• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un discurs despre situația din Rusia.
  • Zelenski a afirmat că „omul de la Kremlin” era „foarte speriat”.
  • „Astăzi este o zi în care cu siguranță nu ar trebui să existe tăcere”, a declarat liderul ucrainean.

UPDATE ORA 23:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat cu Joe Biden în cadrul unei convorbiri telefonice despre tulburările din weekend legate de Rusia și că evenimentele au scos la iveală slăbiciunea puterii lui Vladimir Putin.

Zelenski a cerut ca presiunea globală să fie exercitată asupra Rusiei și a precizat că el și Biden au discutat, de asemenea, despre extinderea cooperării în partea apărării, cu accent pe armele cu rază lungă de acțiune.

UPDATE ORA 22:00

„Contraofensiva Ucrainei a avansat de la 600 la 1.000 de metri pe flancurile de sud și de nord în jurul Bakhmut.”, a declarat Serhiy Cherevaty, purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe din est, pentru agențiile de presă ucrainene.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Oleksandr Tarnavski, un comandant ucrainean, a declarat pentru agenția națională de presă a Ucrainei că: „Forțele sale au eliberat teritorii din apropierea orașului Krasnohorivka, în regiunea Donețk, ocupate de separatiștii pro-ruși din 2014”.

UPDATE ORA 21:00

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că revolta condusă de grupul de mercenari Wagner din Rusia împotriva conducerii țării evidențiază diviziunile din cadrul guvernului rus.

El a adăugat că: „Situația continuă să evolueze și urmăresc atent evenimentele oră de oră…toate acestea ar trebui să ne facă să fim foarte vigilenți și justifică pe deplin sprijinul pe care îl acordăm ucrainenilor în rezistența lor”.

UPDATE ORA 20:00

Președintele Gitanas Nauseda a avertizat că NATO va trebui să își consolideze flancul estic dacă Belarus va deveni noua gazdă a șefului Wagner, Evgheni Prigozin. „Dacă Prigozhin sau o parte a grupului Wagner ajunge în Belarus cu planuri și intenții neclare, aceasta va însemna doar că trebuie să consolidăm securitatea frontierelor noastre estice”, relatează The Guardian.

Lituania va organiza summitul NATO luna viitoare și a declarat că planul general de securitate pentru această reuniune nu se va schimba în urma evoluțiilor recente din Rusia.

UPDATE ORA 19:00

Zeci de luptători ai grupului Wagner s-au predat poliției în timpul retragerii din Rostov-pe-Don și din alte regiuni. Acest eveniment a fost raportat pe canalul Tg Mash de pe Telegram alături de declarația: „Toți au spus că nu vor să se întoarcă la război și și-au predat armele”.

UPDATE ORA 18:00

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și Alexander Lukașenko, au vorbit din nou la telefon pe parcursul zilei de azi, a anunțat agenția de presă Belta din Belarus.

Cei doi bărbați au vorbit de cel puțin două ori sâmbătă. Lukașenko a ajutat la obținerea unui acord cu liderul mercenarilor ruși Evgheni Prigojin, care și-a semnat demisia.

UPDATE ORA 17:00

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a refuzat să dezvăluie locul unde s-ar putea află Vladimir Putin în urma unei revoltei armate din Rusia.

În timpul revoltei grupului Wagner, pe internet s-a speculat intens că Putin ar fi părăsit Moscova. Datele de zbor care arătau că avionul său prezidențial se deplasează a sporit incertitudinea.

Astăzi, imagini cu Putin au fost difuzate de televiziunea de stat rusă, dar se pare că acestea au fost înregistrate înainte de revolta condusă de șeful grupului de mercenari Wagner. În timpul unei serii de interviuri acordate presei, Antony Blinken a fost întrebat la CBS News unde s-ar putea afla președintele rus în acest moment și dacă se află la Moscova.

Blinken a spus că: „Nu vreau să fac speculații în acest sens și nici să mă folosesc de informațiile pe care le avem.”

UPDATE ORA 16:00

Regatul Unit trebuie să se pregătească pentru o Rusia post-Vladimir Putin „profund periculoasă și imprevizibilă”, a avertizat un expert în securitate după ce autoritatea președintelui rus a fost slăbită de o încercare de rebeliune.

Edward Lucas, consilier principal la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, a declarat pentru BBC Radio 4 The World This Weekend: „Ne-am pregătit foarte puțin în această țară și ne-am gândit foarte puțin la Rusia post-Putin.

„Vor fi tot felul de dileme și dificultăți cu care ne confruntăm și trebuie să începem să ne gândim chiar acum la modul în care le facem față.

UPDATE ORA 15:00

Ministerul de Externe al Rusiei declară că China și-a exprimat sprijinul pentru conducerea de la Moscova, în timp ce Vladimir Putin încearcă să-și stabilizeze țara în urma revoltei grupului de mercenari Wagner de sâmbătă.

După cum relatează Reuters, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a avut o întâlnire cu ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, după ce a zburat la Beijing pentru discuții pe probleme „internaționale”.

UPDATE ORA 14.00 Atacuri aeriene ruse asupra capitalei Ucrainei unde au murit cinci persoane

Vitali Klitschko a spus că încă două cadavre au fost găsite duminică sub dărâmăturile unui bloc de apartamente, relatează presa ucraineană.

Fotografiile Serviciului de Stat de Urgență arată că apartamentul a fost aproape complet distrus, acesta fiind lovit ieri de o rachetă în timpul atacurilor rusești asupra Kievului.

UPDATE ORA 13.00

️Wagner poate conduce un atac asupra Kievului din partea Belarusului, avertizează generalul britanic.

Liderii ucraineni ar trebui să se ferească de un posibil atac condus de Prigozhyn, comis la Kiev din Belarus, i-a spus generalul Lord Richard Dunnatt lui Trevor Phillips.

„Faptul că a plecat în Belarus provoacă o oarecare îngrijorare”, a spus fostul șef al statului major al armatei britanice.

Potrivit acestuia, dacă „a păstrat o forță de luptă eficientă în jurul său, atunci el reprezintă din nou o amenințare pentru flancul ucrainean cel mai apropiat de Kiev”, unde a început războiul.

UPDATE ORA 12.00

Poliția ucraineană publică imagini din interiorul unei clădiri care s-a prăbușit.

UPDATE ORA 11.00

Analiștii au încercat să explice evenimentele tumultoase din ultimele 24 de ore, care au reprezentat cea mai mare provocare pentru președintele rus Vladimir Putin în cele peste două decenii la putere.

Multe întrebări au rămas fără răspuns, inclusiv dacă șefului revoltat Evgheni Prigojin i s-ar alătura în exil vreuna dintre trupele lui Wagner și ce rol ar putea avea el acolo, dacă este cazul.

Dar riscul pentru Putin este dacă va fi considerat slab, au spus analiștii.

Sursă: The Guardian

UPDATE ORA 10.00 Toate restricțiile pe autostrăzile rusești au fost ridicat

Toate restricțiile impuse anterior asupra autostrăzilor din Rusia au fost ridicate, a declarat agenția de presă TASS, citând Agenția Federală de Drumuri.

Mercenarii ruși puternic înarmați, care au avansat în cea mai mare parte a drumului spre Moscova, au început să se întoarcă sâmbătă, reducând o provocare majoră pentru stăpânirea puterii de către președintele Vladimir Putin, într-o mișcare conform căreia liderul lor va evita vărsarea de sânge.

UPDATE ORA 09.00

Un incendiu dintr-un rezervor de combustibil la o rafinărie de petrol din apropierea orașului Voronezh din sud-vestul Rusiei a fost stins, a informat duminică agenția de știri de stat rusă TASS, citând Ministerul Situațiilor de Urgență din regiune.

Pompierii au stins complet incendiul, care a distrus un tanc de 5.000 de tone de kerosen de aviație, a informat TASS.

UPDATE ORA 08.00

Oficialii americani din domeniul securității au fost avertizați încă de miercuri că Prigojin se pregătea să acționeze, relatează The New York Times citând surse din serviciile de informații.

Preocuparea lor imediată a fost modul în care va afecta controlul Moscovei asupra arsenalului său de arme nucleare.

Serviciile secrete americane urmăreau de luni de zile tensiunile crescânde dintre șeful Wagner și liderii de război ai Rusiei – inclusiv ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

UPDATE ORA 07.00

În satul Kalanchak, regiunea Herson, a fost înființat un spital militar. Sunt aproximativ 100 de militari ruși. La rândul său, este interzisă acordarea de asistență medicală populației civile.

În regiunea Herson ocupată temporar, se intensifică procesul de evacuare a colaboratorilor locali cu pașapoarte rusești în mașinile proprii către Crimeea ucraineană ocupată temporar. Cu toate acestea, angajații FSB al Federației Ruse efectuează măsuri de filtrare împotriva fiecărui trădător.

În ultima zi, aviația forțelor de apărare a efectuat 18 lovituri asupra zonelor de concentrare a personalului inamic și a distrus 1 complex de rachete antiaeriene inamice. De asemenea, apărătorii noștri au distrus 6 UAV-uri de recunoaștere.

UPDATE ORA 06.00

În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat 53 de rachete și 15 lovituri aeriene, precum și aproximativ 50 de atacuri de la sistemele de salvare cu rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și zonelor populate.

Inamicul continuă să-și concentreze principalele eforturi pe direcțiile Lymansky, Avdiyivskyi și Marinsky – 29 de ciocniri au avut loc în timpul zilei.

erie au lovit 1 sistem de rachete antiaeriene Strela, 3 zone de concentrare a personalului și echipamentului militar, 12 tunuri în poziții de tragere și 2 stații EW ale inamicului.

UPDATE ORA 05.00.

BBC relatează că o explozie a fost auzită în orașul Zaporojie. Se pare că a fost declarată o alertă de raid aerian în oraș și în regiune.

În Zaporojie se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, care a fost capturată de ruși în luna mai a anului trecut, după lupte crâncene.

Contraofensiva Ucrainei este în curs de desfășurare în prezent în regiunea Zaporojie.

Vineri, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a plănuit un atac „terorist” asupra centralei, lucru negat de Moscova.

UPDATE ORA 03.00. Ucraina a ajuns în play-off-ul pentru EURO 2023

Echipa națională a Ucrainei a învins echipa gazdă, România, în cel de-al doilea meci din cadrul Campionatului European de fotbal Under-21 al UEFA. Meciul a avut loc pe arena de acasă a echipei Steaua din București.

Ucrainenii s-au bucurat de un avantaj aproape pe tot parcursul meciului. Aceștia au reușit să înscrie abia în minutul 89, moment în care portarul român Victor Dikan a trimis mingea cu capul în plasă.

UPDATE ORA 01.00

Profitând de tulburările care se desfășoară sâmbătă la Moscova, forțele ucrainene au lansat contraofensive simultane în mai multe direcții, potrivit ministrului adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

„Gruparea estică de trupe a lansat astăzi o ofensivă în mai multe direcții în același timp”, a spus Maliar într-o postare Telegram, numind câteva orașe și orașe, printre care Bakhmut și Yahidne, printre locurile în care a fost lansată ofensiva.

Știrea inițială

Cu puțin timp înainte de anunțul retragerii trupelor Wagner, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un discurs despre situația din Rusia. El a declarat că evenimentele de sâmbătă au arătat „că șefii Rusiei nu controlează nimic”. Kremlinul, a spus el, „a arătat tuturor bandiților ruși, mercenarilor, oligarhilor” că este ușor să „capturezi orașele rusești și, probabil, arsenalele cu arme”.

Zelenski a afirmat că „omul de la Kremlin” era „foarte speriat”. Acesta s-a folosit de contextul situației din Rusia pentru a îndemna aliații să ofere Ucrainei avioane de luptă F-16 și rachete balistice tactice ATACMS, precum și pentru a sublinia importanța aderării Ucrainei la NATO.

Zelenski: „Omul de la Kremlin se teme foarte tare”

„Astăzi este o zi în care cu siguranță nu ar trebui să existe tăcere. Cu siguranță avem nevoie de conducere. Astăzi, lumea a văzut că șefii Rusiei nu controlează nimic. Absolut nimic. Haos total. Absența completă a oricărei predictibilități. Și asta se întâmplă pe teritoriul rusesc, care este complet încărcat cu arme”, a declarat Zelenski.

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat vineri conducerea militară a Moscovei că a ordonat lovituri asupra taberelor lor și că a ucis un număr „uriaș” de forțe, scrie France 24.

După declarațiile făcute, presa de stat rusă nu are voie să publice sau să menționeze niciuna dintre declarațiile lui Prigojin. Camerele TV din Moscova au fost oprite.

Citește și