• Rusia și Ucraina au lansat duminică, pentru a doua zi consecutiv, peste 12 drone spre teritoriul celeilalte țări, una dintre acestea vizând aparent un aeroport militar rusesc.
  • Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 20 de drone Shahed de fabricație iraniană lansate în cursul nopții de trupele rusești.
  • Cel puțin 35 de drone ucrainene au fost doborâte în timpul nopții deasupra a trei regiuni din sud-vestul Rusiei, spune Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 22.00 – Premierul Rusiei se îndreaptă spre China în această săptămână

În cadrul celei mai recente întâlniri de profil înalt dintre Moscova și Beijing, prim-ministrul rus Mihail Mișușin va vizita China în această săptămână. El se va afla în China mâine și miercuri, în cadrul unei serii de întâlniri cu omologul său, Li Qiang.

Ultima sa călătorie în China a avut loc în luna mai, când s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping și a semnat o serie de acorduri comerciale.

De asemenea, călătoria are loc la două luni după ce Vladimir Putin a făcut o călătorie rară în afara Rusiei pentru a se întâlni cu președintele chinez

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION
CUM ARATĂ UE FĂRĂ GEN Z?
EUROPA TE CHEAMĂ ÎN VACANȚA DE VIS
CÂT PLĂTEȘTI PENTRU UN APARTAMENT NOU ÎN BUCUREȘTI?

UPDATE 20.00 – SUA plănuiesc un alt pachet de ajutor pentru Ucraina

Statele Unite plănuiesc încă un pachet de ajutor pentru Ucraina în cursul lunii decembrie, a anunțat luni Casa Albă.

„Când acesta va fi gata… nu vom mai avea la dispoziție nicio autoritate de reaprovizionare și vom avea nevoie ca Congresul să acționeze fără întârziere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

UPDATE 18.00 – Rusia a avariat sau distrus aproape toate clădirile din orașul Avdiivka din estul Ucrainei

Potrivit unui nou raport, Rusia a avariat sau distrus aproape toate clădirile din orașul Avdiivka din estul Ucrainei, ca parte a unui asalt major care a dus la distrugerea deliberată a infrastructurii civile.

Potrivit Centrului pentru Reziliență Informațională, toate cele 17 instituții de învățământ din oraș au fost lovite. Rușii au vizat nouă din cele 11 clinici medicale, toate cele cinci biserici din Avdiivka și cele trei supermarketuri mari ale acesteia. Cel mai afectat cartier este Khimik, format din locuințe din epoca sovietică.

Forțele rusești au vizat cele 26 de clădiri de apartamente înalte din zona centrală, într-o încercare aparentă de a împiedica armata ucraineană să le folosească drept posturi de observare. Au fost lovite 25 din cele 26 de blocuri turn, în care locuiau cândva mii de oameni, se arată în raport.

UPDATE 17.00 – Consiliul UE adoptă cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Consiliul UE a adoptat cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat Comisia Europeană.

Acest pachet se concentrează pe impunerea unor interdicții suplimentare de import și export asupra Rusiei, pe combaterea eludării sancțiunilor și pe eliminarea lacunelor, a precizat Consiliul.

Printre măsuri se numără interzicerea importului, achiziției sau transferului direct sau indirect de diamante, inclusiv de bijuterii, din Rusia.

UPDATE 16.00 – Camionagii polonezi reiau blocarea principalului punct de trecere a frontierei ucrainene

Camionagii polonezi au reluat blocada la principalul punct de trecere a frontierei ucrainene, la o săptămână după ce aceasta a fost ridicată, a anunțat serviciul de frontieră ucrainean.

„Astăzi, după ora 15:00, transportatorii polonezi au început o acțiune de protest pe drumurile de acces la punctul de control Dorohusk-Yahodyn”, a scris serviciul pe Telegram.

Protestele transportatorilor polonezi au început luna trecută împotriva condițiilor de acces în UE pentru camioanele ucrainene.

UPDATE 15.00 – UE va organiza un summit la 1 februarie pentru a discuta despre bugetul său multianual, inclusiv despre finanțarea pentru Ucraina

UE va organiza un summit la 1 februarie pentru a discuta despre bugetul său multianual, inclusiv despre finanțarea pentru Ucraina, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Săptămâna trecută, liderii UE au convenit să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, dar nu au putut conveni asupra unui pachet de 50 de miliarde de euro (43 de miliarde de lire sterline) de ajutor financiar pentru Kiev din cauza opoziției Ungariei.

Disputa privind ajutorul financiar vine într-un moment dificil pentru președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, deoarece contraofensiva ucraineană împotriva Rusiei nu a reușit să obțină câștiguri majore, iar președintele american, Joe Biden, nu a reușit până acum să obțină un pachet de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev prin Congresul SUA.

UPDATE 14.00 – Bulgaria a renunțat la o taxă pe tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său

Bulgaria a renunțat la o taxă pe tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său, după ce Ungaria a amenințat că se va opune veto-ului pe care țara îl are de mult timp pentru a adera la zona de liberă circulație Schengen, relatează AFP.

Parlamentarii au susținut în unanimitate o propunere de renunțare la taxa excepțională de 20 leva (9 lire sterline) pe megawatt oră (MWh) pentru gazul rusesc provenit din gazoductul TurkStream pe care îl canaliza spre Ungaria și Serbia.

Bulgaria și România vecină au aderat la UE în 2007, dar încercarea lor de a se alătura zonei de liberă circulație s-a lovit de-a lungul anilor de opoziția statelor membre.

UPDATE 13.00 – UE va pune la dispoziția vecinilor Ucrainei peste 65 de milioane de euro pentru a contribui la finanțarea găzduirii refugiaților

Comisia Europeană a declarat că banii din Fondul pentru azil, migrație și integrare vor sprijini Bulgaria, Cehia, Polonia și România.

Uniunea Europeană găzduiește peste 4,1 milioane de persoane care beneficiază de protecție temporară, un statut care se menține până în 2025.

UPDATE 12.00- Miliarde de dolari în asistență financiară din partea SUA și UE sunt vitale pentru redresarea economică a Ucrainei

Miliarde de dolari în asistență financiară din partea SUA și UE sunt vitale pentru redresarea economică a Ucrainei, a declarat Kristalina Georgieva, șefa Fondului Monetar Internațional.

Vorbind pentru Financial Times, Georgieva a spus că Kievul poate gestiona un posibil deficit de finanțare pe termen scurt de „câteva luni”, dar are nevoie de un nou sprijin financiar pentru a evita periclitarea redresării economice.

Comentariile ei vin după ce președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, săptămâna trecută s-a străduit să-i convingă pe republicani să susțină un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari, obiectorii insistând asupra concesiunilor Casei Albe privind securitatea graniței ca o condiție pentru un acord.

UPDATE 11.00- Prim-ministrul rus se va întâlni cu președintele chinez săptămâna aceasta

Prim-ministrul Rusiei, Mikhail Mishustin, se va întâlni săptămâna aceasta cu președintele Chinei, Xi Jinping, a anunțat guvernul rus, potrivit Sky News. Cei doi lideri sunt așteptați să se întâlnească pentru discuții în China pe 19 și 20 decembrie, Mishustin urmând să aibă și o întâlnire cu premierul chinez, Li Qiang.

În noiembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, care conduce cea mai mare putere nucleară din lume, a declarat că cooperarea militară dintre Moscova și Beijing crește și se concentrează pe domenii de înaltă tehnologie care ar asigura securitatea strategică.

UPDATE 10.00- Regiunea Herson a fost lovită de 374 de obuze

Regiunea Herson a fost lovită de 374 de obuze în ultima zi, ucigând o persoană și distrugând infrastructura și clădirile rezidențiale, a scris Gyunduz Mamedov, fost procuror general adjunct al Ucrainei, pe X.

UPDATE 9.00- UE va adopta al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană urmează să adopte luni un al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, amânat de mult, după ce Austria și-a înlăturat obiecțiile.

Pachetul va include interzicerea diamantelor și aluminiului rusești, precum și o înăsprire a plafonului prețului petrolului rusesc.

UPDATE 8.00- Rusia raportează 35 de drone ucrainene, Ucraina raportează 20 de drone rusești;

Rusia și Ucraina au lansat drone pe teritoriul celuilalt pentru a doua zi consecutiv. Ministerul rus al Apărării a declarat că 35 de drone ucrainene au fost doborâte peste noapte în trei regiuni din sud-vestul Rusiei. O bază aeriană rusă care găzduiește avioane bombardiere folosite în Ucraina a fost printre ținte, potrivit unui canal rus Telegram care critică Kremlinul.

UPDATE 6.00-Putin avertizează asupra problemelor cu Finlanda vecină, după ce Occidentul „a târât-o în NATO

Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că vor exista „probleme” cu țara vecină, Finlanda, după ce aceasta s-a alăturat Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) la începutul acestui an.

Aderarea Finlandei la NATO a marcat o schimbare majoră în peisajul de securitate din nordul Europei și a adăugat aproximativ 1.300 de kilometri (830 de mile) la frontiera alianței cu Rusia.

„Ei (Occidentul) au luat Finlanda și au târât-o în NATO! De ce, am avut noi dispute cu Finlanda? Toate disputele, inclusiv cele de natură teritorială de la mijlocul secolului XX, au fost toate rezolvate demult”, a declarat Putin într-un interviu publicat duminică.

„Nu au existat probleme, dar acum vor exista, pentru că acum vom crea acolo districtul militar Leningrad și vom concentra cu siguranță unități militare acolo”, a adăugat Putin în interviul difuzat de televiziunea de stat rusă Russia 1.

UPDATE 4.00-Paramilitarii ruși din Ucraina revendică un atac transfrontalier

Legiunea Libertatea Rusiei, un grup paramilitar cu sediul în Ucraina, format din ruși care se opun președintelui Vladimir Putin, a revendicat duminică un atac transfrontalier la câțiva kilometri în regiunea rusă Belgorod.

Gruparea, desemnată ca fiind teroristă în Rusia, a declarat că a distrus o fortăreață de pluton a trupelor rusești în apropierea satului Trebreno, fără a preciza dacă a distrus infrastructura sau a ucis soldați, și a spus că a lăsat în urmă mine.

Reuters nu a putut verifica afirmațiile grupului, care spune că a fost format în primăvara anului 2022 pentru a lupta împotriva forțelor lui Putin din rândurile forțelor armate ale Ucrainei, care a negat în trecut implicarea în atacurile din Belgorod ale Legiunii Libertatea Rusiei și ale unui alt grup rus anti-Putin.

Anterior, duminică, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se confruntă cu atacuri frecvente ale forțelor ucrainene, a declarat că Trebreno se află sub focul forțelor armate ucrainene și că la marginea satului are loc o „bătălie cu focuri de armă”.

El a precizat că niciun civil nu a fost rănit, dar că trei case și liniile electrice au fost avariate. Sâmbătă, el a postat pe aplicația de mesagerie Telegram că 19 sate sau ferme au fost atacate de bombardamente ucrainene sau de dispozitive explozive lansate de drone.

UPDATE 2.00-Președintele Zelensky: „A fost o săptămână importantă” după mai multe vizite internaționale

Președintele Ucrainei, Zelensky, a accesat X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, pentru a spune că a fost o „săptămână importantă” pentru țară.

El a distribuit imagini de la vizitele în Capul Verde, în Argentina pentru a participa la inaugurarea noului președinte, în SUA pentru a se întâlni cu președintele Biden și în Norvegia și Germania pentru a se întâlni cu lideri de stat.

El a spus: „Aceasta a fost o săptămână importantă. Sprijinirea Ucrainei înseamnă protejarea ordinii internaționale bazate pe reguli. Sunt recunoscător tuturor liderilor și țărilor care ne ajută să protejăm vieți. Le mulțumesc pentru sprijinul lor vital pentru apărarea noastră.”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rusia și Ucraina au lansat duminică, pentru a doua zi consecutiv, peste 12 drone spre teritoriul celeilalte țări, una dintre acestea vizând aparent un aeroport militar rusesc, în timp ce un civil ucrainean a fost ucis după ce resturi de dronă s-au izbit de casa sa din apropierea Mării Negre.

Cel puțin 35 de drone ucrainene au fost doborâte în timpul nopții deasupra a trei regiuni din sud-vestul Rusiei, a declarat Ministerul rus al Apărării într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, scrie The Independent.

Tot duminică dimineață, forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 20 de drone Shahed de fabricație iraniană lansate în cursul nopții de trupele rusești în sudul și vestul Ucrainei, precum și o rachetă de croazieră X-59 lansată din sudul ocupat al țării.

Citește și