• Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut marţi, la Forumul Economic de la Davos, iniţierea unui dialog cu Rusia pentru reluarea exporturilor de grâu din Ucraina.
  • Numeroase ţări din Africa şi Orientul Mijlociu sunt dependente de cerealele din Ucraina şi riscă să fie afectate grav de blocada navală impusă de Rusia.
  • Aliații NATO și Uniunea Europeană au impus sancțiuni fără precedent asupra mașinii de război a lui Putin, a declarat Jens Stoltenberg.

Ucraina trebuie să câștige războiul, iar agresiunea lui Putin trebuie să fie un eșec. Uniunea Europeană și NATO vor ajuta Ucraina să renască din cenușă, asta au subliniat Președinta Comisiei Europene Ursula Von der Leyen și Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg în cadrul discrusului de la Davos.

„Am propus o asistență macrofinanciară de peste 10 miliarde de euro, cel mai mare pachet de asistență macrofinanciară conceput vreodată de Uniunea Europeană pentru o țară terță. Alte țări, începând cu prietenii noștri din Statele Unite, fac și ele tot posibilul. Este o operațiune de ajutor economic fără precedent în istoria recentă”, a menționat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Aliații NATO și Uniunea Europeană au impus sancțiuni fără precedent asupra mașinii de război a lui Putin,
a declarat Jens Stoltenberg.

„Aceste sancțiuni masive ne reamintesc una dintre lecțiile importante ale acestui conflict, și anume că nu ar trebui să schimbăm nevoile de securitate pe termen lung cu interesele economice pe termen scurt. Războiul din Ucraina demonstrează modul în care relațiile economice cu regimurile autoritare pot crea vulnerabilități”, a spus Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO.

Dezbaterile privind situația din Ucraina și despre noua ordine economică și politică mondială, domină Formumul Economic de la Davos din acest an.

Recomandări

VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

„Discursul de astăzi, vorbește de epoca post-război pentru că mai devreme sau mai târziu, acest conflict neprovocat de către Ucraina cum foarte bine spunea Ursula von der Leyen se va încheia. Sperăm cât mai curând și întrebarea pentru noi nu doar pentru europeni, pentru întregul spectru politic internațional e cum va arăta lumea după acest război și ce putem face să nu mai revenim la o situație de tipul asta în care Rusia să agreseze și alte state”, a precizat Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale.

Discursurile de astăzi vin să întărească apelurile pentru susținerea Ucrainei.

„În momentul de față, am văzut în ultimele săptămâni o escaladare inclusiv în zona de sancțiuni. Asta datorită faptului că Rusia nu a răspuns cum se cuvine la primele valuri de sancțiuni. Această creștere, da, incrementală a zonei de sancțiuni este una care are loc indiferent de apelul la Davos”, a spus Radu Magdin, analist de politică externă.