Scholz spune că este „periculos” să se relativizeze clauza de apărare reciprocă a NATO după comentariile lui Trump: „Este numai în interesul Rusiei”

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că orice relativizare a clauzei de apărare reciprocă a NATO este „periculoasă” și a servit doar Rusiei, în urma comentariilor fostului președinte american Donald Trump care punea sub semnul întrebării prevederea cheie a alianței, scrie Reuters.

Trump, care dorește realege, a stârnit indignare în rândul partenerilor occidentali în weekend, după ce a sugerat că Statele Unite ar putea să nu protejeze aliații NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare de o potențială invazie rusă.

„Orice relativizare a garanției de asistență oferite de NATO este iresponsabilă și periculoasă”, a declarat Scholz reporterilor în timpul unei conferințe de presă comună cu premierul polonez Donald Tusk. „Este numai în interesul Rusiei. Nimeni nu ar trebui să joace sau să facă comerț cu securitatea Europei”.

Tusk a călătorit la Paris și apoi la Berlin, căutând legături mai strânse cu cele două mari puteri ale Europei, în vreme ce războiul din Ucraina intră în al treilea an, iar capitalele Europei analizează posibilitatea ca Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă.

Nu există nicio alternativă la parteneriatul dintre Europa, NATO și Statele Unite pentru a face față riscurilor de securitate tot mai mari, a spus el luni mai devreme într-o declarație comună cu președintele francez Emmanuel Macron.

„Probabil aici, la Paris, răsună cel mai clar cuvintele din „Cei trei mușchetari” de Alexandre Dumas: „Toți pentru unul și unul pentru toți”, a spus el, referindu-se la romanul lui Dumas. Cu toate acestea, este în interesul tuturor țărilor NATO să sporească finanțarea pentru capabilitățile militare comune, indiferent de ceea ce a spus Trump, a declarat Tusk reporterilor la Berlin.

„Nu există niciun motiv ca UE să fie mai slabă decât Rusia”, a spus el, adăugând că Europa ar trebui să obțină „capacități mai mari de apărare aeriană și capacități de producție de muniție” în decurs de aproximativ un an. Germania va atinge ținta NATO de a cheltui 2% din producția economică pentru apărare în acest an – și va continua să o atingă în anii următori, a spus Scholz.

Citește și

Exit mobile version