• Munițiile cu dispersie furnizate de Statele Unite au ajuns în Ucraina, a confirmat Pentagonul.
  • Liderii americani au dezbătut această problemă timp de luni de zile, înainte ca președintele Joe Biden să ia decizia finală săptămâna trecută.
  • Bombele, care se deschid în aer și lansează zeci de alte bombe, sunt interzise în 120 de țări, dar nu și în SUA, Ucraina sau Rusia.

UPDATE ORA 23:00. ONU așteaptă răspunsul Rusiei, pe măsură ce termenul limită pentru expirarea acordului privind cerealele se apropie

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, așteaptă în continuare un răspuns din partea președintelui rus Vladimir Putin cu privire la propunerea de a prelungi acordul care permite exportul în siguranță de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ONU, potrivit Al Jazeera.

„Se poartă discuții, se trimit mesaje pe WhatsApp, se trimit și se schimbă mesaje pe Signal. Așteptăm, de asemenea, un răspuns la scrisoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, întrebat de jurnaliști despre negocierile dintre Națiunile Unite și Moscova.

Guterres i-a scris marți lui Putin cerându-i să prelungească acordul de la Marea Neagră în schimbul conectării unei filiale a Băncii Agricole a Rusiei (Rosselkhozbank) la sistemul internațional de plăți SWIFT, potrivit unor surse citate de Reuters.

Recomandări

RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?
TRUMP „ÎNGHEAȚĂ” ÎN TIMPUL DISCURSULUI
CINE E MUHAMMAD MUKHABAR?
CONTRACTELE LUI ALTMAN

Rusia nu a fost de acord să înregistreze nicio navă nouă după data de 27 iunie, iar inițiativa va expira luni dacă Moscova nu va accepta să o prelungească.

UPDATE ORA 22:00. Scholz apără decizia SUA de a furniza Ucrainei bombe cu dispersie

Cancelarul german Olaf Scholz a apărat vineri decizia SUA de a furniza muniții cu dispersie Ucrainei, subliniind în același timp importanța interzicerii acestui tip de arme, scrie Al Jazeera.

Guvernul SUA „a luat o decizie care nu ne aparține, dar pe care a luat-o în mod suveran” , a declarat Scholz, în cadrul tradiționalei sale conferințe de presă de vară de la Berlin.

Cancelarul a subliniat că, în caz contrar, este posibil ca SUA să nu fie în măsură să furnizeze suficiente obuze și proiectile Ucrainei.

Dar el a adăugat că Convenția internațională privind munițiile cu dispersie, pe care Germania a semnat-o, este „de mare importanță” și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul potențial al bombelor cu dispersie neexplodate asupra civililor mult timp după ce războiul se va încheia.

SUA, Ucraina și Rusia nu au semnat convenția, care urmărește să interzică munițiile cu dispersie.

UPDATE ORA 21:00. Procurorul-șef al CPI: Africa de Sud ar trebui să respecte dreptul internațional dacă Putin vine în țară

Africa de Sud ar trebui să facă „ceea ce trebuie” și să respecte dreptul internațional dacă președintele rus Vladimir Putin va participa fizic la summitul blocului BRICS de luna viitoare de la Johannesburg, a declarat vineri procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, la CNN.

Termenul BRIC a fost inventat de economistul Jim O’Neill de la Goldman Sachs în 2001 pentru a descrie ascensiunea Braziliei, Rusiei, Indiei și Chinei. Blocul BRIC a avut primul summit în 2009, în Rusia, iar Africa de Sud s-a alăturat în 2010.

În luna martie, CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin și al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru crime de război, acuzându-i de deportarea ilegală a sute de copii din teritoriile ucrainene ocupate în Rusia. Rusia, SUA, Ucraina și China nu sunt state membre ale CPI.

UPDATE ORA 20:00. Putin a propus un nou posibil comandant Wagner

Președintele Vladimir Putin le-a propus luptătorilor Wagner ca un mercenar veteran pe nume Andrei Troșev să comande începând de acum grupul militar privat, potrivit unor comentarii făcute de liderul rus pentru ziarul economic Kommersant și publicate vineri, scrie CNN.

Potrivit ziarului, Putin a prezentat o serie de opțiuni pentru viitorul mercenarilor Wagner, inclusiv continuarea luptei sub conducerea directă a comandatului lor „adevărat”, un bărbat identificat cu pseudonimul de luptă „Sedoy”, ceea ce înseamnă „Păr cărunt”.

UPDATE ORA 19:00. Danemarca a trimis Ucrainei drone pentru detectarea minelor

Ministerul Apărării din Danemarca a trimis șase vehicule aeriene fără pilot (drone) pentru scanarea și detectarea minelor, ca parte a pachetului de ajutor pentru Ucraina, scrie European Pravda.

Potrivit ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, aceste drone sunt folosite pentru inspecția non-tehnică a teritoriilor, inclusiv a zonelor de apă, pentru a detecta prezența de muniție explozivă.

„Este cea mai recentă abordare inovatoare pentru inspectarea teritoriilor”, a subliniat Reznikov, într-un mesaj publicat pe Twitter, mulțumind partenerilor danezi.

De asemenea, ministrul ucrainean a distribuit un clip care demonstrează utilizarea tehnologiei primite.

Danemarca face parte și din coaliția internațională care îi antrenează pe piloții ucraineni pe avioanele occidentale de luptă.

Update ora 18.00 Luptătorii Wagner antrenează forțele din Belarus

Ministerul Apărării al țării a declarat că au loc cursuri cu unități de trupe în Osipovichi – orașul în care a fost înființată o tabără pentru mercenari.

Luptătorii Wagner au primit opțiunile de a merge în Belarus, de a se retrage sau de a fuziona cu armata rusă, ca parte a unui acord care a pus capăt rebeliunii armate a grupului de luna trecută.

Update ora 17.00 Mina ratacită plutind „necontrolat” pe ruta de transport

O mină rătăcită a fost văzută plutind „necontrolat” pe o rută de transport maritim din Marea Neagră, a avertizat Rusia.

Flota țării de la Marea Neagră a declarat că explozivul a fost văzut în partea de nord-vest a căii navigabile.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că folosesc mine în largul coastei ucrainene, ceea ce împiedică navigarea în siguranță în regiune.

Minele de fabricație sovietică au fost ancorate anterior, dar într-o furtună unele dintre ele s-ar putea desprinde și ar putea fi purtate de curent.

Update ora 16:00

Un tribunal ucrainean a condamnat un bărbat la 10 ani de închisoare, după ce l-a găsit vinovat de un complot cu Rusia pentru a arunca în aer infrastructura de transport pentru a întrerupe livrările străine de arme, a anunțat vineri agenția de securitate internă a Ucrainei.

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a declarat într-un comunicat că l-a reținut pe bărbat în februarie înainte ca acesta să-și poată îndeplini misiunea.

După ce a luptat împotriva forțelor ucrainene în sudul Ucrainei, el a fost însărcinat de informațiile militare ruse să arunce în aer două obiecte de infrastructură, potrivit Reuters.

Nu a identificat țintele vizate, dar a spus că acestea se află în regiunea Rivne din vestul Ucrainei, unde există mai multe legături rutiere și feroviare importante, și în mare parte secrete, cu Polonia.

Update ora 15:00

Luptători mercenari din grupul Wagner din Rusia antrenează soldați belaruși în Belarus, a anunțat vineri Ministerul Apărării al țării.

Ministerul a declarat că antrenamentul are loc în apropierea orașului Osipovichi, la aproximativ 90 km sud de capitala Minsk, relatează Reuters.

Update ora 14:00

Șeful serviciilor secrete ucrainene exclude invazia din Belarus.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avut o întrevedere cu șeful serviciilor secrete ucrainene, care a exclus o invazie din Belarus. Potrivit datelor, nu există nicio amenințare de invazie din Belarus.

Update ora 13:00

Ministrul de externe al Finlandei, Elina Valtonen, a declarat într-un interviu acordat FT că „noi, cei din vest, trebuie să înțelegem că, evident, aceasta nu este caritate pentru că Ucraina luptă pentru noi. Ei luptă pentru libertatea noastră și arhitectura europeană de securitate.”

Ea a spus că Occidentul rămâne angajat să sprijine Ucraina, adăugând „Nu aș spune că există oboseală și sper că nu va exista niciodată”.

Update ora 12:00

Roman Starovoit, șeful regiunii Kursk din Rusia, a raportat că o dronă ucraineană a căzut asupra orașului Kurchatov.

Pe Telegram el a postat că nu au fost răniți și că „obiectele de infrastructură critică nu au fost avariate”. A raportat daune parțiale la un bloc de locuințe.

Update ora 11:00

Oleg Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, informează în această dimineață pe Telegram că mai multe localități din regiune sunt în prezent fără energie electrică. Cu toate acestea, el afirmă că acest lucru se datorează condițiilor meteorologice nefavorabile din timpul nopții, și nu acțiunii forțelor Federației Ruse, care au lovit orașul portuar la începutul acestei săptămâni cu drone care au provocat un incendiu într-o instalație de cereale.

Update ora 10:00. Ucraina susține că a doborât 16 drone rusești lansate în cursul nopții

Ucraina susține că a doborât peste noapte 16 din cele 17 drone care au fost lansate de Federația Rusă. Suspilne scrie că apărarea aeriană a fost în funcțiune în regiunile Odesa, Nikolaev și Dnipropetrovsk.

Publicația relatează că o persoană a fost rănită și clădirile din apropiere au fost avariate când o dronă a lovit o companie de utilități din Kryvyi Rih, în regiunea Dnipropetrovsk.

Update ora 09:00. Marea Britanie acuză Rusia de „cinism” în legătură cu amenințarea privind acordul privind cerealele

Marea Britanie a acuzat Rusia de „cinism” în legătură cu amenințările de a anula un acord care permite exportul de cereale din Ucraina în condiții de siguranță.

Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a fost negociată pentru prima dată cu Kievul și Moscova de către Turcia și Națiunile Unite în iulie 2022 pentru a atenua o criză alimentară globală, permițând ca produsele agricole să fie expediate fără teama de atac.

Ea a fost prelungită la fiecare trei luni, dar Moscova a semnalat că nu intenționează să continue acordul atunci când va fi reînnoit pentru a patra oară săptămâna viitoare.

Update ora 08:00. Liderii G7 vor purta discuții pe 16 iulie

Liderii financiari din Grupul celor șapte țări avansate (G7) vor purta discuții pe 16 iulie, în marja reuniunii mai largi a G20 din India, a declarat vineri ministrul japonez de finanțe Shunichi Suzuki.

G7 grupează Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite. „Sprijinul pentru Ucraina, reforma BMD (bănci multilaterale de dezvoltare) și impozitarea internațională vor fi discutate la această reuniune”, a adăugat Suzuki. „Nu intenționăm să emitem o declarație, dar vom conduce dezbateri pentru a rezolva problemele cu care se confruntă lumea.”

Update ora 07:00. Franța l-a decorat post-mortem pe jurnalistul video al AFP Arman Soldin

Franța l-a decorat post-mortem pe jurnalistul video al AFP Arman Soldin, ucis în timp ce lucra în Ucraina, cu Legiunea de Onoare (Legiunea de Onoare), relatează AFP. Soldin a primit cea mai înaltă distincție începând cu 28 iunie 2023, printr-un decret prezidențial emis joi, potrivit jurnalului oficial al Franței.

Soldin, coordonatorul video al AFP în Ucraina, a fost ucis într-un atac cu rachete în estul țării la 9 mai, la mai bine de un an de la invazia rusă. El avea 32 de ani.

Soldin făcea parte dintr-o echipă de reporteri AFP încorporați cu soldații ucraineni în apropierea orașului asediat Bakhmut, la acel moment un epicentru al luptelor care era vizat zilnic de forțele rusești.

Update ora 06:00. Wagner nu participă în mod semnificativ la luptele din Ucraina: Pentagonul

Mercenarii Wagner nu mai participă în „nicio capacitate semnificativă” la operațiunile de luptă din Ucraina, a declarat joi Pentagonul, la mai bine de două săptămâni după revolta eșuată a grupului în Rusia.

„În acest stadiu, nu vedem forțele Wagner participând în nicio capacitate semnificativă în sprijinul operațiunilor de luptă din Ucraina”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit AFP.

Update ora 05:00

Oficialii americani și ucraineni au declarat că munițiile cu dispersie s-ar putea dovedi vitale pentru a distruge apărarea forțelor rusești. Dar armele sunt, de asemenea, controversate pentru potențialul lor risc pentru civili.

Se analizează riscurile la care sunt supuși oamenii în cazul unei situații extreme în care ar trebui folosite într-un loc cu mulți civili.

Update ora 04:00

S-au anunțat alte mișcări ale contraofensivei Ucrainei. „Trupele ucrainene au recucerit teritorii în sudul țării.” a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, inclusiv trei sate recuperate în afara orașului Orikhiv. Trupele sunt, de asemenea, în ofensivă în jurul orașelor Melitopol și Berdiansk, a adăugat Hanna Maliar.

Update ora 03:00

Înaltul oficial de securitate al Ucrainei a respins criticile aduse Kievului de către secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, sugerând că Wallace s-a exprimat greșit din cauza emoțiilor.

„Nu aș acorda prea multă atenție la ceea ce a spus”, a declarat Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de securitate al Ucrainei, după ce Wallace a spus că Ucraina ar trebui să arate mai multă recunoștință pentru ajutorul pe care l-a primit din partea Occidentului. „Toată lumea poate spune ceva atunci când este emoționată și apoi să regrete… Știu sigur că aceasta nu este poziția lui reală”.

Update ora 02:00

Oficialii din Ucraina susțin că apărarea antiaeriană a doborât toate cele 20 de drone lansate de Rusia. Cel puțin patru persoane din Kiev au fost rănite din cauza dronelor, iar guvernatorul ucrainean din Donețk a raportat opt răniți civili în ultimele 24 de ore.

Update ora 01:00

Un general rus a declarat că a fost dat afară din funcția de comandant după ce a spus conducerii militare „adevărul” despre situația dezastruoasă de pe frontul din Ucraina, în timp ce tensiunile din armata rusă cresc în urma revoltei de scurtă durată de la Wagner.

Generalul-maior Ivan Popov, care luptă pe frontul din Ucraina, în apropiere de Zaporizhzhia, a declarat într-un mesaj vocal că a fost concediat după ce a adus în discuție problemele de pe câmpul de luptă.

Știrea inițială

Munițiile cu dispersie furnizate de Statele Unite au ajuns în Ucraina, a confirmat Pentagonul. Liderii americani au dezbătut această problemă timp de luni de zile, înainte ca președintele Joe Biden să ia decizia finală săptămâna trecută, scrie The Guardian.

Liderii americani au declarat că SUA vor trimite o versiune a muniției care are o „rată de eșec” redusă, ceea ce înseamnă că mai puține dintre bombele mai mici nu explodează. Oficialii americani au declarat că Washingtonul va furniza mii de cartușe, dar nu au oferit un număr specific.

Bombele, care se deschid în aer și lansează zeci de alte bombe, sunt interzise în 120 de țări, dar nu și în SUA, Ucraina sau Rusia.