• 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului
  • Sectorul 1 din București este îngropat în gunoiae din cauza conflictului dintre primărie și firma de salubritate
  • Șeful Gărzii de Mediu: „E o problemă de ore sau de zile până când acestea vor începe să miroasă mai tare și să ne pune sănătatea în pericol”

Pe 5 iunie este Ziua Mondială a Mediului, iar în fiecare zi apar din ce în ce mai multe deșeuri care fac Pământul să se sufoce. Cel mai dezbătut subiect din aceste zile este cel cu deșeurile din Sectorul 1 din Capitală. Oamenii sunt nevoiți să facă slalom printre gunoaie, pentru că autoritățile nu au luat nicio măsură.

„Garda de Mediu a început de miercuri să verifice activitatea salubristului din Sectorul 1. De luni vom continua cu activitățile celorlalți salubriști din București. Există niște principii privind serviciile publice, în special acesta. Principiul numărul șapte, legiferat, spune că principiul responsabilității asigurării serviciului public reprezintă existența unei autorități a adminsitrației publice competente cu asigurarea serviciului public indiferent de modalitatea de gestiune și de furnizare/prestare a serviciului de către beneficiar”, a spus la Aleph News Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu.

Octavian Berceanu a explicat principiul menționat.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

„Autoritățile publice trebuie să prevadă toate cazurile care pot apărea, inclusiv această situație. Ei trebuie să asigure siguranța cetățenilor. Pe de altă parte, acest conflict de natură contractuală trebuie să ajungă pe masa instanțelor, probabil, ca să avem niște concluzii clare”, a spus Octavian Berceanu.

De asemenea, șeful Gărzii de Mediu a spus că instituția vrea să meargă mai departe și să verifice cum este făcută gestiunea delegată către operatorii din București, ce se întâmplă cu sortarea și depozitarea deșeurilor

„Aseară am mers pe străzile din Sectorul 1 să vedem ce se întâmplă de facto. Deja începe să se scurgă din aceste deșeuri zeama dată de fermentație. Nu au fost temperaturi mari, pentru că atunci lucrurile s-ar fi agravat cu o viteză mult mai mare. Au fost precipitații și unele deșeuri sunt îmbibate în apă. (…) E o problemă de ore sau de zile până când acestea vor începe să miroasă mai tare și să ne pune sănătatea în pericol”, a spus Octavian Berceanu.