• Comandantul suprem al Ucrainei lasă să se înțeleagă că o contraofensivă ar putea fi iminentă într-un clip video.
  • Ambasadorul rus Andrei Kelin lansează un avertisment de escaladare în Ucraina.
  • Opoziția belarusă a declarat că președintele Lukașenko este grav bolnav și a fost spitalizat la Moscova.

Comandantul suprem al Ucrainei lasă să se înțeleagă că o contraofensivă ar putea fi iminentă într-un clip video.

Cu doar câteva cuvinte și cu o piesă militară, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene a amplificat speculațiile privind iminența unei contraofensive a Kievului împotriva forțelor de ocupație ale Rusiei, scrie CNN.

„A venit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”, a declarat oficialul, generalul Valerii Zaluzhyni.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE

Videoclipul de un minut prezintă trupe ucrainene mărșăluind, antrenându-se și pregătindu-se aparent pentru luptă.

Unii sunt văzuți folosind tancuri germane și artilerie americană și lansatoare de rachete – tipul de armament pe care Kievul l-ar folosi într-o potențială operațiune de a împinge forțele rusești în afara teritoriului ucrainean.

Videoclipul a apărut online după săptămâni de speculații cu privire la momentul în care Ucraina își va începe contraofensiva – sau dacă se poate spune că aceasta a început deja.

Armata ucraineană a fost observată deplasând echipamente militare spre liniile de front și efectuând atacuri împotriva unor ținte rusești care ar putea facilita o ofensivă, inclusiv lovituri joi și sâmbătă în orașul Berdiansk, oraș portuar din sudul țării, ocupat de Rusia.

Ambasadorul rus Andrei Kelin lansează un avertisment de escaladare în Ucraina

Rusia a avertizat că livrările de arme din Occident către Ucraina riscă să escaladeze războiul la niveluri nemaiîntâlnite până acum. Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, a declarat pentru BBC că țara sa are „resurse enorme” și că urmează să „acționeze foarte serios”.

Comentariile sale vin în ciuda a mai mult de un an de lupte și a dovezilor pe scară largă privind crimele de război rusești. În interviul acordat Laurei Kuenssberg, el a sugerat că s-a simțit jignit atunci când a fost provocat cu privire la comportamentul Rusiei.

Kelin a avertizat asupra unei „noi dimensiuni” în război. Insistând că Rusia „nu a început încă să acționeze foarte serios”, ambasadorul a spus că „Rusia este de 16 ori mai mare decât Ucraina. Avem resurse enorme”.

Opoziția belarusă susține starea critică a lui Lukașenko și spitalizarea acestuia la Moscova

Opoziția belarusă a declarat că președintele Lukașenko este grav bolnav și a fost spitalizat la Moscova. Unul dintre reprezentanții opoziției, candidatul ratat la președinție Valiery Tsepkalo, a declarat că șeful statului se află „într-o stare critică”.

Tsepkalo a scris despre acest lucru pe pagina sa de Twitter.

Citește și