• Liderul Grupului Wagner al Rusiei a amenințat că își va retrage trupele din Bahmut până miercuri.
  • Rusia încearcă de luni de zile să captureze orașul.
  • Liderul s-a postat plimbându-se printre cadavrele soldaților.

În urma unei dispute legate de muniție, Prigojin a amenințat că își va retrage trupele din orașul ucrainean Bahmut până miercuri. Declarația sa a venit după ce a postat pe rețelele de socializare un videoclip în care apare plimbându-se printre cadavrele luptătorilor, cerând oficialilor din domeniul apărării mai multe provizii. În ciuda valorii sale strategice discutabile, Rusia încearcă de ani de zile sa captureze orașul.

Evgheni Prigojin a pus decizia direct pe seama Ministerului Apărării. „Șoigu! Gerasimov! Unde este… muniția?… Au venit aici ca voluntari și mor pentru ca voi să vă îngrășați în birourile voastre de mahon”.

În centrul furiei lui Prigojin s-au aflat adesea Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov. Prigojin este un căutător de publicitate, iar influența sa pare să se fi diminuat în ultimele luni. Acesta a făcut anterior amenințări pe care nu le-a dus la capăt, ulterior numindu-le glume și umor militar.

Ultimele zile de provizii pentru trupele lui Prigojin

Săptămâna trecută, el i-a spus unui blogger rus pro-război că luptătorii wagnerieni din Bahmut au ajuns la ultimele zile de provizii de gloanțe și că au nevoie de mii de cartușe. Acesta a anunțat că dacă nu se va rezolva problema lipsei de muniție, mercenarii săi vor fi nevoiți fie să se retragă, fie să rămână și să moară.

„Atunci, indiferent de ceea ce vor birocrații noștri, tot restul se va prăbuși”. Bătălia pentru Bahmut a durat luni de zile și se crede că a făcut mii de victime. Trupele Wagner și forțele regulate rusești au luptat de aceeași parte, împotriva armatei ucrainene, scrie BBC.

Din dorința de a proteja orașul cu orice preț, Ucraina a încercat să concentreze resursele militare rusești asupra unui singur loc cu o importanță relativ mică. Prigojin a declarat că forțele sale au fost de acord să rămână în Bahmut până la 10 mai pentru a permite Rusiei să marcheze marți sărbătorirea Zilei Victoriei.

Ce s-a întâmplat cu conducerea logisticii armatei

Anterior, Prigozhin a declarat că i-a oferit postul de adjunct al unui comandant Wagner. De asemenea, a subliniat că generalul a făcut tot posibilul să ajute la aprovizionarea mercenarilor cu muniție și a cooperat cu eforturile grupului de a recruta prizonieri condamnați în rândurile sale.

Generalul-colonel Mizintsev a fost pus la conducerea logisticii armatei abia în septembrie anul trecut. Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce Prigojin a fost filmat în interiorul unei închisori rusești spunându-le deținuților că vor fi eliberați din închisoare dacă vor servi alături de oamenii săi în Ucraina.

Citește și