• Volodimir Zelenski anunţă discuţii bilaterale cu SUA şi alte ţări la summitul de la Vilnius.
  • Un bombardament rusesc provoacă şapte morţi în Orikhiv, regiunea Zaporojie.
  • Forțele ucrainene de apărare aeriană au respins atacuril dronelor rusești kamikaze de fabricație iraniană.

UPDATE ORA 21.00 Armata ucraineană afirmă că forțele fac progrese în sudul țării

Armata ucraineană a declarat că face progrese pe frontul de sud și că a „desfășurat atât operațiuni ofensive, cât și de apărare eficientă”.

Valerii Shershen, un purtător de cuvânt al forțelor din sud, a declarat că rușii au fost forțați să „retragă rezervele ca urmare a atacului unităților noastre de atac”.

El a declarat că alte unități ucrainene au continuat „să-și consolideze pozițiile, să efectueze acțiuni de deminare și sunt în stare de pregătire numărul unu pentru a continua ofensiva”.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

UPDATE ORA 20.00 Aliații NATO au aprobat cele mai „cuprinzătoare planuri de apărare” ale grupului de la Războiul Rece încoace, afirmă Stoltenberg

Aliații NATO reuniți la summitul din Lituania au aprobat cele mai „cuprinzătoare planuri de apărare” ale alianței militare de la Războiul Rece încoace, a anunțat marți, într-un mesaj postat pe Twitter, șeful grupului, Jens Stoltenberg.

„Aliații au luat decizii cheie într-un moment critic pentru securitatea noastră. Am convenit asupra unui pachet pentru a consolida Ucraina & a oferi o cale clară către NATO. De asemenea, am aprobat cele mai cuprinzătoare planuri de apărare de la Războiul Rece încoace, susținute de un angajament de durată de a investi mai mult în apărare”, a scris el.

UPDATE ORA 19.00 Senatorul republican Mitch McConnell spune că Biden a luat decizia corectă în privința trimiterii munițiilor cu dispersie în Ucraina

Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, a declarat că președintele Joe Biden „a luat decizia corectă” în ceea ce privește trimiterea de muniție cu dispersie în Ucraina în lupta acesteia împotriva Rusiei.

„Aceste muniții vor îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a lovi forțele rusești și vor compensa deficitul de gloanțe de artilerie standard. În ciuda opoziției vocale din partea propriului său partid, președintele a luat în cele din urmă decizia corectă”, a declarat el marți în plenul Senatului. „În timp ce riscul de muniție neexplodată nu este zero, este fantezist să credem că războaiele pot fi găsite fără riscuri. Iată care este concluzia – ar trebui să fie la latitudinea Ucrainei dacă să folosească aceste arme eficiente pe propriul său teritoriu”.

UPDATE ORA 18.00 Premierul suedez, mulțumit de acordul Turciei de a susține candidatura Suediei la NATO

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat marți că este „foarte mulțumit” de faptul că Turcia a dat undă verde cererii de aderare a Suediei la NATO.

Luni, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Turcia a fost de acord să susțină candidatura Suediei pentru a adera la alianța militară. Anterior, președintele turc Recep Tayyip Erdogan sugerase că Suedia ar putea adera la alianță doar după ce țara sa va fi acceptată în Uniunea Europeană.

Kristersson a declarat reporterilor înainte de începerea summitului NATO din Lituania că Suedia „are și ea multe de adus la masa negocierilor”.

UPDATE ORA 17.00 Zelenski sosește la Vilnius pentru summitul NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în capitala lituaniană Vilnius pentru a participa la summitul NATO, a confirmat un purtător de cuvânt al președinției.

Se așteaptă ca la summitul celor 31 de state membre să se convină asupra unei căi de aderare a Ucrainei la alianță.

Un cortegiu de mașini a fost văzut plecând de pe aeroportul din Vilnius la scurt timp după ce a sosit o aeronavă a guvernului polonez despre care se crede că îl transporta pe Zelenski.

UPDATE ORA 16.00 Parisul va furniza Kievului echivalentul francez al rachetelor de croazieră cu rază lungă Storm Shadow

Franța se va alătura Regatului Unit pentru a furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, care pot parcurge 250 km, au declarat oficialii francezi.

Emmanuel Macron a declarat că a decis să intensifice ajutorul militar acordat Ucrainei pentru a ajuta contraofensiva acesteia la sosirea la summitul NATO.

Mișcarea va permite forțelor ucrainene să lovească trupele și proviziile ruse adânc în spatele liniilor frontului. „Am decis să măresc livrările de arme și echipamente pentru a le permite ucrainenilor să aibă capacitatea de a lovi profund”, a spus președintele francez, deși a refuzat să spună câte rachete vor fi trimise.

O sursă diplomatică franceză a spus că vorbesc despre 50 de rachete SCALP produse de producătorul european MBDA. Rachetele ar proveni din stocurile militare franceze existente, a spus o sursă, adăugând că ar fi un „număr semnificativ”.

UPDATE ORA 15.00 sunak și Erdogan convin asupra necesității de a extinde acordul cu cereale la Marea Neagră

Rishi Sunak și Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, au convenit asupra importanței extinderii acordului cu cereale la Marea Neagră.

Acordul permite Ucrainei să exporte cereale din portul său de la Marea Neagră și urmează să expire săptămâna viitoare.

După ce cei doi lideri s-au întâlnit la summitul NATO, biroul domnului Sunak a declarat că Erdogan ia informat premierul cu privire la recenta vizită a lui Volodymyr Zelenskyy în Turcia și „liderii au convenit asupra importanței asigurării unei extinderi a acordului cu cereale la Marea Neagră”.

Moscova a spus că nu vede niciun motiv pentru a prelungi acordul după 17 iulie. Acesta susține că angajamentele asumate de a elimina obstacolele din calea hranei rusești și de a fertiliza exporturile nu au fost îndeplinite.

UPDATE ORA 14.00 Momentul și specificul aderării Ucrainei la NATO sunt acolo unde există o „diferențiere puternică”

Momentul și specificul aderării Ucrainei la NATO este locul în care există o „diferențiere puternică” între membri, potrivit unui expert.

Ian Bremmer, președintele Grupului Eurasia, a explicat diferențele dintre poziția SUA și cea germană și modul în care Franța a adoptat o abordare diferită.

El a declarat pentru Sky News: „Nimeni nu se opune ideii de aderare a Ucrainei la NATO, dar momentul, obstacolele, nivelul de specificitate în care obții o diferențiere puternică”.

El a subliniat comentariile anterioare ale președintelui american Joe Biden, care a spus că nu sprijină aderarea Ucrainei la NATO în timpul războiului.

UPDATE ORA 13.00 Kremlin: Ucraina în NATO ar avea un„potențial foarte periculoasă”

Kremlinul a avertizat că Ucraina din NATO ar avea un „potențial foarte periculoasă” pentru securitatea europeană, adăugând că este „foarte îndeaproape” după summitul de două zile.

Marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul va face o „analiza profundă” a declarațiilor făcute de liderii occidentali la summit și va lua măsuri pentru a proteja propria securitate a Rusiei.

Dl Peskov a vorbit cu reporterii la un briefing regulat despre aderarea așteptată a Suediei la NATO și a spus că aceasta va avea implicații negative clare pentru securitatea Rusiei.

Peskov a adăugat că Moscova va răspunde cu măsuri similare celor pe care le-a luat după ce Finlanda a aderat la alianța militară occidentală.

UPDATE ORA 12.00 Strângeri de mână, întâlniri și un covor roșu la summitul NATO

Oficiali din alianța celor 31 de membri se adună în capitala Lituaniei pentru summitul NATO.

Președintele american Joe Biden a fost văzut mergând alături de președintele lituanian Gitanas Nauseda la Palatul Prezidențial, în timp ce șeful NATO Jens Stoltenberg a fost fotografiat cu președintele Coreei de Sud Yoon Suk Yeol.

Sursă: Sky News

Sursă: Sky News

UPDATE ORA 11.00. Stoltenberg este încrezător în rezultatul final al summitului NATO

Jen Stoltenberg, secretarul general al NATO, a vrut să transmită un mesaj pozitiv privind aderarea Ucrainei la alianță și a avut deja câteva cuvinte pentru presă în această dimineață. Reuters îl citează: „Ucraina s-a apropiat mult mai mult de NATO, iar acest lucru ar trebui să se reflecte în toate deciziile NATO”.

UPDATE ORA 10.00

Ministrul ungar al agriculturii va merge în Turcia pentru a discuta cu omologul său turc despre prelungirea acordului care permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, a anunțat ministrul pe Facebook.

„Turcia este un jucător cheie în gestionarea pe termen lung a dificultăților de pe piață cauzate de importurile de cereale ucrainene”, a declarat ministrul ungar al agriculturii, István Nagy.

Potrivit Reuters, Nagy a declarat că poartă discuții în numele țărilor din Europa Centrală și de Est care au fost afectate de creșterea fluxurilor de cereale ucrainene.

UPDATE ORA 09.00. SUA vor „trimite un semnal pozitiv” privind aderarea Ucrainei la NATO în cadrul summitului

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat în comentarii, în urmă cu câteva minute, că SUA și aliații vor „trimite un mesaj pozitiv” privind viitoarea apartenență a Ucrainei la NATO la summitul care începe astăzi în Lituania.

El a mai spus că la summit se va conveni asupra unui nou pachet de ajutor NATO pentru Ucraina.

UPDATE ORA 08:00. „Ucraina va fi în alianță”, spune Zelenski

„Ucraina va face parte din NATO”, a spus Zelenski în discursul său de luni seară. Este așteaptat un „algoritm” pentru calea Kievului către aderarea oficială pentru a ieși din summit.

„Încă lucrăm la formularea, adică la cuvintele specifice ale unei astfel de confirmări, dar înțelegem deja faptul că Ucraina va fi în alianță”, a spus Zelenski luni seara, într-un video.

UPDATE ORA 07:00. Rusia lansează lovituri asupra Kievului

Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului în primele ore ale zilei de marți, a anunțat armata ucraineană, cu doar câteva ore înainte de începerea summitului NATO din Lituania, care urmează să abordeze amenințările de securitate din partea Moscovei.

„Inamicul a atacat Kievul din aer pentru a doua oară în această lună”, a declarat Serhiy Popko, un șef al administrației militare din Kiev, într-o postare pe canalul Telegram.

UPDATE ORA 06:00. Rusia a atacat Ucraina și cu drone din sud, pe timp de noapte

Un total de 28 de drone kamikaze au fost lansate din sud-est. Apărătorii ucraineni distrug 26 de drone de atac și o dronă de recunoaștere Zala

UPDATE ORA 05:00

În regiunea Rivne, astăzi vor avea loc exerciții de evacuare a populației în caz de accidente la centralele nucleare Rivne și Hmelnîțkîi.

Regiunea Rivne se încadrează într-o zonă de influență periculoasă de 30 de kilometri a centralelor nucleare din Varash și Netishin. Prim-adjunctul șefului Administrației Regionale de Stat, Serghei Podolin, a menționat că au fost elaborate anterior planuri de evacuare în caz de accidente la centralele nucleare.

UPDATE ORA 04:00

Departamentul Apărării al SUA a anunțat un pachet suplimentar de asistență pentru Ucraina în domeniul securității și apărării.

Statul nostru va primi arme, tehnică militară și muniție și vehicule de luptă de infanterie de fabricație americană M2 Bradley.

UPDATE ORA 03:00. Bombardamente rusești pe durata nopții

Numărul morţilor rezultaţi de pe urma atacului aerian rusesc asupra Orikhiv, regiunea Zaporijie, a crescut la şapte, a raportat Serviciul de Stat de Urgenţă al Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

Între timp, toate dronele iraniene kamikaze „Shahed”, care se deplasau în direcţia Kievului, au fost distruse de forţele ucrainene de apărare aeriană, a comunicat KMVA. 

UPADTE ORA 01:00. Liderii SUA și Marii Britanii salută decizia Turciei de a sprijini ascensiunea Suediei în NATO

Președintele SUA, Joe Biden, a salutat luni decizia Turciei de a sprijini ascensiunea Suediei în NATO, afirmând că este ,,pregătit să lucreze cu președintele ( Recep Tayyip) Erdoğan și cu Turcia pentru a consolida apărarea și descurajarea în zona euro-atlantică” , scrie CNN.

,,Aștept cu nerăbdare să-i urez bun venit premierului (Ulf) Kristersson și Suediei ca al 32-lea aliat NATO” , a declarat Biden într-o declarație la scurt timp după anunț.

De asemenea, președintele american i-a mulțumit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru conducerea sa. După cum a relatat anterior CNN, Stoltenberg a declarat că Turcia a fost de acord să susțină oferta Suediei de a adera la alianța militară.

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a salutat, de asemenea, mișcarea, spunând într-un tweet că aderarea Suediei la NATO este ,,în interesul tuturor”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat pe 10 iulie discuţii bilaterale cu ţările europene, SUA, Canada şi Japonia în timpul viitorului summit de la Vilnius, scrie Kyiv Independent.

Summitul are loc în cel mai tensionat context al Europei de la al Doilea Război Mondial încoace. Rusia bombardează Ucraina de peste 500 de zile.

Volodimir Zelenski susține că summitul este unul decisiv, iar Ucraina și-a exprimat dorința de a fi invitată oficial la NATO în cadrul summitului de la Vilnius.

24 de state membre și-au exprimat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO. Statele Unite ale Americii nu sunt printre acestea. Președintele american Joe Biden susține că aderarea Ucrainei la NATO ar putea periclita securitatea europeană, din cauza creșterii riscului să izbucnească un război direct dintre Occident și Federația Rusă.

La summitul NATO de la Vilnius sunt discuții și despre securitatea Extremului Orient și a Oceanului Pacific. Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud participă la summit pentru a-și consolida legăturile cu NATO, ca urmare a tensiunilor crescute cu China, Rusia și Coreea de Nord.

Citește și

VIDEO. Drake, nevoit să își întrerupă concertul din cauza fanilor care aruncau cu sutiene: „Simt că sunt la serviciul de curățenie”

Câți ruși au murit în Ucraina? O nouă analiză arată ce informații ar putea ascunde Moscova

FOTO-VIDEO. BMW lansează ochelarii smart pentru motocicletă, care se adaptează la diferite forme ale feței