- Documente divulgate de Pentagon ar dezvălui o conversație între oficialii sud-coreeni cu privire la posibilitate trimiterii de arme în Ucraina.
- Documentul secret, văzut de BBC, sugerează că SUA și-a spionat aliatul de zeci de ani, Coreea de Sud.
- Suspiciunile despre SUA cum că ar fi spionat conversații sensibile sunt absurde și false, declară Coreea de Sud.
Recent, a apărut o scurgere de informații care include date despre războiul din Ucraina, precum și despre China și aliații SUA. Șefii apărării din SUA și Coreea de Sud spun că unele dintre documente ar fi putut fi false, scrie BBC. Washingtonul s-a străduit să găsească sursa scurgerilor de informații, despre care Pentagonul spune că reprezintă un risc grav pentru securitatea națională.
Guvernul a declarat că este imposibil să interceptezi conversații private în interiorul biroului prezidențial, excluzând posibilitatea ca această discuție să fi avut loc în buncărul său subteran privat.
Ce ne spune scurgerea de informații despre războiul din Ucraina?
Documentul, văzut de BBC, pare să arate despre Coreea de Sud că ar fi fost împărțită între a vinde sau nu muniție care ar fi putut fi folosită de Ucraina. Washingtonul a făcut presiuni asupra Seulului pentru a înarma Kievul, dar până acum s-a opus, invocând politica sa de a nu oferi arme țărilor aflate în război. Anul trecut, Coreea de Sud a fost de acord să vândă obuze de artilerie SUA, pentru a-și reface stocurile, care au fost epuizate de războiul din Ucraina.
Ca parte a înțelegerii, Seulul a insistat ca SUA să păstreze obuzele pentru sine, acestea neputând fi deturnate către Kiev. Raportul scurs arată că guvernul a fost îngrijorat de acest acord și a suspectat că SUA ar putea într-adevăr să transmită artileria către Ucraina.
Seulul a fost reticent să facă acest lucru, de teamă să nu ardă relațiile cu Rusia. Această scurgere de informații arată că Seulul era deschis la a trimite muniție Ucrainei, ceea ce ar putea tensiona relația sa cu Rusia.
Peste două săptămâni, președintele Yoon se va deplasa la Casa Albă într-o vizită de stat pentru a sărbători 70 de ani de alianță între cele două țări, o alianță pe care SUA se străduiește să o numească a fi una „de fier”.
Între timp, o sursă guvernamentală a avertizat că orice încercare de a exagera sau deforma acest incident, pentru a zdruncina alianța înainte de summit, va fi respinsă. Se așteaptă ca SUA să folosească viitorul summit pentru a face presiuni suplimentare asupra lui Yoon pentru a trimite arme în Ucraina.
Citește și: