• Eșecul serviciilor de informații amintește, de asemenea, de aparenta încredere excesivă a Rusiei în urmă cu șase luni.
  • „Semnale slabe ar fi putut totuși să alerteze” Moscova, a spus Pierre Grasser, istoric al relațiilor internaționale și cercetător la instituția Sirice, cu sediul la Paris.
  • Președintele Vladimir Putin a rezistat până în prezent să facă vreun pas spre o recrutare militară forțată.

O contraofensivă ucraineană, cu potențialul de a fi un punct de cotitură în lupta Kievului împotriva invaziei rusești, a evidențiat încă o dată deficiențele serviciilor de informații ale Moscovei în acest război, spun analiștii. Ofensiva a dus la recucerirea de către Ucraina a orașului strategic Izyum – care a fost vizitat în mod simbolic miercuri de președintele Volodimir Zelenski – și la alungarea forțelor rusești din cea mai mare parte a regiunii Kharkiv din estul țării.

Acest impuls a venit după ce conflictul de peste jumătate de an părea să fi ajuns la un fel de impas în timpul verii, forțele rusești deținând mari părți din estul și sudul Ucrainei, dar nereușind să avanseze prea mult.

„Acesta este un eșec colosal al serviciilor de informații militare rusești, faptul că nu au prevăzut această consolidare”, a declarat Michael Kofman, cercetător științific senior la programul de studii despre Rusia al Center for Naval Analyses. „Serviciile de informații militare rusești au ratat complet acest lucru”, a adăugat el.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

„Rusia nu a reușit să anticipeze” împingerea Ucrainei, a declarat Pierre Grasser, istoric al relațiilor internaționale și cercetător la instituția Sirice, cu sediul la Paris. Grasser a spus că Ucraina a beneficiat de realizarea unei tactici majore de fentă, făcând un contraatac în sud înainte de a lansa unul și mai masiv în nord-est.

„Semnale slabe ar fi putut totuși să alerteze” Moscova, a spus el. Ucraina a fost activă prin operațiuni mai mici pe linia frontului din nord-est încă din august, în timp ce conflictul a fost, de asemenea, marcat de o abundență fără precedent de informații din surse deschise, cum ar fi imaginile din satelit. Eșecul serviciilor de informații amintește, de asemenea, de aparenta încredere excesivă a Rusiei în urmă cu șase luni, când a anticipat că forțele sale vor înainta rapid prin Ucraina și vor cuceri chiar și capitala Kiev.

Moscova a părut atunci să își reducă prioritățile pe termen scurt, concentrându-se pe preluarea controlului asupra estului și sudului, și nu a mai evocat în mod explicit un obiectiv de schimbare a regimului. Cu toate acestea, în fața eșecurilor militare și a problemelor legate de întăriri, președintele Vladimir Putin a rezistat până în prezent să facă vreun pas spre o recrutare militară forțată.