• Din 2016, Turcia a lansat mai multe incursiuni împotriva forțelor kurde din nordul Siriei, care i-au permis să controleze zone de-a lungul graniței.
  • Erdogan își anunțase săptămâna trecută intenția de a lansa un atac terestru împotriva kurzilor din nordul Siriei atunci când va veni momentul”.
  • Austin a cerut într-o convorbire telefonică cu Akar să scadă nivelul de escaladare.

Pentagonul a anunțat joi că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, l-a informat pe omologul său turc, Hulusi Akar, că Washingtonul se opune ferm” lansării de către Ankara a unei operațiuni militare împotriva kurzilor din Siria.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan își anunțase săptămâna trecută intenția de a lansa un atac terestru împotriva kurzilor din nordul Siriei atunci când va veni momentul”.

Aceasta în condițiile în care Departamentul american al Apărării a precizat într-un comunicat că Austin a cerut într-o convorbire telefonică cu Akar să scadă nivelul de escaladare, informându-l că Pentagonul se opune cu fermitate unei noi operațiuni turcești în Siria.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Secretarul Austin a făcut apel la dezescaladare și a împărtășit opoziția fermă a Departamentului (Apărării) față de o nouă operațiune militară turcă în Siria”, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

De asemenea, el a prezentat condoleanțe pentru cei uciși în atacul de la Istanbul, se arată în comunicat.

Convorbirea lui Austin cu Akar a avut loc la o zi după ce secretarul de presă al Pentagonului a declarat că o incursiune terestră turcă în Siria ar periclita grav” câștigurile obținute împotriva grupării jihadiste Stat Islamic – operațiuni în care forțele siriene majoritar kurde au jucat rolul central.

Din 2016, Turcia a lansat mai multe incursiuni împotriva forțelor kurde din nordul Siriei, care i-au permis să controleze zone de-a lungul graniței.