• Un partid al cărui președinte, Robert Fico, este pro-Kremlin s-a clasat pe primul loc, după ce a obținut mai multe voturi decât se aștepta.
  • Șeful diplomației UE a respins sugestiile potrivit cărora aderarea Ucrainei la blocul comunitar ar putea fi realizată treptat, pe parcursul mai multor ani.
  • Cel puțin două persoane au fost ucise și 10 au fost rănite în ultimul bombardament rusesc asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei.

Update 21:00

Guvernatorul băncii centrale a Ucrainei a declarat că stabilitatea financiară a țării se află la un maxim istoric”, în ciuda invaziei Rusiei.

Andriy Pyshnyi a declarat că aceasta a permis băncii să înceapă să relaxeze restricțiile din timpul războiului în încercarea de a ajuta economia și întreprinderile. Acest lucru ne va face și ar trebui să ne facă semnificativ mai puternici”, a adăugat el.

Rezervele Kievului se ridicau la peste 40 de miliarde de dolari la începutul lunii, potrivit băncii centrale.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Update 20:00

Casa Albă a fost în contact cu aliații și partenerii în legătură cu continuarea finanțării pentru Ucraina și aceste discuții vor continua, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Congresul a adoptat sâmbătă un proiect de lege provizorie care a prelungit finanțarea guvernamentală pentru mai mult de o lună și a evitat o închidere a guvernului, dar nu conținea niciun ajutor nou pentru Ucraina, relatează Reuters.

Update 19:00

Șeful diplomației UE a respins sugestiile potrivit cărora aderarea Ucrainei la blocul comunitar ar putea fi realizată treptat, pe parcursul mai multor ani.

Luând cuvântul la Kiev după o reuniune surpriză a miniștrilor de externe ai UE, Josep Borrell a declarat că aderarea la UE este o chestiune de totul sau nimic, reflectând o școală de gândire tot mai răspândită în rândul diplomaților.

Unii, printre care președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, au sugerat că o opțiune ar fi aceea de a permite Ucrainei să intre pe piața unică înainte de aderarea deplină, care poate dura ani de zile.

Update 18:00

Cel puțin două persoane au fost ucise și 10 au fost rănite în ultimul bombardament rusesc asupra regiunii Kherson din sudul Ucrainei, au declarat luni oficiali regionali, în timp ce bilanțul morților și al victimelor crește.

Guvernatorul regional, Oleksandr Prokudin, a declarat pe Telegram că forțele rusești au bombardat peste noapte zone rezidențiale, magazine, infrastructură medicală și alte infrastructuri, relatează Reuters.

Unul dintre morți este un polițist ucis în bombardamente luni dimineață, iar printre cei răniți în atacurile din timpul nopții asupra capitalei regionale, Herson, se numără și copii, a precizat el.

Update 17:00

Miniștrii de externe ai UE au ajuns în capitala ucraineană pentru o reuniune informală neanunțată, în cadrul căreia, potrivit oficialilor, se va revizui sprijinul acordat de blocul comunitar Ucrainei și se va discuta o formulă de pace propusă de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că prima reuniune comună a miniștrilor de externe în afara granițelor UE a arătat că sprijinul celor 27 de națiuni este „de neclintit” și a subliniat angajamentul UE față de Ucraina.

SUA, UE și Regatul Unit au oferit Ucrainei un sprijin militar și financiar masiv, permițându-i să facă față atacului Kremlinului. Asistența este crucială pentru economia slăbită a Ucrainei și a fost până acum pe termen nelimitat.

Update 16:00

O victorie a Ucrainei în războiul cu Rusia depinde de cooperarea cu UE, a declarat luni președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în fața miniștrilor de externe ai UE reuniți la Kiev.

Zelenski, care vorbea după ce Congresul SUA a lăsat ajutorul de război pentru Ucraina în afara unei legi de cheltuieli, a subliniat, de asemenea, importanța „sprijinului de apărare” pentru Ucraina în timpul războiului, relatează Reuters.

Update 15:00

Exporturile germane de echipamente militare către Ucraina au crescut de peste patru ori până acum în acest an, făcând din Kiev principalul beneficiar al armelor germane, a declarat luni Ministerul Economiei.

Ucraina a reprezentat 3,3 miliarde de euro din valoarea totală a exporturilor militare autorizate ale Germaniei de 8,76 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului.

În schimb, în aceeași perioadă a anului trecut, pentru Ucraina fuseseră aprobate echipamente în valoare de 775 milioane de euro, relatează Reuters.

Update 14:00

Kremlinul a declarat luni că este de părere că oboseala față de războiul din Ucraina va crește în SUA și Europa, dar că Washingtonul va continua să se implice direct în conflict.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat decizia Congresului american de a adopta o lege de finanțare provizorie care omite ajutorul pentru Kiev.

Peskov a declarat că Rusia a prezis că oboseala războiului în Occident va duce la ceea ce el a numit o fragmentare a opiniei cu privire la conflict, relatează Reuters.

Update 13:00

O interdicție bulgară privind intrarea în țară a mașinilor rusești va intra în vigoare astăzi, potrivit unor rapoarte.

Bulgaria se alătură Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Poloniei, Finlandei și Norvegiei în oprirea la graniță a mașinilor cu numere de înmatriculare rusești.

Update 12:00

Kievul colaborează cu Washingtonul după ce Congresul nu a inclus un nou ajutor pentru Ucraina într-un acord de ultim moment pentru a evita închiderea guvernului, a declarat luni ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

Update 10:00

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au ajuns la Kiev pentru prima reuniune a celor 27 de state membre organizată vreodată în afara UE.

Update 09:00

Cel puțin trei persoane au fost rănite după ce un bombardament rusesc a lovit duminică seara orașul Kherson din sudul Ucrainei, au anunțat oficiali ucraineni.

Update 08:00

Rusia se străduiește să facă față amenințărilor de pe frontul sudic, potrivit serviciilor de informații militare britanice.

Avioanele lansate din flota sa navală din Marea Neagră și-au asumat un rol din ce în ce mai important în încercarea de a contracara progresele Ucrainei, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Update 07:00

Președintele Joe Biden a promis continuarea sprijinului SUA pentru Ucraina, după ce o nouă finanțare militară a fost exclusă dintr-un acord de ultim moment privind bugetul Congresului. scrie BBC.

Update 05:00

Guvernul ucrainean colaborează cu partenerii săi de la Washington pentru a se asigura că bugetul pe care Congresul îl va oferi în următoarele 45 de zile va include noi fonduri pentru a ajuta Kievul să riposteze împotriva Rusiei, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Nikolenko a precizat că bugetul SUA are în prezent un fond de aproximativ 1,6 miliarde de dolari pentru industria de apărare și 1,23 miliarde de dolari pentru sprijin bugetar direct, precum și fonduri pentru proiecte umanitare și energetice.

Știrea inițială


Un partid al cărui președinte, Robert Fico, este pro-Kremlin s-a clasat pe primul loc, după ce a obținut mai multe voturi decât se aștepta, la alegerile din Slovacia, arată rezultatele preliminare, în ceea ce ar putea reprezenta o provocare pentru unitatea NATO și UE cu privire la Ucraina.

Potrivit rezultatelor preliminare publicate de Biroul de Statistică al Slovaciei, partidul populist SMER al lui Robert Fico a câștigat 22,9% din voturi.

Slovacia Progresistă (PS), un partid liberal și pro-ucrainean, a câștigat 17,9%.

Fico, fost prim-ministru de două ori, are acum șansa de a-și recâștiga postul, dar trebuie să caute mai întâi parteneri de coaliție, deoarece partidul său nu și-a asigurat o cotă suficient de mare din voturi pentru a guverna singur.

Fico a promis încetarea imediată a sprijinului militar slovac pentru Ucraina și a promis că va bloca ambițiile NATO ale Ucrainei în ceea ce ar schimba sprijinul ferm al Slovaciei pentru Ucraina.

Citește și: