat că Rusia plănuia să recruteze încă 400.000 de soldați profesioniști, pe fondul rapoartelor privind pierderile grele din Ucraina.

Sursă: Sky News

UPDATE ORA 18.00

Ucraina va primi sprijin occidental „pentru anii următori”, spune Sunak

Ucraina va primi sprijin occidental în „anii care vor veni”, a spus Rishi Sunak, avertizat pe Vladimir Putin că strategia sa de a aștepta „nu va funcționa”. Prim-ministrul a spus că una dintre „marile greșeli de calcul” ale președintelui rus a presupus că invazia sa în Ucraina va fragmenta aliații.

Vorbind în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la Conferința de apărare de la Londra de la Bush House, dl Sunak a mai spus că a existat „coerență” în cadrul G7 în abordarea față de Beijing.

UPDATE ORA 17.00

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia ridică măsurile „anti-terorism”

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia a declarat marți că măsurile antiteroriste pe care le-a introdus după atacul transfrontalier de luni din Ucraina au fost ridicate.

„A fost luată o decizie de a anula regimul operațiunii judiciare antiteroriste pe teritoriul regiunii Belgorod”, a scris guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram.

UPDATE ORA 16.00

Belarus a luat parte la deportarea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina, potrivit unui raport preliminar întocmit de liderii opoziției belaruse în exil.

Conducerea națională anticriză, un grup de opozanți politici ai guvernului președintelui Alexander Lukașenko, a declarat că 2.150 de copii ucraineni, inclusiv orfani cu vârste cuprinse între șase și 15 ani, au fost duși în așa-numitele tabere de recreere și sanatorii de pe teritoriul belarus.

Reuters, care transmite știrea, spune că nu a primit răspunsuri la întrebările trimise biroului lui Lukașenko.

UPDATE ORA 15.00. Toți atacatorii transfrontalieri rămași au fost trimiși înapoi în Ucraina, afirmă Ministerul rus al Apărării

Luptătorii care au trecut luni din Ucraina în regiunea Belgorod, în vestul Rusiei, au fost împinși înapoi pe teritoriul ucrainean, a anunțat marți Ministerul rus al Apărării în cadrul unei informări zilnice.

Ministerul a precizat că luni, „după bombardarea intensivă cu artilerie a punctului de control internațional Kozinka, precum și a unui număr de alte facilități civile din districtul Graivoronski din regiunea Belgorod, o unitate a formațiunii naționaliste ucrainene a invadat teritoriul Federației Ruse”.

UPDATE ORA 14.00. Piloții ucraineni se antrenează acum pe avioane F-16 în mai multe țări, afirmă cel mai înalt diplomat al UE

Piloții ucraineni au început să se antreneze pe avioane de luptă F-16 în mai multe țări ale Uniunii Europene, potrivit Înaltului Reprezentant al blocului comunitar, Josep Borrell.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut aliaților avioanele, deoarece Kievul încearcă să își îmbunătățească apărarea împotriva atacurilor aeriene rusești.

Luând cuvântul în drum spre o reuniune a miniștrilor apărării din UE, care a avut loc marți la Bruxelles, Borrell a declarat că antrenamentul „va dura, dar cu cât mai repede, cu atât mai bine”.

UPDATE ORA 13.00

Kremlinul spune că „militanții ucraineni” sunt încă activi în regiunea Belgorod din Rusia

Kremlinul a declarat marți că „militanții ucraineni” sunt încă activi în regiunea de graniță a Rusiei Belgorod, la o zi după ce autoritățile locale au declarat acolo o operațiune de combatere a terorismului pentru a respinge ceea ce au numit un grup de sabotaj din Ucraina.

Într-un apel cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că campania militară a Rusiei în Ucraina a fost lansată pentru a preveni astfel de incursiuni și că sunt necesare mai multe eforturi din partea Rusiei pentru a preveni astfel de incidente.

UPDATE ORA 12.00

Anchetatorii ruși deschid un „caz de terorism” pentru atacul transfrontalier din Ucraina

Anchetatorii ruși au declarat marți că au deschis o anchetă privind terorismul după ce au spus că este un atac transfrontalier asupra regiunii Belgorod din Rusia, organizat de ceea ce ei au numit grupuri armate ucrainene. Kievul a negat implicarea în atac.

Lupte au izbucnit luni în regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina.

UPDATE ORA 11.00

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul Ucrainei de Donețk, una dintre regiunile ocupate din Donbas pe care Federația Rusă pretinde că le-a anexat, a raportat că orașul Torețk a fost lovit în această dimineață. El a scris:

În această dimineață, rușii au lovit Torețk – din fericire, fără victime. Au fost avariate școala în care se află punctul de invincibilitate, o extindere a templului și o clădire înaltă pe o rază de 100 de metri de epicentru. Potrivit informațiilor preliminare, inamicul a folosit bombe aeriene.

UPDATE ORA 10.00

Ziua de 23 mai este sărbătorită ca zi națională pentru pușcașii marini ucraineni, iar președintele a postat pe canalele sale de socializare câteva imagini în care se întâlnește cu personalul militar. Într-o postare, Volodimir Zelenski a scris:

Apărătorii noștri. În prima linie. Astăzi mă aflu aici pentru a-i felicita pe luptătorii noștri cu ocazia zilei pușcașilor marini ucraineni. Glorie tuturor celor care apără Ucraina!

UPDATE ORA 09.00

Dronele au fost doborâte deasupra Belgorodului, spune guvernatorul. Un număr nespecificat de drone au fost doborâte deasupra zonei Belgorod, aflată pe linia frontului rusesc, de către armamentul antiaerian, a declarat astăzi guvernatorul regional.

Regiunea, care se învecinează cu Ucraina, este martora unor lupte începând de luni, după ce ceea ce oficialii ruși au numit un grup de sabotaj ucrainean a trecut granița.

UPDATE ORA 08.00

Bahmut a devenit un simbol sângeros atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia – cu prețul plătit în vieți omenești.

Revendicări și contrarevendicări apar între Moscova și Kiev în legătură cu orașul din estul țării, scrie Kim Sengupta. Dar există un fapt de necontestat – numărul masiv de morți și durerea resimțită de cei care l-au numit acasă

UPDATE ORA 07.00

Mișușin a sosit luni târziu la Shanghai, a precizat ministerul, unde a fost întâmpinat la aeroport de ambasadorul Moscovei în China, Igor Morgulov, și de cel mai înalt diplomat al Beijingului în Rusia, Zhang Hanhui.

UPDATE ORA 06.00

Premierul rus Mihail Mișușin a sosit în China, a anunțat Ministerul de Externe de la Moscova, pentru o vizită în cadrul căreia se va întâlni cu președintele Xi Jinping și va semna o serie de acorduri privind infrastructura și comerțul.

UPDATE ORA 05.00

Sosirea avioanelor F-16 în Ucraina va dura „câteva luni în cel mai bun caz”, spune secretarul Forțelor Aeriene americane

Administrația a oferit puține detalii despre planul de dotare a Forțelor Aeriene ucrainene cu avioane de producție americană sau cu alte aeronave de generația a patra, după ce președintele Joe Biden a anunțat vineri că SUA va sprijini un efort comun de antrenament, cum ar fi cine va furniza aeronavele sau unde va avea loc. Personalul american va participa la pregătire alături de aliați și parteneri din Europa.

UPDATE ORA 04.00

Legiunea „Libertate pentru Rusia” difuzează o înregistrare video care pare să arate steagul opoziției fluturând deasupra unei universități din Moscova.

Legiunea Libertate pentru Rusia – un grup care a revendicat responsabilitatea pentru o aparentă incursiune în interiorul teritoriului rusesc în Belgorod – a postat luni seara un videoclip care pare să arate așa-numitul steag al Rusiei libere fluturând deasupra Universității de Stat din Moscova.

În videoclipul incidentului, pentru care Legiunea nu a revendicat în mod direct responsabilitatea, baloane par să ridice steagul cu dungi albastre și albe deasupra clădirii principale a universității.

UPDATE ORA 03.00

Radiodifuzorul de știri ucrainean Hromadske, a declarat că două grupuri armate ale opoziției ruse, Legiunea Libertatea Rusiei și Corpul Voluntarilor Ruși (RVC), formate din cetățeni ruși, au fost responsabile pentru atacul din regiunea Belgorod.

UPDATE ORA 02.00

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat luni că un „grup de sabotaj” ucrainean a pătruns pe teritoriul rusesc în districtul Graivoron, la granița cu Ucraina, și că a fost respins de forțele locale.

UPDATE ORA 01.00

Forțele ruse se luptă cu o incursiune transfrontalieră a unor luptători, descriși alternativ fie ca fiind grupuri armate ale opoziției ruse, fie ca sabotori ucraineni , care au trecut frontiera ucraineană în ceea ce pare a fi unul dintre cele mai îndrăznețe atacuri pe teritoriul rusesc de la începutul războiului dintre Moscova și Kiev, în urmă cu 15 luni.

Știrea inițială

Orașele Bahmut și Marinka din estul Ucrainei continuă să fie „epicentrul luptelor”, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, luni. Douăzeci și cinci de „angajamente de luptă” au avut loc în jurul orașelor, scrie CNN.

„Luptele pentru orașul Bahmut continuă. Ocupanții au efectuat lovituri aeriene în apropiere de Bakhmut și Ivanivske”, a precizat Statul Major General. „Forțele de apărare ucrainene au respins numeroase atacuri inamice în apropierea orașului Marinka.”

„Ei continuă să distrugă infrastructura civilă în apropierea liniei de contact” în direcțiile Zaporojie și Herson, potrivit actualizării. Raportul zilnic a evidențiat, de asemenea, „atacul masiv cu rachete și aerian asupra instalațiilor de infrastructură civilă și critică a Ucrainei”, care a lovit orașul Dnipro, orașul Zaporojie și așezări din regiunea Harkov.

Anterior, luni, președintele Volodimir Zelensky a mulțumit forțelor ucrainene care apără cerul țării. „De aseară și până în această dimineață, au doborât 25 de drone. 25 din 25. Un rezultat excelent”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic. „Fiecare astfel de doborâre înseamnă vieți salvate, infrastructură salvată”.

Citește și: