• Luni, cel puțin două explozii au fost înregistrate pe conducte.
  • Ambele linii ale Nord Stream 2 sunt umplute cu gaz, întregul sistem este pregătit să pompeze gaz.
  • Uniunea Europeană a declarat că sabotajul este cauza cea mai probabilă.

Rusia intenționează să convoace o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în legătură cu daunele provocate la două gazoducte submarine din Marea Baltică, Nord Stream 1 și Nord Stream 2, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova. Zakharova a anunțat intenția Moscovei pe contul său de Telegram, iar într-o postare separată a arătat cu degetul spre Statele Unite.

La 27 ianuarie 2022, adjunctul secretarului de stat Victoria Nuland a declarat, în cadrul unei ședințe de informare a Departamentului de Stat, că SUA vor obține închiderea Nord Stream 2 în cazul unei invazii rusești în Ucraina, a scris ea.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, respinsese acuzațiile potrivit cărora Rusia ar fi responsabilă pentru avarierea celor două conducte, afirmând că este destul de previzibil și, de asemenea, previzibil de stupid să se exprime astfel de versiuni, adăugând că situația este o mare problemă pentru noi”. Ambele linii ale Nord Stream 2 sunt umplute cu gaz, întregul sistem este pregătit să pompeze gaz, iar acest gaz este foarte scump.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Luni, cel puțin două explozii au fost înregistrate pe conducte, provocând scurgeri masive de gaz.
Uniunea Europeană a declarat că sabotajul este cauza cea mai probabilă, șefa UE, Ursula von der Leyen, amenințând cu cel mai puternic răspuns posibil.

O declarație a Consiliului European a afirmat că toate informațiile disponibile indică faptul că [scurgerile] sunt rezultatul unui act deliberat. Vom sprijini orice investigație menită să clarifice pe deplin ce s-a întâmplat și de ce, și vom lua măsuri suplimentare pentru a ne spori rezistența în materie de securitate energetică.

Declarația a adăugat că orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene este absolut inacceptabilă și va fi întâmpinată cu un răspuns ferm și unitar.