- Duminică, în Belarus a fost organizat un referendum pentru a adopta o nouă constituție prin care se renunță la statutul său de stat non-nuclear.
- Referendumul a stârnit proteste în toată țara, oamenii protestând la secțiile de votare sau de la geamuri.
- Mașinile au claxonat în semn de solidaritate, iar oamenii au depus flori în culori galben și albastru.
UPDATE 16.17
Toți diplomații americani au părăsit Belarus, a spus șeful misiunii, al cărui consimțământ pentru numirea ambasadorului SUA, la Minsk, i-a fost retras anterior. Departamentul de Stat al SUA anunțase suspendarea activității ambasadei de la Minsk și permisiunea de plecare voluntară din Rusia a personalului ambasadei de la Moscova.
UPDATE 13:29
Franța nu recunoaște rezultatele referendumului din Belarus.
UPDATE 09.13
Protestatarii sunt arestați în Belarus.
UPDATE 01.36
BELARUS/ A TRECUT REFERENDUMUL LUI LUKASHENKO. 65,16% dintre cetățeni au votat pentru amendamente la Constituția Belarusului la referendum, decizia a fost luată, a spus șeful CEC.
Ce scrie presa ucraineană: Aceasta înseamnă că Republica Belarus va anula de fapt statutul de stat non-nuclear. Astfel de schimbări îi permit președintelui rus Putin să-și plaseze armele nucleare pe teritoriul Belarusului.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Protestatarii au ieșit în stradă în timp ce Belarus a organizat duminică un referendum pentru a adopta o nouă constituție care ar renunța la statutul său non-nuclear, într-un moment în care țara a devenit o rampă de lansare pentru trupele rusești care invadează Ucraina.
Votul, aproape sigur că va trece sub regimul strict controlat al președintelui Alexander Lukașenko, ar putea aduce arme nucleare pe teritoriul belarus pentru prima dată de când țara a renunțat la ele după căderea Uniunii Sovietice. Aceasta ridică miza într-un moment în care Lukașenko a căzut în spatele asaltului militar al președintelui rus Vladimir Putin asupra Ucrainei, după ce anterior a jucat un rol de intermediar între cei doi vecini.
Referendumul a declanșat proteste împotriva războiului în mai multe orașe, în timp ce oamenii au scandat „nu războiului„, mașinile au claxonat în semn de solidaritate, iar oamenii au depus buchete de flori în culorile galben și albastru ale steagului ucrainean. Cel puțin 290 de persoane au fost reținute, au declarat activiștii pentru drepturile omului.
Protestele s-au stins în mare parte în Belarus după ce Lukașenko a lansat o represiune violentă împotriva disidenților care se opun regimului său de 28 de ani. Proteste în masă au izbucnit în 2020 în urma unor alegeri contestate, despre care opozanții spun că Lukașenko le-a fraudat.
Duminică, vorbind la o secție de votare, Lukașenko a declarat că ar putea cere Rusiei să returneze arme nucleare Belarusului. „Dacă voi (Occidentul) transferați arme nucleare în Polonia sau Lituania, la granițele noastre, atunci mă voi adresa lui Putin pentru a returna armele nucleare pe care le-am dat fără nicio condiție„, a declarat Lukașenko.
Rivalul său la votul din 2020, liderul opoziției în exil din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a cerut belarușilor să folosească votul la referendum pentru a protesta împotriva războiului împotriva Ucrainei.
„Multă vreme nu am știut cum să încep acest apel. Pentru că cum poți cere acțiuni curajoase de la oameni care trăiesc în frică de un an și jumătate? Războiul în care am fost târâți a început acum două zile. Dar până acum, belarușii nu au declarat public că sunt împotriva lui, nu au arătat acest lucru ucrainenilor prin acțiunile lor. Așadar, am eu dreptul să vă cer să acționați? Poate că nu. Dar nu-mi voi ierta dacă nu voi încerca„, a spus ea într-o alocuțiune specială.
În videoclipuri și fotografii postate pe rețelele de socializare, oamenii s-au adunat la secțiile de votare din Minsk și din alte orașe din Belarus pentru a protesta.
„Nu putem face prea multe acum, cu toată această teroare și oroare în care trăim. Dar nu mi-aș ierta dacă nu aș încerca să fac ceva. Suntem deja considerați complici„, a declarat Elena, în vârstă de 45 de ani, care a venit la una dintre secțiile de votare împreună cu câteva zeci de persoane. Ea a refuzat să ofere mai multe informații personale din motive de securitate.
Occidentul a declarat deja că nu va recunoaște rezultatele referendumului, care are loc pe fondul represiunii ample a opozanților interni ai guvernului. Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, până duminică, în Belarus existau peste o mie de prizonieri politici.